Spune-mi ce ziar citești ca să-ți spun cine ești!

Universul este un web de informații cuantificate în ceea ce noi numim „materie“. Nu este de mirare deci că cei care știu să manevreze informațiile din presă stăpânesc „realitatea“ (preponderent virtuală) pe care o văd cititorii. Iată un articol pe măsură. Nu-l vor înțelege decât cei „inteligenți“:

Prejudecățile atent alimentate decid alegerile

women hand casting a vote

”Sursele de informare ale altora ne preocupă mai mult decât propriile noastre surse de informare” – aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu realizat în SUA de Gallup, bazat pe intervievarea a peste 20.000 de persoane.

”69% dintre americani spun că sunt mai preocupați de prejudecățile din informațiile altora decât de cele din sursele lor preferate de informații”. Doar 29% dintre cei intervievați își pun problema că propriile lor surse de infrormare pot fi părtinitoare.

Așa văd lucrurile 68% dintre republicanii din SUA și 72% dintre democrați. Cei cu viziuni liberale sunt și mai atenți la informațiile altora (80%), în timp ce conservatorii care sunt preocupați de acest aspect sunt ceva mai puțini (68%).

Poate cel mai interesant aspect al sondajului este că această polarizare este mult mai prezentă la americanii educați. Cei care au doar studii liceale îi judecă în mai mică măsură pe ceilalți în funcție de sursele lor preferate de informare (52), pe când cei cu studii postuniversitare par să împartă lumea între cei care le împărtășesc viziunile și restul (77%).

Americanii mai în vârstă sunt ceva mai îngăduitori în această privință (64% sunt preocupați de sursele de informare ale altora), iar tinerii sunt mai înclinați spre polarizare (73%).

Studiul arată că americanii albi sunt ceva mai tentați să împartă lumea între ”ei” și ”noi” în funcție de sursele de informare (73%) decât americanii de culoare (58%).

Studiul mai concluzionează că tinerii liberali și progresiști cu educație superioară sunt mult mai preocupați de sursele de informare ale conservatorilor decât sunt preocupați de corectitudinea propriilor surse de informare.

Studiul Gallup arată că procentele de mai sus pot explica în bună măsură polarizarea politică puternică din Statele Unite. Cu cât populația are mai multe prejudecăți, cu atât se ajunge la o polarizare mai mare. Studiul sugerează că aceste prejudecăți sunt inculcate în special în perioada studiilor universitare și ulterior este mentinuta prin propaganda politică.

Procentele de mai sus arată că există două Americi, fiecare cu sursele preferate de propagandă. Cum aceasta se face prin presa deținută de un numar redus de miliardari, americanii din cele două tabere nu fac decât să participe la un conflict între miliardarii progresiști și cei conservatori. ”Avem turma liberală și turma conservatoare – nu un public, așa cum ar fi cazul într-o democrație. Și fiecare dintre aceste turme este controlată de păstorii ei, adică de miliardari”, scrie Eric Zuesse.

Nu s-a realizat un sondaj similar în România, dar, dacă rezultatele ar indica o polarizare similară, întrebarea ar fi cine se află în spatele ei, câtă vreme România este lipsită de miliardari. Să fie oare serviciile secrete?

Rezultatul este că politica americană este influențată mai mult de prejudecăți decât de realitățile cu care se confruntă publicul. Indivizii caută surse de informații care să le confirme ceea ce deja cred și se feresc de sursele care nu le confirmă viziunile. Această paradigmă crește vulnerabilitatea în fața manipulării. Republicanii din SUA se folosesc de propriile publicații și think tank-uri pentru a-i manipula pe alegătorii conservatori, în timp ce democrații se folosesc de presa și de think tank-urile lor pentru a manipula electoratul progresist. Cum în spatele acestor trusturi media și organizații stau un mic număr de indivizi extrem de bogați, societatea se îndreaptă către o formă de organizare specifica plutocrației mai degrabă decât democrației, care este controlată nu de numărul dolarilor, ci de indivizi, fiecare în căutare de informații credibile.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: