*9 lucruri pe care ar trebui să le știi despre talibani*

Iosua Faur

Acum 20 de ani, Statele Unite ale Americii au răsturnat conducerea talibană din Afganistan pentru adăpostirea lui Osama bin Laden şi pentru oferirea unui cadru de pregătire a teroriştilor Al-Qaeda. Luna aceasta, talibanii s-au întors la putere după ce forţele militare ale Statelor Unite s-au retras şi guvernul afgan s-a prăbuşit.

Iată ce ar trebui să ştii despre acest regim islamist brutal:

1. Numele taliban înseamnă „discipoli” Taliban este un termen din limbajul Pashto ce înseamnă „discipoli” sau „căutători.” Mişcarea originală a talibanilor era o mişcare a discipolilor religioşi (talibs) în zona Pashtun din estul şi sudul Afganistanului, ce au fost educaţi în şcolile islamice tradiţionale din Pakistan.

2. În şcoală, discipolii talibani sunt specializaţi în Coran şi lupta armată Şcolile la care participau discipolii talibani originali îi organizau în grupări militante pregătite să folosească forţa pentru a-şi cuceri rivalii. Discipolii erau împărţiţi în două grupe: una care participa doar la studiu şi alta organizată şi pregătită să ia parte la războiul religios. Majorii se luptau cu Uniunea Sovietică şi apoi, întorcându-se din luptă, reveneau la studii.

3. Talibanii au venit la putere în timpul războiului civil afganÎn decembrie 1979, 30.000 de trupe sovietice au invadat Afganistanul pentru a sprijini guvernul comunist afgan. Sovieticii au continuat expansiunea prezenţei lor în timpul următorului deceniu înainte de retragerea din 1988. După retragerea sovietică, conflictul civil a continuat până la căderea guvernului, în 1996, în favoarea talibanilor. Alianţa Nordică Afgană, cunoscută oficial sub numele de Frontul Unit Islamic pentru Salvarea Afganistanului, s-a format la sfârşitul anului 1996 pentru a se opune talibanilor. Alianţa Nordică a dus un război defensiv împotriva guvernului taliban până în septembrie 2001, când forţele SUA au răsturnat regimul islamic.

4. Guvernul SUA a încheiat un tratat de pace cu talibaniiÎn februarie 2020, administraţia Trump a semnat un tratat cu talibanii în care se stipula retragerea trupelor americane şi eliberarea a 5000 de „prizonieri combatanţi şi politici” talibani. În schimb, talibanii au fost de acord să „interzică folosirea solului afgan a oricărui grup sau individ împotriva siguranţei Statelor Unite sau a aliaţilor săi.” Preşedintele Biden a fost de acord să onoreze tratatul.

„Nu este, probabil, ceea ce aş fi negociat eu, dar a fost un tratat făcut de guvernul Statelor Unite şi asta înseamnă ceva,” a spus Biden.

5. Talibanii s-au implicat în traficul de carne vie şi sclavia sexualăCâtă vreme au fost la putere, talibanii au răpit frecvent femei pentru căsătorii forţate şi robie sexuală. Conform guvernului afgan, talibanii de asemenea vindeau regulat femei ca sclave sexuale pentru a-şi finanţa regimul. Recent, talibanii au reţinut şi au obligat la muncă copii şi adulţi, victime ale traficului sexual, învinuiţi de „crime morale”, conform Departamentului de Stat SUA. Autorităţile talibane penalizau la rândul lor victimele de sex masculin ale traficului de carne vie şi condamnau băieţii victimizaţi ca fiind criminali egal responsabili ca şi traficanţii lor adulţi. Autorităţile arestau victimele traficului sexual de sex masculin şi le duceau în Centre Juvenile de Reabilitare, având acuzaţii penale şi reţinându-i anii de zile.

6. Talibanii recrutau soldaţi copii în lupta pentru cauza lorConform Human Rights Watch (HRW), talibanii recrutau şi antrenau copii în stagii specifice vârstei. „Băieţii începeau îndoctrinarea de la vârsta de şase ani şi continuau studiul temelor religioase sub învăţătorii talibani pentru o perioadă de până la șapte ani.” Conform neamurilor băieţilor recrutaţi de talibani, până la vârsta de 13 ani, copiii educaţi de talibani îşi însuşeau abilităţi militare, incluzând trasul cu arma şi producerea şi dezvoltarea dispozitivelor explozive improvizate. Învăţătorii talibani le prezentau mai apoi acestor copii soldaţi, antrenaţi, grupul taliban specific districtului lor

7. Talibanii au un cazier plin de încălcarea drepturilor umaneAfganistanii, sub conducerea talibană, au avut unul din cele mai rele rapoarte privind drepturilor umane din istorie, notează Departamentul de Stat SUA. Controalele sociale mascate sub oficialităţi ale „moralităţii”, cunoscute ca miliţia „viciului şi a virtuţii” când talibanii erau la putere în anii `90, continuă să opereze în districtele aflate sub control taliban, scrie HRW. Aceste comunităţi oficiale de patrulare monitorizează loialitatea rezidenţilor la codurile sociale talibane cum ar fi codul vestimentar şi ţinuta publică, lungimea bărbii, participarea bărbaţilor la rugăciunile de vineri, folosirea telefoanelor inteligente şi alte dispozitive tehnologice.

8. Talibanii sunt cunoscuţi pentru opresiunea fetelor şi a femeilorImediat după venirea la putere a talibanilor în anii `90, aceştia au închis accesul femeilor la universitate şi au forţat aproape toate femeile să renunţe la locul de muncă. Guvernul de asemenea a restrâns accesul la îngrijire medicală pentru femei, a introdus cu forţa un cod de îmbrăcăminte restrictiv şi a limitat abilitatea femeilor de a se deplasa prin oraş. Aproape 50.000 de femei, care şi-au pierdut soţii şi alte rude de sex masculin în lungul război civil afgan, nu au avut sursă de venit, spune Departamentul de Stat SUA. Multe din ele au fost obligate să-şi vândă proprietăţile şi să cerşească pe străzi. Femeilor, de asemenea, li se cere să poarte burka, cu o învelitoare „atât de groasă încât purtătorului îi este greu să respire; micul spaţiu prin care vezi limitează atât de mult vederea încât trecerea străzii de pe o parte pe alta în siguranţă este dificilă.”

9. Talibanii sunt cunoscuţi pentru persecutarea creştinilor în AfganistanPuţinii creştini care au rămas în Afganistan (numărul lor se estimează a fi între 1000 şi 20000) se tem cel mai mult de revenirea talibanilor. Un convertit din islam la creştinism declara pentru International Christian Concern, cum a fost văzută această preluare a puterii, de către credincioşi şi cum vor opera talibanii:„Ei vor omorî creştinii publici şi vor să împrăştie frică. Au apărut deja postere în care se spune că dacă ai o fiică necăsătorită, de 15 ani, trebuie să o căsătoreşti cu un soldat taliban. Creştinii se tem că fiicele lor vor fi răpite şi forţate să se căsătorească cu talibanii. Ele vor fi trimise în locuri de instruire islamică pentru a le spăla creierul. Părinţii poate vor fi omorâţi…

Un bărbat a primit o scrisoare în care i se spunea că proprietatea sa aparţine acum talibanilor. El este un om simplu, un artizan, şi toate economiile lui erau în casa sa. Talibanii vor prelua proprietăţile şi bunurile creştinilor, la pachet cu toate femeile lor.”

Sursa: https://www.thegospelcoalition.org/article/9-things-taliban/Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: