Chiar este așa de greu?

Nicu Andronache

Haideți să facem un exercițiu de imaginație.

Imaginează-ți că te-ai născut în 1900. Când ai 14 ani începe Primul Război Mondial și se termină când ai 18 ani cu 22 de milioane de morți. La scurt timp o pandemie globală numită “Gripa spaniolă” ucide 50 de milioane de oameni. Scapi viu și liber. Ai 20 de ani. Anii trec. Apoi, la 29 de ani supraviețuiești crizei economice mondiale care a început cu prăbuşirea bursei de valori din New York, provocând inflație, şomaj și foamete.

La 33 de ani vin naziştii la putere. Împlinești 39 de ani când începe Al Doilea Război Mondial şi se termină abia când ai deja 45.

În timpul Holocaustului mor 6 milioane de evrei. În total vor fi peste 70 de milioane de decese. Când ai 52 ani, începe Războiul Coreean.

La vârsta de 64 de ani începe Războiul din Vietnam și se termină la vârsta de 75 de ani. În 1989 cade Blocul Comunist în urma unor revoluții sângeroase.

Un individ născut în 1990 crede că bunicii lui habar nu au cât de dificilă este viața, deşi au supraviețuit mai multor războaie și dezastre.

Un individ născut în 2000 crede că este sfârșitul lumii când pachetului său de pe emag îi ia mai mult de trei zile să ajungă sau când nu primește mai mult de x sau y aprecieri pentru fotografia sa postată pe Facebook sau Instagram…

În 2021, mulți dintre noi trăim confortabil, avem acces la diferite surse de divertisment acasă și adesea avem mai mult decât avem nevoie. Avem instituți de reglementare, avem ONU, avem OMS şi cel mai important, avem Uniunea Europeană 🇪🇺. Dar oamenii se plâng de orice. Cu toate acestea, au electricitate, telefon, internet, mâncare, apă caldă, un acoperiş deasupra capului şi acces la medicina modernă. Nimic din toate astea nu au existat înainte şi omenirea a supraviețuit unor circumstanțe mult mai dezastruoase și nu a pierdut niciodată bucuria de a trăi.

Poate că e timpul să nu te mai plângi şi să începi să te bucuri de viață, cu bune şi rele, pentru că trăim în cea mai prosperă perioadă din toate timpurile.Categories: Articole de interes general

1 reply

  1. Exemplificat… genial ! Thks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: