Întoarcerea la esenţă


„După cum trupul fără duh este mort, tot aşa şi credinţa fără fapte este moartă“ – Iacov 2:26


Nimic nu este mai periculos, când este vorba de credinţă, decât transformarea ei în ceva academic. Acest lucru s-a întâmplat mereu şi mereu în creştinism, s-a întâmplat chiar şi la sfârşitul anilor 1500, printre luteranii din Germania. Martin Luther personal fusese un om profund emoţional, cu inima şi mintea devotate lui Dumnezeu. Dar a doua şi a treia generaţie de luterani s-au împotmolit într-o ortodoxie seacă – crezând mult, dar simţind puţin.


Johann Arndt s-a născut în 1555, a absolvit Universitatea din Wittenberg unde predase şi Luther. La fel ca Luther, era pasionat de o carte devoţională scrisă de un autor anonim în Evul Mediu, Theologica germanica. Arndt a scris şi el o carte devoţională devenită clasică, publicată în 1606 sub titlul Vom Wahren Christentum.

În vremea lui Arndt, mulţi creştini au ajuns să creadă că creştinismul „adevărat” înseamnă o credinţă corectă despre Dumnezeu, Cristos, Duhul Sfânt, mântuire, rai şi iad etc.

Arndt era de acord că crezurile corecte sunt importante, dar acestea nu duc la viaţa spirituală îmbelşugată promisă de Noul Testament. De fapt, Arndt a afirmat că bisericile erau pline de „creştini numai cu numele”. Aceştia deveneau membri ai bisericii prin botez imediat după naştere, declarau că cred învăţăturile de bază ale creştinismului, dar prin felul lor de viaţă dovedeau că n-au trecut niciodată prin experienţa convertirii.

Dacă cineva nu arată prin comportamentul său că cel puţin se străduieşte să trăiască potrivit învăţăturii lui Cristos, religia lui este falsă. Teologii aveau dreptate să vorbească despre ceea ce Cristos a făcut pentru creştini. Dar cartea lui Arndt insista asupra a ceea ce Cristos a făcut în creştini.

Arndt a spus că credinciosul trăieşte o viaţă „de abundenţă spirituală în Dumnezeu”, dar acest lucru se poate întâmpla doar după ce el îşi dă seama că e „străin şi călător în această lume”. Călătoria pământească a lui Arndt s-a încheiat la 11 mai 1621, după ce a trăit aşa cum le-a recomandat şi altora.

Rugăciune: Doamne, dă-ne o viaţă spirituală mai îmbelşugată cu Tine, în timp ce ne aţintim privirea asupra lui Cristos. Amin.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: