Singura manifestație care ar fi contat ar fi fost să fiecare cu portrete ale lui Mahomed. Altfel … este tot ipocrizie. Și-au băgat mortul în casă!

În ciuda pandemiei, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în Franța pentru a-l omagia pe profesorul decapitat

Zeci de mii de persoane s-au adunat duminică la Paris, dar şi în alte oraşe franceze pentru a-i aduce un omagiu lui Samuel Paty, profesorul de istorie decapitat vineri în regiunea pariziană, un atentat islamist ce a redeschis răni mai vechi generând emoţie şi spaimă, relatează Agerpres.

La Paris, manifestanţii – majoritatea purtând măști – s-au reunit în Place de la République, epicentrul uriaşului marş din 11 ianuarie 2015, care a strâns în jur de 1,5 milioane de participanţi după atentatele islamiste de la Charlie Hebdo şi magazinul Hyper Cacher.

Cu pancarte pe care stătea scria „Nu totalitarismului gândirii” sau „Je suis prof” (expresie de solidaritate consacrată în Franța după atentatele islamiste), participanţii au salutat în linişte memoria bărbatului ucis de un fanatic după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed. „Je suis Samuel”, „Libertate de expresie, libertate de a preda”, au scandat manifestanții.

Au fost prezente și  mai multe personalităţi politice, de toate orientările: prim-ministrul Jean Castex, primarul socialist al capitalei, Anne Hidalgo, preşedinta de dreapta a regiunii Ile-de-France (din care face parte Parisul), Valérie Pécresse, liderul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon. Lor li s-a alăturat şi fostul preşedinte socialist François Hollande.

În piaţa ce continua să se umple de lume, unii agitau steaguri tricolore, alţii agitau pancarte pe care scria „Se face întuneric în Țara Luminilor” sau „Sunt musulman, sunt contra violenţei, sunt pentru libertatea de exprimare”.

Unii participanţi purtau pancarte pe care erau afişate caricaturi cu profetul Mahomed, publicate de săptămânalul satiric Charlie Hebdo. A fost intonat imnul Franţei.

Adunări similare au avut loc şi în alte mari oraşe, precum Lyon (est) şi Lille (nord).

Miercuri va avea loc un omagiu naţional, în coordonare cu familia profesorului asasinat, a comunicat Preşedinţia franceză, fără a preciza locul în care va avea loc ceremonia.

Samuel Paty, un profesor în vârstă de 47 de ani, a fost decapitat vineri după-amiază în apropierea liceului unde preda, într-o zonă liniştită din Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie din vestul Parisului. Asasinul, Abdoullakh Anzorov, un tânăr refugiat de origine cecenă, a fost împuşcat mortal de poliţie în aceeaşi zi.

În total, 11 persoane au fost reţinute şi plasate în arest preventiv începând de vineri seară, printre ei aflându-se apropiaţi ai atacatorului, dar şi un părinte care avusese un diferend cu profesorul în legătură cu caricaturile profetului Mohamed arătate în clasă.

Source: În ciuda pandemiei, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în Franța pentru a-l omagia pe profesorul decapitatCategories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: