Marea buclă europeană VI – La urma urmei, de ce o facem?

Pentru cei ce venim de pe alte continente sau din alte țări o călătorie este însoțită de multă curiozitate și de multe … cumpărături. Cam toate sunt ,,altfel“, nu de puține ori ,,noi“ pentru … noi.  Eu am descoperit multe lucruri pe care germanii le fac altfel. De la o ușă de trecere cu două canaturi care se închid alternativ, la fructele așezate pentru micul dejun lângă trei vase cu trei, patru feluri de iaurt rece scos de la frigider, numai bun să ne răcorească pe canicula asta, am admirat inventivitatea și simțul lor practic deosebit.

Nu sunt proști nemții … Mă gândesc să fac și eu acasă ce am învățat aici de la ei!

Ieri, grupul nostru s-a împărțit ca fiecare să ajungă pe unde a vrut mai mult. Unii ne-am temut de căldură și am rămas cu autocarul. Alții și-au făcut curaj, au luat mijloacele de transport locale, au mai mers și pe jos și au văzut mai mult, s-au întâlnit cu mai mulți și au intrat în mai multe magazine.

Familia Vețan Ronela și Petru, venită tocmai din Melbourne, Australia a luat autobuzul și a cerut șoferului indicații pentru a ajunge la un mall. Intreprindere dificilă pentru că nu știau prea multe cuvinte în limba germană. Din poticnire în poticnire, șoferul i-a bănuit că nici ei nu sunt chiar australieni și i-a întrebat direct: ,,Nu cumva sunteți români, că și eu sunt?“

Se întâlnește munte cu munte, darămite român cu român! Lumea este mică și Dumnezeu este mare! Planurile Lui pentru noi sunt potrivite cu multă înțelepciune!

De bucurie și din reflex ,,australieni“ noștri i-au spus șoferului cu ce ocazie suntem în Nuremberg și l-au invitat să vină seara la biserica pentecostală.

Seara, la finalul programului de cântări, s-au întâlnit iar. Șoferul, de loc de undeva de pe lângă Turnu Severin, venise cu încă un prieten.

„Domnule, am crezut că sunteți un cor obișnuit de la pocăiți, dar voi cântați frumos ca la televizor. Mi-a plăcut tot. Am ascultat tot și aș mai fi stat încă două ore să ascult! Am să mai vin pe aici, pe la biserica aceasta.“

Cam pentru așa ceva ne-am rugat noi când am plecat fiecare de acasă în acest turneu misionar. Dacă numai pentru câțiva oameni ca aceștia și tot se merită toată osteneala.

Prin mall au mai întâlnit și un alt român cu care au stat de vorbă. L-au invitat și pe el, dar i-a refuzat batjocoritor. Era unul din aceia care ,,le știu pe toate“ și s-au cățărat ca maimuțele mai presus de credință și de creștinism. O întâlnire tristă, dar asta este o altă poveste …

 Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: