Trump jumulește toți cocoșeii care se zbârlește la el! Americanul fac ordine

(Mulțumesc lui Vasile Perneș care ne-a semnalat apariția acestui articol in Evenimentul Zilei)
Semnarea acordului NAFTA înseamnă capitularea a doi dintre cei mai țâfnoși inamici ai liderului american: premierul Canadei și președintele Mexicului. Cu trei luni în urmă, Juncker plecase steagul la Casa Albă, anunțând că UE acceptă condițiile lui Trump și pune capăt confl ictului comercial. China rămâne singură.

Canada a acceptat duminică noaptea condițiile impuse de Statele Unite, salvând in extremis acordul de liber schimb nord-american (NAFTA), un pact trilateral – împreună cu Mexicul – în valoare de 1,2 trilioane de dolari anual și care datează din 1994.

Donald Trump a reușit astfel să își respecte una dintre cele mai importante promisiuni din campania electorală, impunând țărilor vecine condiții comerciale mai restrictive în relația cu USA

Este al doilea „război comercial” câștigat de Trump, după ce, în iulie, aflat în vizită la Casa Albă, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a acceptat în numele UE, condițiile cerute de americani pentru a renunța la taxele pe importurile de oțel și aluminiu.

Singurul conflict deschis, din cruciada lansată de Trump pentru echilibrarea uriașului deficit comercial, de 800 de miliarde de dolari anual, lăsat moștenire de administrația Obama, rămâne cel cu China. 

Potrivit acordului semnat duminică noaptea, Canada a fost nevoită să facă Statelor Unite o serie de concesii dureroase, pentru a menține mecanismul de reglementare a diferendelor comerciale și a-și feri industria lemnului și alte sectoare economice de taxele antidumping ale Washingtonului. De pildă, a acceptat să ofere fermierilor americani acces la circa 3,5% din piața sa de lactate, în valoare de 16 miliarde de dolari anual. „Acest lucru s-a întâmplat în ciuda asigurărilor date de guvernul nostru că nu va semna un acord prost pentru canadieni”, a declarat Pierre Lampron, președintele Fermierilor din Industria Lactate.

Trump a menținut presiunea asupra lui Trudeau până ce acesta a cedat: „Nu există nici o necesitate politică de a păstra Canada în noul acord NAFTA. Dacă nu încheiem un acord corect pentru Statele Unite, după zeci de ani de abuzuri, Canada va rămâne pe afară”, scria Trump pe Twitter sâmbătă.

Miercuri, președintele american anunțase că nu este de acord să-l primească pe Trudeau la Casa Albă: „Din cauză că taxele sale sunt prea mari și nu pare că dorește să schimbe ceva i-am spus să-și ia gândul (de la întâlnire – n.r.)”

„Un loc special în Iad pentru dușmanii lui Trump”

Trump nu a uitat că vecinul Trudeau a fost în prima linie a celor care l-au atacat din toate pozițiile. Apogeul conflictului dintre cei doi s-a înregistrat, fără îndoială, la summit-ul G7 găzduit de Canada în iunie. În discursul de încheiere a reuniunii, premierul canadian a profitat de absența lui Trump, plecat deja spre Singapore, pentru întâlnirea cu Kim Jong Un, pentru a-l amenința: Canada „va continua aplicarea măsurilor de represalii”, ca răspuns la taxele administrației Trump la importurile de oțel și aluminiu.

Aflat încă în avionul spre Singapore, Trump a calificat discursul lui Trudeau drept „necinstit” și a anunțat că își retrage semnătura de pe acordul din Canada. 

Consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a declarat că premierul canadian „ne-a înjunghiat pe la spate”. Trudeau a instigat la „trădare” și „l-a înșelat grosolan pe președintele Trump”, a adăugat KudlowCategories: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: