O contesă a lui Cristos

Lecturi zilnice din istoria Bisericii 

Multe fete au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate.
Proverbele 31:29

1791: În secolul XVIII Anglia era o ţară lumească, partea ei cea mai seculară fiind aristocraţia, care se bucura de plăcerile materiale ale acestei lumi şi nu se gândea prea mult la lumea viitoare. Cei mai mulţi aristocraţi ţineau de biserica de stat a Angliei, care era moartă din punct de vedere spiritual. Clasa de mijloc şi cea de jos se înghesuiau să asculte predicile lui George Whitefield şi ale lui John Wesley, dar membrii claselor înalte erau surzi la mesajele evangheliştilor care chemau la pocăinţă

O excepţie a fost Selina Hastings, care deţinea titlul de contesă de Huntingdon. Selina s-a născut în 1707 într-o familie de baroni englezi, s-a căsătorit cu Theophilus Hastings, baron de Huntingdon, şi a născut şase copii, dintre care cinci au murit tineri. Dar contesa a devenit mult mai cunoscută ca mamă spirituală.
În 1739, ea s-a alăturat metodiştilor lui Wesley, iar după moartea soţului ei, în 1746, s-a dedicat total sprijinirii lucrării lui Wesley, a lui Whitefield şi a altor evanghelişti.

De obicei, aristocraţii ca ea nu intrau în contact cu astfel de predicatori, dar contesa a pus la dispoziţia evangheliştilor casele sale, în care au avut loc câteva convertiri în rândul celor aparţinând clasei superioare. Mult mai important este că ea s-a folosit de averea sa pentru a construi zeci de capele în Anglia şi în Ţara Galilor.

Autorităţile Bisericii Anglicane nu erau mulţumite de existenţa acestor biserici „concurente”, care atrăgeau foarte mulţi oameni, dar contesa avea dreptul să numească oricâţi „capelani” voia pe moşiile sale, aşa că, în principiu, predicatorii din capelele ei făceau parte din personalul său. Toate capelele erau cunoscute sub numele de Reţeaua contesei de Huntingdon. Atunci când mai mulţi studenţi metodişti au fost expulzaţi de la Oxford, ea a fondat un colegiu pentru predicatori la Trevecca, în Ţara Galilor.

Contesa de Huntingdon a murit la 17 iunie 1791, după ce a fost un exemplu un rar şi distins de persoană care ar fi putut să trăiască în lux şi trândăvie, dar a ales să-şi folosească averea şi influenţa pentru promovarea predicării Evangheliei.

Rugăciune: Doamne, binecuvântează-i pe toţi cei ce-şi folosesc darurile pentru înaintarea împărăţiei Tale cereşti. Amin.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: