Șeful diplomației americane: ”Nepoţii noştri ar putea fi la mila Partidului Comunist Chinez”. Apel către ”lumea liberă”

Foto: Agerpres
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a reacționat vehement după închiderea consulatului chinez de la Houston.

Mike Pompeo a descris consulatul chinez de la Huston ca fiind  “o placă turnantă a spionajului”, informează AFP, conform Agerpres.

“China de astăzi este din ce în ce mai autoritară în plan intern şi mai agresivă în ostilitatea sa faţă de libertate oriunde altundeva” în lume, a afirmat Mike Pompeo în California, în timpul unui discurs al cărui ton a amintit mai mult ca niciodată de cel din perioada războiului rece cu Uniunea Sovietică.

Pompeo l-a acuzat pe liderul chinez Xi Jinping că este un “adept sincer al unei ideologii totalitare falimentare”, referindu-se în special la prerogativele sale de “secretar general al Partidului Comunist”.

Discursul secretarului de stat american, rostit la Biblioteca prezidenţială Richard Nixon din Yorba Linda, a reluat în forţă liniile directoare ale strategiei dure a preşedintelui Donald Trump faţă de China, prezentată în mai multe rânduri drept o “ameninţare” sau un “pericol”.

Această intervenţie survine la o zi după anunţul închiderii consulatului chinez din Houston, Texas. Diplomaţia chineză, care a denunţat o calomnie rău-intenţionată, a promis represalii împotriva acestei decizii fără precedent de la instituirea relaţiilor diplomatice bilaterale în 1979.

Motivul închiderii consulatului chinez

“Am închis consulatul Chinei din Houston pentru că era o placă turnantă a spionajului şi al furtului de proprietate intelectuală”, a declarat Mike Pompeo, fără a specifica în mod clar acuzaţiile aduse diplomaţilor chinezi.

“A sosit momentul ca naţiunile libere să treacă la fapte” a spus şeful diplomaţiei americane, făcând apel la crearea “unei noi alianţe a democraţiilor”.

Obiectivul acestei abordări ar trebui să determine, în opinia înaltului oficial american, “schimbarea atitudinii” autorităţilor de la Beijing. “Dacă ne vom înclina acum, nepoţii noştri ar putea fi la mila Partidului Comunist Chinez, ale cărui acţiuni reprezintă cea dintâi provocare a lumii libere”, a insistat Pompeo. “Xi nu are vocaţia de a semăna pentru totdeauna tirania în China şi în străinătate pentru totdeauna, doar dacă îl lăsăm” să o facă, a susţinut secretarul de stat american.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: