O posibilă descriere a lui Pavel

În lucrarea pseudoapocrifă „Faptele lui Pavel și Thecla“ ni se dă un portret care pare a fi în acord cu picturile creștine timpurii. Acolo, Onifor îl vede pe Pavel ca pe “un om mic de statură, cu capul chel și picioarele strâmbe, într-o stare bună a trupului, cu sprâncenele și nasul oarecum agățat acvilian, prietenos și cu o față care când părea obișnuită, când părea fața unui înger“.

Noul Testament nu pierde prea mult timp cu descrieri de înfățișări, cu portrete care ar putea fi reproduse astăzi, iar aceasta este un mesaj în el însuși: conținutul este întotdeauna mult mai prețios decât ambalajul în care circulă. Dumnezeu nu se uită la fața omului, ci la inima lui.

+++

Less well known to most students of early Christianity than the literary evidence are the artistic representations of Paul, but the curious literary portrait of Paul in the Acts of Paul and Thecla, which in some respects agrees with early Christian paintings, is well known. There, Onesiphorus sees Paul as “a man small of stature, with a bald head and crooked legs, in a good state of body, with eyebrows meeting and nose somewhat hooked, full of friendliness; for now he appeared like a man, and now he had the face of an angel.”Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: