Petru Coşarbă – Raport de pe câmpul de misiune

Pace frate Daniel,

Va scriam nu cu mult în urma ca vom pleca într-o noua calatorie de misiune.

Unu din lucrurile pe care Domnul ne-a pus pe inima ca în călătoria asta este ca asa cum a zis Pavel: Faptele Apostolilor 15:36“După câteva zile, Pavel a zis lui Barnaba: „Să ne întoarcem și să mergem pe la fraţii din toate cetăţile în care am vestit Cuvântul Domnului, ca să vedem ce mai fac.””
 Unu din misionarii pe care am vrut încă de acasă sa ii vizitam se numește Daniel da Silva, este brazilian, este baptist si de mai bine de 3 ani este aici în Guiné-Bissau. L-am vizitat de fiecare data însă acum stam o săptămână la el și lucram împreună.
Daniel lucrează in 3 sate și deja în fiecare exista Biserica, în fiecare a avut cel puțin un botez și lucrarea este în creștere, slava Domnului! Despre fiecare adunare spune ca este Biserica Baptista Misionară. În fiecare adunare are câte 2 tineri pe care ii instruiește pt a duce lucrarea mai departe deoarece intenționează sa între și în alte sate.
Daniel are 48 ani și de când se știe pana acum a călătorit pe motocicleta însă deja are probleme de sănătate asa ca avea nevoie de o mașină. În urma cu aproape un an m-a întrebat : “Ce părere ai, se justifica sa îmi dea Domnul o mașină?  Vreau una mica, un Nissan Micra.” Cunoscand situația sa am încuviințat însă nu i-am promis nimic.
De data asta, având la noi ceva bani, am decis ca vom cumpăra aceasta mașina.
Va trimit notițele zilei de ieri:
– 16 ian2019 :
–  am dormit cam rău, saltele de burete sunt tare uzate, insă aici în Bula nu a fost răcoare ca la Gabu.

– am mâncat bine de dimineață apoi Daniel a mers sa caute o mașină sa ne ducă la Bissau. A venit un microbuz Mitsubishi foarte vechi și într-o stare foarte rea. Pe partea dreapta nu avea geamuri ci folie de plastic, interiorul era tare uzat și avea sudate niște țevi și alte fiere în dreptul fiecărei traverse a mașini. La fiecare groapa făcea mare gălăgie însă șoferul nu cruța masina.
– la intrare in Bissau am luat alt taxi pana la sediul autorității pt înmatriculare vehicule; acolo Daniel are un amic iar acesta ne-a dus cu masina lui sa vedem ceva mașini. Nu prea am găsit și atunci au început sa sune sa vina mașini la noi, la biroul lui. Au venit câteva însă ori erau prea scumpe ori nu erau în stare buna. Ultima pe care o așteptam a fost exact cum dorea Daniel : Nissan Micra, 2 uși, clima, culoare gri. Am făcut o tura, interiorul e în stare buna, nu bate nici o bucșe, clima funcționează, pare ca a fost întreținută. Atât Daniel cât și vânzătorul tot spuneau: asta este mașina nouă! Cum sa înțeleg eu un român ca o mașină fabricata in anul 2001 și care are 149.000 km rulați este noua?? Iar noi cu ce mașini circulam…sau în ce biserici ne inchinam…
– în timp ce așteptăm să vină mașinile a venit un tip și cu un zâmbet larg ne-a oferit sa ii schimbam o bancnota de 10.000 lei ! Ce amarat a fost când i-am explicat ca e din tara noastră, nu mai circula de mulți ani și i-am spus ce valoare mica avea 🙂
– am schimbat bani, am platit mașina și gata. Nu contract de vânzare cumpărare, nu numere, nu asigurare, nu vigneta, nu actele mașinii, nici un document, nimic, nimic!! Au zis ca se rezolva mai târziu. Pfff daca eram în România sau undeva în Europa îmi puteam rezerva număr de dosar penal :)))))
– totuși, ca să nu cautam probleme, Ovidiu a insistat sa facem măcar numere. Asa ca de o ora așteptam la banca sa plătească Daniel o taxa.
– am primit numerele fix înainte sa se inchida.
– am oprit la prima stație de carburant sa schimbam uleiul și filtrele.
– am ajuns cu bine în localitatea Bula, mașina merge bine, clima funcționează, direcția e buna. Pe drum oprit și am cumpărat pește. Daniel a pregătit o masa braziliana: orez, fasole neagra, salata de tomate cu ceapa, salata verde, peste fript. Am mâncat in graba și am plecat la biserica la Bissora, aprox 30 km.
– am întârziat cam jumătate de ora, tinerii cantau plini de voie buna. Am fost primiți la ușa de doi tineri care ne-au salutat. Daniel ne-a dus pe prima banca. S-a cantat încă o vreme apoi Daniel a avut cuvântul, ne-a prezentat și fiecare am avut o scurta alocuțiune. A urmat predica unuia din tinerii lucratori. În perioada 13-20ian ei au o conferință pe tema “etica slujitorilor”. Predica a fost foarte buna, ușor de înțeles și practica. Pe scurt: fi prezent la biserica înainte de a începe, adu Biblia cu tine, canta cu toată inima, nu fa deranj în timpul predicii, la Casa Domnului nu poti veni îmbrăcat oricum etc; în timp ce acesta predica, altul mergea și liniștea copii care erau agitați sau ii trezea pe cei care ii vedea somnorosi.
– pastorul misionar Daniel a mai vorbit puțin și le-a prezentat marele lui motiv de bucurie = mașina pe care Domnul Isus i-a dat-o. In acest timp ei se întâlnesc într-o coliba de bambus care are acoperiș de tabla. Pe jos au beton căci le-am dat bani în 2016. O parte din stâlpi sunt înclinați, eu cred ca vor cădea într-o zi și astfel toată coliba. Acum sunt în lucru cu o clădire pt Biserica apoi și pt o scoala. Cărămizile se fac manual la fata locului. Se afla la nivelul fundatiei. Din ce bani a randuit Domnul le-am dat 1000usd pt a ridica biserica pana la nivelul centurii. Ei vor ca din februarie sa mute acolo chiar fără acoperiș. Pt acoperiș se vor ruga Domnului sa le trimita alți bani.
– deasemenea Daniel a zis ca am sosit la timp aici pt ca tocmai rămăsese fără bani pt a construi biserica și școală de aici din Bissora. Vecinul lor e musulman, acesta a mers la vrăjitor și au aruncat pe locul bisericii ceva amuleta ca lucrul sa se oprească. Încredințat ca e lucrarea lui Dumnezeu, Daniel a investit orice bani primiți, orice suma cat de mica și iată ca avansează.
– la un moment dat  fost chemati în fata adunării, toți au cantat un cântec ” bine ați venit oaspeți” și pe rand toții cei prezenți au venit sa dea mana cu noi sau sa ne strângă în brate. Frumos!
– am avut o mare bucurie fiu în aceasta adunare tânără și foarte credincioasa. Simplitatea și sinceritatea lor este atât de plăcută, m-am simțit reconfortant la ei. Canta bine chiar și din punct de vedere tehnic însă mai mult se vedea ca ei canta din inima.
– ajunsi acasă am mâncat și am stat de vorba pana noaptea târziu.
Voi atașa câteva poze.
Har, pace, sănătate și rugăciuni ascultate!


Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: