Să nu vă îmbolnăviți în România!

România continuă să piardă medici în favoarea Occidentului

Valentina Roșu | 26 Aug 2022 | Social

România continuă să piardă medici în favoarea Occidentului

În ultimii 10 ani, circa 40.000 de medici au plecat din România pentru a lucra în străinătate. Exodul medicilor și asistenților din România nu pare să poată fi oprit, iar acesta devine un fenomen îngrijorător pentru sistemul de sănătate din țară cu toate că salariile au crescut foarte mult în ultimii 4 ani.

Mulți dintre acești lucrători din domeniul sănătății au plecat către Marea Britanie. Serviciul Național de Sănătate (NHS) a anunțat că numărul angajaților străini care au venit pe insulă în ultimii cinci ani s-a dublat, iar medicii și asistentele din România se numără printre primele 10 țări care alcătuiesc forța de muncă din NHS.

O analiză a NHS a arătat că 34% dintre medicii noi din Regatul Unit în 2021 au fost inițial instruiți în străinătate. Aceasta este o creștere semnificativă față de 2015, când procentul a fost de doar 18 la sută, potrivit Daily Mail.

Cifrele reprezentând numărul de asistenți medicali sunt similare, crescând la 34 la sută în 2021 de la 7 la sută în 2015. Astfel, unul din trei medici și asistenți medicali care s-au alăturat sistemului de sănătate din Regatul Unit în 2021 au fost recrutați din străinătate.

Datele NHS arată că ponderea personalului medical recrutat din străinătate aproape sa dublat între 2014 și 2021.

Medicii străini care s-au mutat în Marea Britanie în 2021 erau 30.638 din India, 17.005 din Pakistan și 10.003 din Nigeria. În plus, 8.776 au venit din Egipt, 4.892 din Irlanda, 4.880 din Africa de Sud, 4.421 din Grecia, 3.917 din Sudan, 3.886 din Italia și 3.408 din România.

Pentru asistente, proporția celor instruiți în Marea Britanie a fost de doar 61 la sută anul trecut. Cei recrutați din străinătate au ajuns la 39 la sută; primele țări au fost India (21.357), Filipine (17.825), Nigeria (4.722), Zimbabwe, Ghana, Australia, Italia, Irlanda și România (663).

Se observă că numărul medicilor și asistenților medicali români care au ajuns să lucreze în Marea Britanie îl depășește pe cel din alte țări occidentale dezvoltate, precum Germania, Franța și Spania.

Potrivit statisticilor, peste 40.000 de medici români au plecat în străinătate în ultimii 10 ani pentru a profesa în Germania, Franța, Belgia, Marea Britanie și alte țări.

Situația medicinei primare este îngrijorătoare

În tot acest context, România traversează o criză profundă de personal medical, nu sunt acoperite toate specializările la examenul de rezidențiat, sunt sute de localități făramedic de familie și orașe întregi care nu au medici specialiști iar asistenții medicali trebuie să facă munca a 2-3 angajați.

Conform datelor furnizate de Colegiul Medicilor din România, situația medicinei primare este îngrijorătoare. În prezent în România există 424 localităţi unde nu există medic de familie, iar 1098 localităţi au necesar neacoperit de medici de familie.

Însumat, 1522 localități din România au lipsă completă sau deficit de medici de familie. Se estimează un deficit de 2200 medici de familie. Acum 10 ani existau circa 12.000 medici de familie în relaţie contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate; acum sunt sub 10.000.

O problemă este îmbătrânirea. Aproape jumătate din medicii de familie – 47% – au peste 61 ani. Jumătate dintre medicii de familie vor ieşi la pensie peste câţiva ani. Medicii de familie sub 35 ani reprezintă doar 2,2% din total. Tinerii aproape nu mai intră în sistem.

În România numărul de medici e împărţit disproporţionat. În marile centre universitare sunt cei mai mulţi, dar în alte zone lipsesc sau necesarul nu e acoperit. În marile orașe numărul de medici e peste media europeană: în Bucureşti, Timiş, Cluj, Mureş, Iaşi sunt concentraţi 50% din medici; restul de 37 judeţe au deficit (mai ales Tulcea, Vrancea, Sălaj, Covasna, Călăraşi, Ialomița etc.)Categories: Articole de interes general

1 reply

 1. Foarte greu ma pot abtine.
  (sunt in domeniu).
  Cifra de afaceri pt “lista de pacienti” se vinde cu cateva zeci de mii de euro si asta auzita chiar de la un medic de familie “crestin”. O fi crestin ? Trebuie sa “cumperi” un cabinet ca să ai loc de munca.
  Foarte greu intri pe “piata” si poate doar cu datorii.
  Modalitatea de formare a medicilor de familie si a medicilor specialiști? Lasa de dorit, desi in multe privinte recuperam mult mai repede cand emigram in strainatate.
  Salariile mărite nu pot sa compenseze un sistem de tip comunist in care inca se da sau se ia plicul si daca iei plicul nu mai iti iei invatacelul cu tine ca sa observe ce faci sau nu mai participa la tratament.
  Cum sa invete ?

  Sunt multe de schimbat in sistem dar cat timp focalizarea ramane pe orgolii, titluri, bani f greu vom avansa. Ma tem ca la noi procentul de oameni incapabili angajati prin cunoștințe e cu mult mai mare decat in alte tari (doar nu e la altii perfect).

  In incheiere, medicul incepator in curs de formare in România e de multe ori doar un secretar care in loc sa bifeze abilitatile din curicula devine expert in telefonie, batut la tastatura si multi-tasking. Normal ca pleci pentru ca vrei sa înveți sau chiar sa profesezi
  (sunt exceptii si aici de oameni bine antrenati la noi).

  Da, imi pare rau, dar e un sistem comunist inca propagat in care angajezi “sluga” care te “unge”. Ce poti sa schimbi ? Zarurile sunt aruncate.
  Doamne ai mila de noi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: