7 lucruri DE BUN-SIMȚ pentru a evita o căsnicie FĂRĂ BUN-SIMȚ

Manana Lavric 

1. Intră într-o relație în scopul căsătoriei, și nu pentru a alunga plictiseala și singurătatea.

Tip: Pentru plictiseală există hobbyuri, iar pentru singurătate, familie și prieteni.

2. Nu începe o relație de prietenie prea repede. E greu să fii singur, dar e mult mai greu să duci cu tine în căsnicie poveri acumulate din relații eșuate. E foarte improbabil ca o relație la 16-17-18 ani să ducă la căsătorie. Așadar, nu intra in relații decât atunci când ești gata să te căsătorești.

Tip: Când ești gata? Când ești matură fizic, emoțional, psihic și spiritual și poți să ai grijă și de altcineva pe lângă tine. Dacă încă te cerți cu mama și trântești ușile după tine, mai trebuie să crești.

3. Nu ține o relație de prietenie prea lungă. Prin “prea lungă” mă refer la suficient de lungă încât să te ducă la păcat sau aproape de el. Depinde de cât de tare ești, dar noi știm că nimeni nu e prea tare.

Tip: Dacă insistați la un număr, aș zice că 2 ani e deja lungă.

4. Nu ține o relație de prietenie prea scurtă. Prin “prea scurtă” mă refer la suficient de limitată încât să nu-ți dai seama în ce te bagi când decizi să te căsătorești. Relația e prea scurtă atunci când n-ai apucat să treci prin situații care te fac să vezi omul de lângă tine dincolo de ce se vede în mod normal. Pe scurt, le-aș numi « crize ».

Tip: O relație prea scurtă, în general, aș zice că e în jur de 3-6 luni.

5. Nu te căsători cu cineva a cărui familie și anturaj nu le cunoști. Ai nevoie să întelegi omul de lângă tine, și mai mult, să-i cunoști anturajul, familia, prietenii, și cum se relaționează la ei.

Tip: Acestea sunt un “sample” a ceea ce vei primi tu în căsnicie.

6. (Mai trebuie spus?) Nu intra într-o relație cu un tânăr necredincios. Oricât de “de treabă” ar fi și “mai bun decât un credincios”, nu vei avea front comun pentru a trata diferențele și neînțelegerile. Când eu și David avem păreri diferite, le punem amândoi deoparte și vedem ce zice Biblia, apoi ne aliniem amândoi după ea, după ce vrea Dumnezeu. Așa suntem una în gândire și simțire. Dacă nu ai Scriptura și pe Cristos, după ce te aliniezi? Unul dintre parteneri îl va domina mereu pe celălalt.

Tip: nu toți tinerii catehizati, botezati, merși pe la biserică sunt credincioși. De aceea e nevoie de multă rugăciune, discernământ și atenție.

7. Ai in minte “tată model” mai mult decât “prinț model”. Nu-ți face o listă de calități ale viitorului partener în stilul filmelor hollywoodiene. Oricât pare de romantic, nu e esențial ca viitorul tău soț să știe să-ți cânte serenade la chitară sau chiar să te facă să râzi. Nici măcar nu trebuie să fie “your best friend”.

Tip: Gândește-te la omul pe care vrei să-l ai lângă tine în situațiile grele din viață, nu în concedii. Dacă băiatul petrece mai mult timp în oglindă, pe jocuri video sau social media (sau nefăcând nimic productiv) decât muncește, voluntariază sau învață, încă nu e bun de însurătoare. Observă capacitatea lui de a face lucrurile necesare mai mult decât lucrurile care îi plac. Viața de familie e foarte mult despre ce e necesar și mult mai puțin despre ce ne place. Ideal – să-i placă ce e necesar: munca, îngrijirea altora, planificarea pe termen lung și executarea diligentă a planurilor sale. Cu riscul de a fi categorisită ca fanatică, aș spune gândește “tânăr pe care îl admiri” mai mult decât “tânăr pe care îl iubești/placi”.

Pentru că orice om poate fi iubit, dar nu orice om poate fi admirat. Iar ca soț, ca tată, căruia i se cere să-și iubească soția precum Cristos biserica, și să aibă grijă de cei din casa lui, prin definiție, acel tânăr va trebui să fie înarmat cu calități de admirat.

Manana Lavric

May be an image of 4 people, people sitting, people standing, suit and indoor

Active

David Lavric

Câte căsnicii eșuate ar fi evitate dacă fetele în pragul căsătoriei ar lua aminte la cele de mai sus…Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: