Austriecii fug de robinetul elitelor

500.000 de austrieci cer ca dreptul la plățile cash să fie înscris în Constituție

Florin Gheorghe | 7 Oct 2022 | Social

500.000 de austrieci cer ca dreptul la plățile cash să fie înscris în Constituție

Peste jumătate de milion de austrieci au semnat o petiție prin care solicită organizarea unui referendum privind consacrarea constituțională a dreptului la plăți nelimitate în numerar. Într-o țară de 8,9 milioane, demonstrația masivă de sprijin pentru „dreptul” de a plăti cu numerar demonstrează mișcarea în creștere împotriva monedelor digitale promovată de băncile centrale din întreaga lume și de instituții precum Forumul Economic Mondial (WEF).

Dreptul la plăți în numerar este susținut până acum de 530.938 de austrieci conform ziarului Kurier.

Dacă se strâng minim 100.000 de semnături se poate solicita o dezbatere în parlament pe această temă. Având în vedere sprijinul copleșitor din spatele petiției „dreptul la numerar”, ar putea exista o presiune puternică pentru a merge mai departe cu efortul de a asigura legal plățile în numerar în țară.

Spre deosebire de Grecia, Regatul Unit, Scandinavia, Belgia, Țările de Jos, numerarul este încă rege în Austria, Germania și Elveția, care au respins tendința către o societate fără cash. În Austria, circa 50 la sută din toate tranzacțiile sunt încă efectuate în numerar (sursa pag.8), cu mult peste media europeană de aproximativ 30 la sută. De asemenea, germanii sunt împotriva tranzacțiilor digitale, doar 9% spunând că ar folosi plățile mobile.

Efortul de a consacra dreptul la plăți în numerar în constituția țării a fost deja un subiect de câțiva ani, Partidul Popular Austriac (ÖVP) sugerând deja efectuarea unei schimbări constituționale pentru a proteja tranzacțiile în numerar în 2019.

Austriecii pot fi deosebit de sensibili la enorma putere de stat care ar veni cu o societate complet fără numerar. Academicianul, autorul și specialistul în psihologie economică Erich Kirchler a spus că al Doilea Război Mondial încă influențează gândirea germanilor și austriecilor cu privire la pericolele de a da prea multă putere statului.

Alte țări, cum ar fi Suedia, au adoptat legi pentru a se asigura că societatea continuă să aibă acces la numerar și capacitatea de a efectua plăți cash. Cu toate acestea, dacă Austria ar consacra dreptul la plăți în numerar în constituție, ar marca cel mai dramatic pas făcut până acum în Europa pentru garantarea acestei modalități de plată în viitor.

Organizațiile pentru confidențialitate și drepturile civile susțin de mult dreptul la numerar cu argumentul că în joc sunt datele personale, libertățile civile și securitatea. Eliminarea plăților cash ar forța cetățenii să efectueze toate tranzacțiile printr-un mediu digital, cum ar fi plățile mobile, cardurile de credit sau monedele digitale. Băncile și mediile electronice rămân vulnerabile la atacuri și chiar la dezastre naturale, dacă, de exemplu, rețeaua electrică ar avea de suferit.

Pentru cei preocupați de confidențialitate, cum ar fi cei din Germania și Austria, plățile digitale oferă autorităților guvernamentale o cale directă către toate tranzacțiile cetățenilor.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: