Undeva în România

Silviu Iliuta

Conduceam pe autostrada Pitesti-Bucuresti pe banda a doua, cu viteza maxima legala. Asfaltul- prost, denivelari, cum e si pe A1, si pe A2, ca la noi. Eram in depasire. In spatele meu, un baiat cu numar de Germania imi dadea flash-uri la greu. O data, de doua ori. De obicei ma dau la o parte. las nebunii in durerea lor, dar de data asta nu am putut pentru ca pe dreapta erau niste camioane cu pepeni. Istetul s-a bagat in spatele meu, la un metru, si a inceput sa claxoneze. Era absolut turbat, cum rar mi-a fost dat sa vad. Agresiv, extrem de agresiv. Cand am putut i-am facut loc.
La prima benzinarie l-am prins pe marlan. Un baiet cam la 40 de ani, muncitor pe Germanika, cu sotie si doi copii in masina. L-am intrebat calm:
-Nu va suparati, de ce procedati asa? Nu aveam unde sa ma bag, nu ati pastrat distanta, soseaua era proasta. Daca eram incepator, ma panicam si probabil ca faceam accident.
Nu mi-a raspuns, nu meritam atata onoare din partea lui. S-a uitat la nevasta-sa si a spus:
-Astia din Romania tot prosti au ramas. Ai vrut tu la ma-ta, in loc sa mergem in Italia!
Fiind in fata lui la coada l-am intrebat daca o sa urle pana ma dau la o parte sau vrea sa il las in fata.
Nevasta-sa a raspuns:
-Tot tarani prosti ati ramas astia din tara, nici dracu nu va mai desteapta!

Am prieteni in Diaspora, o gramada. Ba chiar cred ca si eu o sa ajung pe acolo intr-o zi Stiu ca multi nu s-ar comporta niciodata ca gibonii. Niciodata! Ce am patit azi, am patit in trafic cu multi soferi din Romania. La fiecare drum pe autostrada. Dar am si eu o umila intrebare pentru multi dintre astia care se poarta asa: ce patiti, fratilor, cand ajungeti in tara? De la multi romani care traiesc acasa nu am pretentii, nu sunt pedepsiti cum trebuie de lege, nu stiu de frica Politiei, atat pot. Dar cei care vin din civilizatie… Ce va face sa uitati regulile din tara in care traiti? De ce acolo va purtati normal, iar aici altfel? E aerul de vina, o luati razna cand ajungeti la granita? Va spala cineva creierul si uitati brusc ce inseamna civilizatie si va purtati ca un marlan care n-a iesit in viata lui din satul natal? De ce va purtati ca multi romani de aici?
De ce fac romanii asta, de ce sunt atat de agresivi? Din Diaspora sau nu…
E pura curiozitate.
Multumesc pentru raspuns.

PS: ii rog pe cei care nu inteleg postarea si o iau ca pe o jignire a Diasporei sa mai citeasca o data sau de cate ori e nevoie. Pana inteleg.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: