Între un prieten și un verișor, avem cam aceleași păreri despre Neamțu și despre America

Image may contain: one or more people
Image may contain: 1 person
Image may contain: one or more people and crowd
Mihail NeamtuFollow

Statele Unite sunt prima superputere care își va reveni cu adevărat după această criză. Atât prin forța monedei sale de referință, dolarul, cât mai ales prin dinamismul antreprenorial și pofta de muncă a „deplorabililor”, America va renaște ca pasărea Phoenix și va pune în dificultate Republica Impopulară Chineză.

Uitați-vă cum în Texas, Georgia sau Florida sunt mii de oameni care ies în stradă și spun: „Vrem libertate, vrem să muncim!” Sigur, nu propovăduiesc nesocotirea normele de distanțare fizică, dar viața merge înainte! În Europa, eram obișnuiți cu protestele celor care vor concedii mai lungi sau care nu vor să muncească. Franța, chiar și sub Macron, rămâne țara greviștilor, în timp ce America este patria visătorilor, a celor care vor libertate, respect pentru credință și prosperitate.

Din fericire, Barack Obama n-a reușit să transforme SUA într-o social-democrație de tip scandinav. Yancheii au mai departe același energic spirit antreprenorial, întrupat foarte bine de echipa lui Donald Trump (care, în timpul pandemiei, a dat puternice mesaje pro-business).

Vor urma luni grele și complicate pentru Împăratul Minciunii, zis și Xi Jingpeng. Victoria din toamnă a lui Donald Trump ar fi o binecuvântare pentru toată lumea liberă. Mai mult decât terorismul jihadist, expansionismul economic al comuniștilor chinezi reprezintă cea mai mare amenințare pentru echilibrul planetar. Nu mă credeți? Întrebați cei trei miliarde de pământeni blocați din pricina Covid-19 și sutele de milioane de înfometați ai lumii a treia!

Revenind la prognoza momentului. cred că țările europene pot și trebuie să fie, alături de SUA, lideri mondiali în digitalizare, inovație și energie. Furtul de tehnologie trebuie oprit. Huawei trebuie blocat oriunde se poate. Dragonul chinezesc are multe capete, dar nu poate speria, mitui sau înghiți adevărații luptători pentru libertate.

Dacă părinții noștri au înfruntat ideologia totalitară a Uniunii Sovietice, bătălia generației noastre va fi cu modelul social de tip chinezesc: materialism feroce și cultul puterii de extracție marxist-leninistă, ateism și tribalism, centralism și dirijism, poluare masivă și degradarea mediului, control social și cenzura presei, imperialism economic și expansionism militar.

Xi Jinping ne transmite astăzi exact ce ne-au spus Ceaușescu, Fidel Castro ori Stalin în secolul XX: comuniștii nu împart puterea cu nimeni. Noi, occidentalii, credem altceva. Ca cititori ai Lordului Acton și ca urmași ai unor vrednici republicani precum Cato, Regulus sau Cincinnatus, știm că exercițiul puterii corupe și că despotismul produce dezastre.

Noua (dez)ordine mondială va fi desenată de rezultatul confruntării între democrația lui Jefferson și dictatura neomaoistă de la Beijing. Dumneavoastră ce alegeți?

Comments
  • Dorin Motz Bine ai grăit, Mihail Neamţu!
    Hide or report this


Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: