De ce trebuie să învățăm rapid și să folosim limba țării în care trăim?

Recunosc, scrie din perspectiva unui evreu. Neamul meu a „reușit“ financiar în toate țările prin care i-a dus diaspora lor. Iată trei motive în trei strategii de viață diferite.

  1. Dacă stăm puțin și avem de gând să ne întoarcem acasă repede: Nu există o metodă mai bună de învățare a unei limbi decât „total imersion“ și asta se face între oameni care o vorbesc. Avantajul celor ajunși în altă țară este enorm față de strădaniile celor care-și iau profesor de limbi străine în România. Dacă stăm puțin în țara unde am ajuns, vom dori să facem cât mai mulți bani posibil. Ori aceasta depide de cum știm să „ne vindem“. Localnici care știu meserie mai puțin decât noi iau salarii mai mari doar pentru că folosesc mai bine comunicarea cu șefii.
  2. Dacă ne întoarcem în țară: Țara în care am fost are nevoie de români care să fie oameni de legătură sau oameni de inițiativă care să lucreze pentru ei în companiile deschise în România. Cunoașterea limbii lor este un avantaj pentru a fi angajați de ei. Companii germane care investesc în România vor căuta români care să știe limba germană, companiile italiene vor căuta oameni care să știe italiana, etc.
  3. Dacă vrem să rămânem mai multă vreme în țara în care am ajuns, avansarea noastră profesională este direct proporțională cu abilitatea de a comunica în limba țării în care am ajuns. Altfel vom rămâne pururi căpșunari, cârcangii pe șantiere sau îngrijitori de bătrâni.

Mă opresc la trei argumente, deși ar fi și altele. Se vede din ele că oricare ar fi opțiunile noastre, învățarea și practicarea limbii țării în care am ajuns este … cheia spre o viață mai bună.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: