Cuvinte despre Cuvânt

Din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire. – 2 Timotei 3:15

1714: Marele predicator Charles H. Spurgeon a spus că „toţi pastorii ar trebui să o citească de la început până la sfârşit cel puţin o dată”. El s-a referit la cartea Exposition of the Old and New Testaments sau, ca să folosim un nume mai cunoscut, Comentariul lui Matthew Henry. Matthew Henry a murit la această dată, după o viaţă lungă şi roditoare ca pastor şi autor al unuia din cele mai citite comentarii.

Henry s-a născut în Ţara Galilor în 1662, ca fiu al unuia dintre numeroşii pastori puritani care au fost daţi afară din Biserica Anglicană de stat pe motiv de neconformare totală. Având ceva bani puşi deoparte, tatăl lui Matthew i-a asigurat fiului său o educaţie bună, Matthew studiind dreptul. Apoi el a ocupat timp de douăzeci de ani un post de pastor prezbiterian în Chester, Anglia. Acolo a publicat prima ediţie a Comentariului său, pe care în ediţiile următoare l-a extins la şase volume, realizând un excelent comentariu biblic verset cu verset.

Deşi Henry era un erudit foarte învăţat, el nu şi-a conceput comentariul doar pentru teologi, ci pentru toţi cititorii Bibliei. Scopul lui a fost unul devoţional, spunându-i cititorului nu numai ce înseamnă un anumit pasaj, ci şi cum poate fi acesta aplicat în viaţa de zi cu zi. Pastorii au îndrăgit imediat comentariul lui, iar marele evanghelist Cuvinte despre Cuvânt a spus că l-a citit de patru ori.

Comentariul… lui Henry este încă foarte răspândit, deşi cei mai mulţi cititori din ziua de azi au versiunea într-un singur volum, care prescurtează foarte mult ediţia originală în şase volume. De fapt, el nu şi-a terminat comentariul, ci a ajuns doar până la sfârşitul cărţii Faptele apostolilor, dar prietenii săi l-au terminat pe baza notiţelor pe care le-a lăsat.

Henry a scris că „nimic altceva nu-l poate face pe cineva om adevărat, în afară de a fi în mod sincer bun şi a părtaş al sfinţeniei lui Dumnezeu”. Acesta a fost un adevăr pe care l-a propovăduit şi l-a aplicat în propria lui viaţă.

Rugăciune: Doamne, binecuvântează amintirea tuturor celor ce au explicat şi explică oamenilor sfântul Tău Cuvânt. Amin.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: