Fiara economică își ascute dinții

Portofelul digital va fi înlocuit de tatuajul digital. Bill Gates, care a profețit încă din 1995 apariția telefoanelor smart, anunță acum că acestea vor fi înlocuite de un tatuaj electronic, produs de Chaotic Moon

DE VLAD PÂRĂU  /   ȘTIRI   /   Publicat: Joi, 21 aprilie 2022, 18:10   /   0 comentarii

  Foto: Bill Gates, precursorul smatphone-ului și vizionarul tatuajului electronic.

ARTICOLE RELAȚIONATE

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

ascultă articolul

Acum 27 de ani, Bill Gates a prezis apariția telefoanelor smart și a platformelor de socializare sau de video-sharing. O parte dintre profețiile sale s-au împlinit, iar altele au fost mai puțin exacte. În mare, însă, părintele Microsoft cam știa pe ce cale o s-o ia omenirea. Mai nou, miliardarul a prezis un nou tip de tehnologie care, printre altele, ar urma să înlocuiască smartphone-urile: tatuajele electronice.

Predicțiile lui Bill Gates de acum 27 de ani, o realitate a zilelor noastre

În 1995, Bill Gates, pe atunci președinte executiv al Microsoft (vă mai amintiți sistemul Windows 95? Cu toții l-am avut instalat pe computer), a făcut câteva predicții îndrăznețe despre timpurile pe care trăim acum. Cele mai multe dintre aceste predicții au fost de o acuratețe neașteptată. Altele, însă, nu s-au împlinit.

La 27 de ani distață, în noua sa carte ce va fi lansată în 2023, părintele Microsoft privește înapoi la acele predicții, evaluându-și propriul efort din tinerețe și privind înainte spre ceea ce va urma. Câteva dintre cele mai exacte predicții ale lui Gates din 1995 vă sunt prezentate de Playtech.ro

A prezis apariția smartphone-urilor

„Mă gândeam și învățam despre aceste lucruri în mod obsesiv pe atunci”, scrie Gates într-o nouă postare pe blog care trece în revistă cartea sa din 1995, The Road Ahead (Drumul ce stă înainte). Acest efort a dat roade atunci când a anticipat ceea ce el a numit „mini PC-ul”. În afară de nume, el descria smartphone-ul de astăzi în aproape toate detaliile. Iată o parte din ceea ce a scris în 1995: 

„Va avea aproximativ aceeași dimensiune ca un portofel. Ceea ce înseamnă că îl veți putea purta în buzunar sau în poșetă. Va afișa mesaje și programe și vă va permite să citiți sau să trimiteți mesaje electronice și faxuri. Să monitorizați vremea și rapoartele bursiere și să jucați jocuri simple și sofisticate.

La o ședință, ați putea lua notițe, să vă verificați întâlnirile, să răsfoiți informații dacă vă plictisiți sau să alegeți dintre miile de fotografii ale copiilor dvs. ușor de apelat”, scria miliardarul.

El a mai prezis că acest „pocket PC” va fi securizat cu ajutorul unui sistem biometric. Spunea de o posibilă amprentă digitală și că va putea fi folosi pentru a intra la un concert sau în avion, că va înlocui plata cu bani de hârtie și că vă va anunța prin difuzorul său când se apropie ieșirea de pe autostradă. Sistemul de deschidere a telefonului prin citirea amprentei posesorului a fost implementat în special de iPhone, „plata cu telefonul” ia amploare în zilele noastre prin aplicațiile bancare ce înlocuiesc cardul de plastic, iar condiționarea accesului la concerte sau în avion s-a implemetat mai ales în pandemie prin aplicația „certificatului Covid” instalată în telefon. De asemenea, orice smartphone are aplicații de geolocație care pot ghida în timp real un șofer în drumul său către o destinație necunoscută. Acestea au existat încă din anii 2000, din epoca „pocket PC”-urilor cu Windows sau chiar a telefoanelor care foloseau versiunea de mobil a sistemului de operare de la Microsoft. Acestea au fost adevăratele precursoare ale telefoanelor inteligente de astăzi.

Bill Gates a făcut în 1995 chiar și o estimare destul de bună a prețului smartphone-urilor, de la atât de ieftin încât să fie de unică folosință până la peste 1.000 de dolari bucata.

Ce tehnologie va înlocui smartphone-urile, potrivit lui Bill Gates

În noile profeții din cartea pe care o pregătește pentru 2023, Gates se referă la tatuajele electronice dezvoltate de compania Chaotic Moon. Este vorba de niște dispozitive bazate pe biotehnologie. Scopul este de a analiza și să colecta informații din corpul uman prin intermediul unor plasturi.

Printre datele pe care acest tatuaj le va stoca, se vorbește inițial de informații medicale și sportive. Cu ajutorul acestora se vor putea preveni și controla bolile, precum și îmbunătăți performanțele fizice și sportive prin intermediul monitorizării semnelor vitale.

O posibilă „pecete” cu aplicații de fitness și telefonie mobilă?

Deși acest tatuaj electronic se află încă în faza de dezvoltare, Bill Gates spune că va fi aplicat temporar pe piele. Tatuajele vor fi sub forma unor mici senzori și detectori (trackers) care trimit și primesc informații printr-o cerneală specială (bun conductor electric).

Chiar și în pandemie, tatuajele cu „cerneală invizibilă” au fost propuse pentru a înlocui certificatele de vaccinare în Africa sau în zone lipsite de curent electric.

Cu toate acestea, implementarea inițială a tatuajelor electronice ca dispozitive pentru sport și monitorizarea sănătății nu este suficientă pentru Bill Gates, care prevede că aceste dispozitive vor putea înlocui smartphone-urile actuale, conform publicației Marca

În opinia părintelui Microsoft, oamenii vor folosi tatuajul electronic dezvoltat de Chaotic Moon pentru a suna, a trimite mesaje sau a căuta o adresă.

Nu se poate vorbi încă de un termen aproximativ până când acesta va fi pus pe piață. Totuși, Gates și echipa lui caută modalități de implementare. Modalități, spune el, prin care tatuajul să devină noul dispozitiv cu care oamenii să realizeze multe dintre lucrurile pe care le fac prin intermediul smartphone-urilor actuale.

Dacă aceste „peceți” vor ajunge suficient de capabile încât să înlocuiască aplicațiile bancare de pe actualele telefoane inteligente, precum și aplicațiile de tipul portofelului european pentru identitatea digitalăpașaportul de vaccinare / cardul de sănătate și cartea electronică de identitate, într-o lume în care banii fizici și proprietatea privată vor fi dispărut treptat, ne putem aștepta ca oricine nu va deține această „pecete” să nu poată cumpăra sau vinde nimic, deci să nu mai poată participa la viața socială, la comunicații și schimburi economice într-o „Europă digitală” ajunsă la apogeu. 



Categories: Articole de interes general

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.