Două instituții de presă din Danemarca și Germania își cer scuze pentru faptul că au inspirat frică oamenilor în pandemie, adoptând discursul oficial al guvernului

Redacția ȘtirileRomânilor 19 ianuarie 2022 

Instituția de presă Ekstrabladet, care face parte din același trust cu cotidianul Politiken (cel mai apreciat ziar din Danemarca), își cere scuze pentru frica pe care a inspirat-o cititorilor, adoptând discursul oficial al guvernului despre pandemie de la Copenhaga, fără să pună la îndoială politicile statului, conform Cotidianul.

„De aproape doi ani, noi – presa și cetățenii – am fost preocupați în mod hipnotic de statisticile zilnice ale autorităților despre coronavirus. Am început cu modul în care variază numărul infecțiilor, al spitalizărilor și deceselor din cauza virusului. Am dat importanță mare celor mai mici oscilații prezentate de experți, politicieni și autorități, care ne-au avertizat constant despre «monstrul corona» care se ascunde sub patul nostru. Un monstru care abia așteaptă să ațipim, pentru a ne lovi în toiul nopții.

Alerta mentală constantă ne-a epuizat pe toți. Noi – presa – trebuie să ne evaluăm propriile acțiuni. Și nu am reușit să facem asta. Noi nu am fost suficient de atenți atunci când autoritățile au trebuit să răspundă la întrebarea despre ce înseamnă spitalizările cu corona și ce înseamnă spitalizările din cauza corona. Este o diferență. O mare diferență. Cifrele spitalizărilor care ne-au fost prezentate au fost cu 27% mai mari decât numărul spitalizărilor doar din cauza coronavirusului. Știm asta acum.

Desigur, autoritățile sunt cele care sunt în primul rând responsabile pentru informarea corectă a populației, cu onestitate și precizie. Numărul celor care s-au îmbolnăvit și au murit de covid ar fi trebuit publicat cu mult timp în urmă, pentru a avea o imagine clară despre monstrul de sub patul nostru. Per total, mesajul autorităților și al politicienilor în timpul acestei crize istorice lasă multe de dorit. Ei mint atunci când o parte a populației își pierde încrederea în ei.

Un alt exemplu: Vaccinurile au fost prezentate constat ca «superarma» noastră. Iar spitalele au fost numite «superspitale». Însă aceste «superspitale» se pare că sunt solicitate la maximum, deși aproape întreaga populație este înarmată cu acea «superarmă». Până și copiii au fost vaccinați la o scara uriașă, ceea ce nu s-a întâmplat în țările vecine.

Cu alte cuvinte, se întâmplă ceva ce nu merita termenul «super». Fie că sunt vaccinurile, spitalele sau o combinație intre cele doua, este vorba despre decizia fiecăruia. Însă cel puțin comunicarea din partea autorităților nu merită în niciun fel prefixul «super». Dimpotrivă”, se arată în comunicatul publicației Ekstrabladet.

O poziție asemănătoare a fost adoptată și de către publicația Bild, din Germania. Julian Reichelt, redactorul-șef, a făcut un anunț video pe YouTube, în care a cerut iertare milioanelor de copii pe care guvernul, prin intermediul presei, i-a făcut să creadă că sunt un „pericol mortal pentru cei dragi și pentru societate”.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: