Cristian Badiliță – Defazații istoriei

Conform calendarului normal (stabilit de astronomii Papei Grigore al XIII-lea, în 1582) astazi e 29 martie 2021. Cred că nimeni, întreg la minte, nu mă poate contrazice. După calendarul „specialilor”, astăzi e…. 19 martie 2021, așadar sîntem ÎNAINTEA echinoxului.

Data Paștelui creștin se calculează în funcție de poziția lunii și de echinox. Ea a fost stabilită la Sinodul de la Niceea, în 325, după calendarul iulian, singurul în vigoare atunci, dar care nu lua in considerare diferența dintre anul lunar și cel solar.

„Specialii” respectă pe tot parcursul anului calendarul normal, gregorian, dar la Paști se întorc brusc la depășitul calendar iulian. Ce s-a fixat la Niceea? Paștele creștin pică în prima duminică după echinox, cu lună plină. Normal, Paștele va fi duminica viitoare.

După calendarul „specialilor” însă lună plină va veni abia peste… o lună. Luna plină pe care am văzut-o cu toții în nopțile trecute, după echinoxul normal, NU A EXISTAT. A fost o… ficțiune.

În plus, Sinodul de la Niceea a promulgat o aberație privitoare la data pascală: dacă Paștile evreilor pică o dată cu Paștele creștin (cum a fost anul acesta), acesta din urmă va fi decalat cu o lună. Evident, occidentalii au eliminat această regulă nedemnă de religia lui Isus Hristos.

„Specialii” respectă…. „tradiția”. Eu sărbătoresc Învierea lui Isus după calendarul normal, alături de creștinii normali. Nu înțeleg de ce greco-catolicii, baptiștii, penticostalii din România acceptă calendarul „specialilor”, știind că e greșit (dacă se va continua, Paștele „specialilor” va ajunge în luna iunie, din cauza decalajului astronomic).

Imensa majoritate a creștinilor planetei se află deja în Săptămâna Mare. Să ne fie gândul luminos! PS De 30 de ani repet aceste banalități. Toți sinodalii, cu excepția Cisterneanului, sînt de acord cu ele, dar nimeni nu face absolut nimic. Să nu deranjeze „poporul credincios” din somnul tradițional și mai ales să nu tulbure liniștea evlaviosului Putin.Categories: Articole de interes general

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: