Părtăşie în babilonia urbană

„Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii“ – Evrei 10:25

1844: George Williams a înfiinţat Young Men’s Christian Association (YMCA) la Londra pe când avea douăzeci şi trei de ani. În acea vreme Anglia a trecut rapid de la statutul de ţară rurală la acela de ţară urbană, ceea ce a făcut ca de multe ori tinerii de la ţară sau din micile oraşe să-şi abandoneze moştenirea religioasă odată puşi în faţa tentaţiilor din marile oraşe. De obicei, un tânăr îşi încheia ziua cu o vizită la tavernă, la bordel sau la amândouă. Însă Williams, fiind el însuşi fiu de fermier, ştia că există ceva mai bun. La început, asociaţia avea, conform modelului biblic, doisprezece oameni.

Când YMCA a fost înfiinţată, nimeni n-ar fi putut prezice că iniţiala C (de la Creştini) avea să fie neglijată (sau uitată) şi asociaţia avea să-i facă pe oameni să se gândească la înot şi la alte sporturi. La fondarea ei, grupul de iniţiativă a declarat că scopul YMCA este „dezvoltarea spirituală a tinerilor”. În cadrul ei, tinerii studiau Biblia şi participau la diferite prelegeri şi discuţii pe teme religioase, la care, după un timp, s-au adăugat exerciţiile fizice. Baronul Shaftesbury, un cunoscut politician creştin, a încurajat foarte mult asociaţia.

Organizaţii ale tinerilor creştini au fost înfiinţate şi în alte ţări, inclusiv în Statele Unite, iar în 1855 a fost înfiinţată o alianţă mondială YMCA. Viitorul evangelist Dwight L. Moody a fost primit cu căldură de către această organizaţie atunci când s-a mutat în Boston, la vârsta de şaptesprezece ani.

Un alt personaj foarte cunoscut care a petrecut ceva timp în cadrul asociaţiei este fostul jucător de baseball Billy Sunday, care a ţinut prelegeri despre „ce înseamnă să fii bărbat creştin” şi care a devenit, mare târziu, un cunoscut evanghelist. Membrii YMCA au fost foarte activi în ajutorarea socială pe parcursul ambelor războaie mondiale.

Williams a fost înnobilat în 1894 de către regina Victoria. În secolele trecute, monarhii îi înnobilau pe cei care se dovedeau competenţi în vărsarea de sânge. Dar în vremea lui Williams, regina a înţeles foarte bine ce fel de oameni făceau ca Anglia să fie o ţară mai prosperă.

Rugăciune: Tată, într-o lume ce ne pune în cale atâtea ispite, călăuzeşte-ne spre locuri de odihnă şi părtăşie spirituală, unde fraţii şi surorile se pot aduna ca să se zidească reciproc. Amin.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: