Pledoarie pentru Facebook

Tocmai am văzut un interviu cu unii din inventatorii acestei rețele sociale. Omul era pocăit și regreta amarnic ce a făcut. Manipularea maselor, spunea el. Posibilitatea ca grupuri de influență finanțate de cei bogați să manipuleze opinia publică, etc. Ruperea țesăturii sociale tradiționale. Prăbușirea în individualism narcisist. Doza zilnică de adrenalină dată de numărul de like-uri, etc.

Vorba lui Solomon: ,,Nimic nou sub soare“. Care-i părerea mea?

 1. N-am creat un monstru, ci monstrul din noi are o cale nouă de exprimare.
 2. Înainte de ,,manipularea“ prin Internet au fost … celelalte manipulări. Mai întâi au fost ,,ștafetele cu vești“, apoi au fost toboșarii satului, după care au venit ziarele, radioul și televiziunea. Crede cineva că acestea au fost vreodată pe mâna săracilor și a oamenilor cinstiți și curați la suflet, care au dorit binele maselor populare?
 3. Se află cam totul despre fiecare dintre noi. Crede însă cineva că nu știau deja ceea ce scriem noi pe Internet? Le facem doar munca mai ușoară. Fără Internet, telefonul, radioul și televizorul erau și sunt ,,turnătorii“ și ,,informatorii“ care s-au stabilit de mult în casele noastre. Computerul a apărut doar ca să sistematizeze dosarele fiecăruia dintre noi. De aceea ni s-a dat un Social Security Number ! Despre ,,securitatea“ cui e vorba?
 4. Ne-am săturat de cozonac și unii s-ar întoarce la pâine. Uită că și pâinea îngrașă! Mâncat în doze responsabile, cozonacul își are și el vremea și rostul lui!

Îl ascultam pe distinsul inventator de Facebok și mă gândeam la formularea fericită a președintelui Băsescu. Deplângând viața ziariștilor care-și vând condeiele pe bani, el îi căina cam așa: ,,Ce viață tristă au tonomatele astea!“. Un tonomat este o mașinație în care bagi un ban și alegi melodia dorită …

Pledez pentru folosirea Internetului!

Pentru mine, Facebook-ul este calea de comunicare rapidă în comunitatea creștină! N-am mai scris de mulți ani o ,,scrisoare“ și nu mă dau de ceasul melancoliei să mă întorc la vremea poștei, cum nu mă doresc întors la vremea numărătoarelor cu bile din clasele primare.

Pentru mine, Facebook-ul este posibilitatea bisericilor de a transmite video ceea ce se petrece la ei. Am vizitat de aceste sărbători sute de adunări locale românești din vatra străbună, dar și din majoritatea țărilor europene, din Australia și din America. N-aș fi putut nici visa la o asemenea posibilitatea acum 50 de ani!

Pentru mine, Facebook-ul este calea de răspândire a Evangheliei. Am câteva bloguri și pe unul l-am cuplat automat la Facebook. Cititorii mei pot merge pe blog sau pot citi pe Facebook. Care este calea pe care au ales-o cei mai mulți?  Facebook-ul! Sunt peste șase mii. Ce n-ar fi dat Liviu Olah, Alexa și Petru Popovici și mulți alți predicatori să aibă la dispoziție astfel de metode!!! Nici nu mai trebuie să plătești pentru tipar sau pentru distribuție! Apeși doar pe un buton și cartea, predica sau mesajul tău fuge cu viteza electronilor în toate colțurile lumii.

Cred că ne-am lăsat convinși prea ușor de ceice urmăresc să ne sperie de pericolele comunicării planetare! Ei urmăresc doar să ne arunce înapoi în brațele comunicării dirijate și manipulate de ei. Ați auzit de ,,networks“ ? CBS, CNN, NBC, ABC. BBC, DW și altele? Toate sunt tonomatele elitelor care se plâng că ne-au scăpat din mână. Ar dori iar monopolul știrilor ca să ne poată minți doar ei, adevărații făuritori de ,,fake news“. Cine nu crede să facă bine să citească presa europeană dirijată și cenzurată.

S-a inventat scrisul. Lumea l-a folosit pentru rău. Biserica l-a folosit pentru bine.

S-a inventat tiparul. Lumea l-a folosit pentru rău. Biserica l-a folosit pentru bine.

S-a inventat radioul. Lumea l-a folosit pentru rău. Biserica l-a folosit pentru bine.

S-a inventat televizorul. Lumea l-a folosit pentru rău. Biserica l-a folosit pentru bine.

S-a inventat Internetul. Lumea l-a folosit pentru rău. Biserica l-a folosit pentru bine.

Monștrii adevărați nu sunt în pădure, ci în inimile noastre. Depinde de noi cum folosim toate lucrurile. Ca și cu mâncarea controversată de altădată, ,,totul este sfințit dacă se ia cu rugăciune“.

Tu ai fi putut citi această mică pledoarie a mea dacă nu mergeai pe … Internet? N-ați observat că până și cei ce se plâng de pericolele lumii virtuale tot pe …Internet o fac?Categories: Articole de interes general

2 replies

 1. AS ALWAYS, Rev. Pastor Daniel Branzai wrote a jewel of article regarding the use of Internet, Facebook included. I did not see a better written pleading with respect to the Internet and Facebook. Yes, there’s even people of Jewish faith converting to Christianity through the use of our modern ways of communication–like the following Jewish lady lawyer in this video:
  —————————————–
  AMAZING STORY OF CHRISTIAN CONVERSION OF A JEWISH LADY LAWYER [FROM A FAMILY OF U.S. LAWYERS]. SHE CLAIMS THE MUSIC WE SING IN OUR CHURCHES IS “AMAZING MUSIC”…AND SHE LOVES IT….[Many Christian leaders should see the video–and conclude that Rev. Branzai’s pleadings are on point and deserves a careful attention by leader readers]

  https://www.youtube.com/watch?v=ZSQvXstfQos&fbclid=IwAR2 esTdgEPBP2nsTbruNhu2Ny9-mETorfz9qTjCjuUHnehyF0_1osP vcj68

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: