Germania va fabrica vaccinul românesc “OncoGen”

ION LONGIN POPESCU 

Cu peste un an în urmă, când pandemia cu­prin­sese în viteză globul pământesc, firma “OncoGen” din Timișoara (un centru de fonduri europene pen­tru studierea terapiei cu vaccinuri în boala can­ce­roasă) a translatat cercetarea (așa cum au făcut și cei de la “BioNTech”) spre obținerea unui vaccin contra SARS-Cov-2. În frunte cu directorul general, prof. dr. Virgil Păunescu, cercetătorii români au dezvoltat un prototip la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

După terminarea primelor teste, s-a stabilit eficiența de laborator asupra virusului, urmând ca, în câteva luni, să înceapă testele pe oameni. Încetiniți de lentoarea “Agenției Medicamentului”, dar mai ales de lipsa de fonduri (2 milioane de euro în prima fa­ză, 3 milioane în faza finală), experimentele au pier­dut primul tren. Fapt la care a contribuit și lipsa de interes și de înțelegere a guvernanților, care au sa­bo­tat șansa finalizării produsului “OncoGen”. Așa s-a ajuns ca un posibil triumf al cercetării românești să fie solicitat de Universitatea Tubingen din Ger­ma­nia, spre finalizarea cercetării și omologarea in­tră­rii în producție.

Noutatea absolută: imunitatea vac­cinului OncoGen durează 17 ani! Dacă vacci­nu­rile Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson&Johnson și Oxford-AstraZeneca asigură imunitatea până la 9 luni, invenția românească de la Timișoara, care se va fabrica în Germania, va asigura o protecție ulu­itoare: 17 ani!

Autorii senzaționalei invenții sunt, ală­turi de profesorul Virgil Păunescu, imunologii Flo­rina Bojin Gavriliuc și Michael Bogdan Măr­gineanu.

Așadar, pentru cinci milioane de euro, România pierde primatul unui vaccin de excepție. Într-o declarație de presă, profesorul Păunescu spu­ne cu multă tristețe:

“Noi am spus încă din ianuarie 2020 că am putea avea vaccinul, și am primit o că­ruță de înjurături, că nu se poate termina un vaccin într-un an. Dar vă asigur că România a ratat o mare șansă”.

De precizat că vaccinul OncoGen nu se bazează pe crearea de anticorpi, precum vac­ci­nurile americane de tip ARN Mesager, ci pe dez­vol­tarea imunității celulare (limfocite T citotoxice), fenomen care adoptă o tehnologie modernă, apli­ca­bilă în cancer. Invenția românească elimină injec­țiile, folosind administrarea de spray-uri nazale.

Încă din iulie anul trecut, în presa străină au început să apară studii care confirmau că premisele vac­ci­nului din Timișoara sunt corecte. Astăzi, se vorbește intens de necesitatea unei fabrici de vaccinuri în România, dar nu se spune nimic de “trenul istoric” pierdut în gara Timișoarei. Dar, chiar dacă îl vom lua în Germania, el va duce către succes. Cu con­diția ca spray-urile “OncoGen” să ajungă și în… România.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: