Pe șantierul noului Liceu Baptist

DeEugen Rogojan

la 24 September 2022 19:05

Complexul Școlar Baptist se construiește în Subcetate, în spatele proiectului EduFort fiind Fundația pentru Educație de Calitate, fondată de Comunitatea Bisericilor Creștine Baptiste Arad. Un proiect curajos, care va găzdui peste o mie de elevi. „Trebuie menționat că, deși se numește Liceul Teologic Baptist «Alexa Popovici», avem elevi care fac parte din toate confesiunile, astfel că proiectul nu este unul pentru comunitatea baptistă, ci unul pentru întreaga comunitate arădeană”, spun cei de la EduFort.

Stadiul lucrărilor este la aproximativ 25% din total, însă lucrările avansează vizibil. Corpul C1, cel mai mare dintre cele trei corpuri, are structura aproape finalizată și deja se lucrează la închiderile perimetrale ale etajelor inferioare. În total, cele trei corpuri vor avea peste opt mii de metri pătrați și vor adăposti 48 de săli de clasă, laboratoare, zonă pentru activități sportive, bibliotecă, sală pentru servit masa, birouri, zone generoase de recreere, amfiteatru și cabinete medicale generale și stomatologice. Pe lângă laboratoarele clasice, existente (teoretic, cel puțin) în toate școlile – chimie, biologie, fizică – noul liceu din Subcetate va avea și laboratoare dedicate altor discipline, cum ar fi limbile străine. La fiecare etaj, elevii vor avea zone de servit masa, iar în corpul C2, deasupra spațiilor administrative, liceul va avea un amfiteatru.

„În momentul de față e o problemă mare la sediul liceului (din zona Podgoria – n.r.) dimineața și după prânz, când părinții își lasă sau își iau copiii de la școală. Se creează ambuteiaje, zona și așa aglomerată se aglomerează și mai tare. Aici (în Subcetate – n.r.) am gândit o zonă în care părinții să își poată lăsa copiii fără să perturbe traficul, în partea din față a școlii urmând să fie amenajat un sens giratoriu”, spun cei de la EduFort.

Construit din donații

Poate cel mai important aspect al proiectului este că acesta se bazează, în întregime, pe donații. De la persoane fizice, de la companii, de la oricine vrea să pună o cărămidă la viitorul liceu. Conform informațiilor de pe site-ul proiectului – www.edufort.ro, valoarea totală a investiției va fi de 7 milioane de Euro, iar durata de realizare este de 5 ani. Format din trei corpuri de clădire, liceul ar urma să fie dat în folosință în trei etape: corpul C1 în septembrie 2023, corpul C2 în septembrie 2024 și corpul C3 în septembrie 2025.

Înființat în anul 1990 ca Seminar Liceal Baptist, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad a ajuns de la 750 de elevi în anul școlar 2016-2017 la 1.010 elevi în anul școlar 2022-2023. În ultimii șase ani, liceul a avut o rată de promovare de 100% la Bacalaureat, în timp ce la Evaluarea Națională rata de promovare s-a situat între 96% și 100%, astfel că tot mai mulți părinți sunt interesați să-și îndrume copiii către acest liceu.

1.121 de elevi la Baptist

„Ne bucurăm de încrederea acordată din partea părinților, iar creșterea continuă a numărului de elevi ne responsabilizează enorm. În acest moment ne desfășurăm activitatea educațională în patru locații distincte, unde învață un număr de 1.121 de elevi și preșcolari. Niciunul dintre sediile actuale ale școlii nu mai permite alocarea de spațiu suplimentar pentru a onora numărul tot mai mare al cererilor de înscriere sau transfer”, spune directorul Liceului Baptist, dl. Ovidiu Mihăieș, întrebat despre importanța investiției.

„Din perspectiva noastră, învățământul de calitate reprezintă una dintre cele mai însemnate și chibzuite forme de a investi în viitorul comunității și al țării noastre. O națiune puternică înseamnă generații educate, tineri formați în spiritul unor valori fundamentale, definitorii. Dacă vrem să lăsăm o amprentă durabilă și benefică asupra colțului de lume în care trăim, este vital să le asigurăm copiilor de astăzi condițiile reușitei”, adaugă acesta.

Bani privați

Așa cum am menționat, noul liceu este construit strict din donații. Banii, așadar, sunt veniți de la entități private și tot o entitate privată îi și administrează, construirea liceului fiind în sarcina Fundației pentru Educație de Calitate. Iar acest lucru, faptul că banii vin de la și sunt administrați de către privați se reflectă perfect în ritmul lucrărilor. Ca termen de comparație, putem „arunca o privire” în șantierul Palatului Copiilor, de pe strada Miron Costin. Acolo, proiectul finanțat de Ministerul Educației a fost început în anul 2011 și nu a fost finalizat nici acum, la 11 ani distanță.

Susținerea proiectului

Modalitățile prin care proiectul EduFort poate fi susținut de către comunitate sunt prezentate pe site-ul www.edufort.ro, la secțiunea „Proiect construcție liceu” – „Susține”.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: