Progresând progresist spre prăpădul din prăpastia păcatului. Nu votați astfel de lideri!

Fără ceremonii creștine, dar cu noi moschei

În primăvara acestui an, presa europeană a fost ocupată de situația pandemiei. În urma cu un an, un spațiu nu cu mult mai mic a fost acordat spaimei populismului european, care ar fi riscat să amenințe proiectul UE. Miza erau atunci alegerile europarlamentare. Partidele considerate populiste nu au avut deloc rezultate remarcarbile. În schimb, alegerile au marcat ascensiunea ecologiștilor în mai toate statele vest-europene, pe fondul unei mobilizări mari la vot a tinerilor.

În Germania, ecologiștii au fost pe locul doi în preferințele electoratului, iar în Franța s-au clasat pe locul trei. Ascensiunea a contiuat la alegerile municipale din Franța din acest an. În timp ce partidul președintelui Emmanuel Macron s-a scufundat și nu a reușit să câștige niciun oras mare (de altfel, singurele in care avea organizații), ecologiștii francezi și-au impus candidații la primariile din Strasbourg, Marsilia, Lyon, Bordeaux.

Să-i vedem la lucru pe primarii ecologiști ai Franței, preferații noii generații, cea care, spunea presa europeană, a salvat UE în urmă cu un an.

Primarul ecologist din Bordeaux a interzis bradul de Crăciun. Pierre Hurmic a anunțat că nu va mai instala brazi tradiționali în oraș. ”Nu vom pune copaci morți în piețele orașului. Îmi aduc aminte de acest arbore mort pe care îl aduceam în fiecare an. Asta nu este concepția noastra despre vegetalizare”. Primarul a spus că va adopa o ”cartă a drepturilor copacilor”, un regulament pentru protecția lor. În schimb, a spus el, bradul de Crăciun va fi inlocuit de un ”spactacol viu”.

”Acest brad era minunat. Copiilor le plăcea să-l vadă. Făcea parte din magia Crăciunului. E trist că renunțăm la el. Este o idee proastă, din punctul nostru de vedere”, a scris un francez pe site-ul suporterilor clubului Girondins de Bordeaux.

Ce se întâmplă la Bordeaux este nimic în comparatie cu declarațiile și acțiunile noului primar ecologist din Lyon. Primarul Gregory Doucet ar trebui să primească Turul ciclist al Franței în orașul său, pe 12 septembrei. Se pare însă că acest eveniment sportiv extrem de îndrăgit în Franța îl deranjează. Iar Doucet a avertizat că s-ar putea să fie pentru ultima oară când Turul Franței va trece prin Lyon. De ce? ”Orașul va putea fi din nou candidat la găzduirea Marii Bucle când competiția va demonstra că poate să evolueze. Vreau garanții că evenimentele pe care le vom găzdui în oraș vor arăta responsabilitate față de planetă. Până când nu vom ajunge aici, dosarul nu va reveni pe biroul meu”, a spus primarul. Ecologistul nu este îngrijorat doar de poluarea produsă de cicliști. Este vorba și despre altceva. Doucet a spus că Turul Franței dă ”o imagine machistă sportului”, pentru că nu există și o competiție feminină.

Primarul din Lyon nu s-a oprit la interzicerea Turului Franței în oras. A boicotat și o sărbătoare creștină cu o ceremonie care avea loc începând de la jumătatea secolului 17. De Nașterea Maicii Domnului, edilii orasului și preoții depun mereu un jurământ simbolic. Totul pornește de la o epidemie de ciumă din secolul 17. Sărbătoarea a fost interzisă odată cu Revoluția Franceză, însă a revenit după Al Doilea Război Mondial. De 75 de ani, toți primarii din Lyon au participat la această ceremonie. Doucet a fost primul care a refuzat să o facă. Primarul a arătat că nu este de acord cu ”interpretarea regulilor laicității” în contextul acestei sărbători creștine.

În schimb, la doar o zi, același primar ecologist a pus prima piatră la temelia unei moschei din Lyon. ”Libertatea de conștiință nu trebuie să sufere vreun atac. Autoritatea publică trebuie să-i protejeze pe credincioșii care vor să-și practice religia, așa cum ea trebuie să-i protejeze și pe cei care nu vor să o practice. Sau care nu vor să creada”, stă scris pe contul Twitter al primarului, sub fotografia în care îl vedem punând piatra la temelia mosecheii, la o zi după ce a refuzat să participe la sărbătoarea creștină tradițională.

Aceștia sunt doi dintre primarii aleși de electoratul viitorului. Este un electorat care pare să fie mobilizat de mesaje ce nu mai au de-a face cu națiunea, cu ideologia, cu geopolitica, cu analizele experților, cu negocierea, cu dialogul, cu compromisul, cu politica văzută ca artă a posibilului. E un electorat care rezonează la mesaje cvasiapocaliptice și îmbrățișează soluții extreme, prezentate ca mântuitoare – de la închiderea centralelor nucleare și eliminarea industriilor de care ei înșiși depind și ostracizarea celor care îi contrazic, iar, ceva mai la Est, până la încătușarea ”cu celeritate” a politicienilor.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: