Români cu dragoste de carte … într-un fel

 

Rare books worth millions stolen from UK found in Romania | News | DW | 18.09.2020

The theft of the books has been linked to a Romanian crime group. London’s Met Police said the books were found in a hidden compartment under a house in rural Romania.

Source: Rare books worth millions stolen from UK found in Romania | News | DW | 18.09.2020

 

Români reținuți în Marea Britanie, suspectați că au furat cărți rare, după un scenariu ca-n filme. Comanda ar fi fost dată de un colecționar misterios, poreclit “Astronomul”

23 Iulie 2019, 21:49

Doi români au fost reținuți de poliția britanică și sunt audiați în cel mai mare caz de furt de manuscrise și cărți rare din ultima perioadă. Un personaj misterios, cunoscut sub numele de “Astronomul”, ar fi cel care a comandat lovitura. El i-a angajat pe români, iar modul în care aceștia au reușit să fure cărți în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro pare desprins dintr-un scenariu de film!

În noaptea de 29 iunie 2017, hoții au furat peste 150 de cărți rare dintr-un depozit aflat lângă aeroportul londonez Heathrow.

Presa britanică a comparat modul de acțiune cu cel din seria de filme “Misiune Imposibilă”.

Hoții au reușit să evite alarmele, s-au cățărat pe unul dintre zidurile depozitului, înalt de aproximativ 15 metri, și au tăiat partea de sticlă a acoperișului pentru a pătrunde în depozit. Acolo au știut exact ce să caute.

Proprietarii volumelor furate au fost la fiecare târg de carte la fiecare expoziție, au urmărit toate anunțurile de pe internet, însă nu au dat de urma cărților furate în urmă cu 2 ani din depozitul de la marginea Londrei.

Cea mai valoroasă carte furată e o copie din 1566 a lucrării lui Copernic – “Despre revoluțiile sferelor cerești”, evaluată la 215.000 de euro.

Opere scrise de Leonardo da Vinci, Francesco Petrarca sau Galileo Galilei, tipărite la mijlocul mileniului trecut, se numără printre volumele furate.

Colecționarii de carte rară cred că lovitura a fost dată la comandă și de aceea nimeni nu a încercat să pună în vânzare cărțile.

Autoritățile britanice îl suspectează pe “Astronom”, porecla unui misterios colecționar, care ar fi comandat mai multe furturi, atât de cărți, cât și de tablouri sau piese arheologice.

După 2 ani de anchete, polițiști din Anglia, România și Italia au reușit să rețină mai mulți suspecți, la sfârșitul lunii iunie.

Doi români, Marian Albu și Paul Popeanu, sunt printre principalii suspecți, potrivit polițiștilor londonezi.

Și în România s-au făcut 6 rețineri, dar până acum membrii grupării au refuzat să dea vreun indiciu legat de locul în care s-ar afla cărțile furate.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: