Vasile V. Moisescu – BIOGRAFIE, fragmente (1)

Traian Ban, socrul meu, a făcut parte din biserica ,,Betaniștilor“, care n-a avut alt lider decât Christos. Erau încadrați la biserica celor de la Creștini după Evanghelie, dar se închinau într-un stil de totală libertate a Duhului, cântând, vorbind și rugându-se. Între ei, de departe cel mai educat a fost Vasilică Moisescu, de aceea li s-a mai spus și ,,grupul moisiștilor“ . Traian Ban m-a dus acasă la fratele Moisescu pe când eram îndrăgostit de fata lui. Așa l-am descoperit eu.
Știam că Traian Ban a tăinuit la el în pod mare parte din manuscrisele fratelui Moisescu. A fost pârât de un ,,frate“ pârlit și așa l-au arestat printre primii, împreună cu cumnatul Simion Moț. La procesul înscenat atunci, actul de condamnare a fost cam așa: ,,Au complotat la răsturnarea orânduirii socialiste prin cântări și rugăciuni“.
Mă bucur acum să văd publicat pe Net ceva despre biografia acestui om care a avut înțelepciunea magilor și naivitatea copiilor.
L-am mai întâlnit apoi o singură dată, venit neanunțat și urmărit de Securitatea comunistă la o întâlnire de tineret. Nu l-au lăsat să vorbească, dar l-au lăsat să spună câteva cuvinte la final. Noi, seminariștii care eram acolo, am priceput taina cuvintelor lui și nu vom uita niciodată ceea ce a spus. Avea har. Avea charismă. Avea cunoștințe adânci și o mare spiritualitate.
Preiau aici pentru o mai mare vizibilitate aceste documente memorialistice, cu regretul că încă nu s-a găsit cineva care să le orânduiască într-o lucrare coerentă, concisă și clară. Oricum, merită citite!

ARMONIA MAGAZINE - USA

 „Din anul una mie nouă sute cinci, luna Maiu, ziua şaptesprezece, ora nouă dimineaţa. Act de naşterea copilului Vasile de secs bărbătesc, născut alaltăeri la cincisprezece Maiu, ora opt dimineaţa, în comuna Domneşti, judeţul Muscel, la casa părinţilor săi din strada Dorobanţu Nr.378, fiu legitim al D-lui Vasile Moisescu, de ani treizeci şi şapte şi al D-nei Ecaterina Vasile Moisescu, născută Preotul Grigore Poinăreanu, de ani treizeci şi şase, ambii cu meseria muncitori şi domiciliaţi în comuna Domneşti…”

Aşa era consemnată în registrul stării civile de la Primăria comunei Domneşti naşterea celui de-al patrulea fiu al lui Vasile Moisescu, cântăreţ bisericesc şi funcţionar poştal din Domneşti, fiu care, conform certificatului de botez eliberat de Parohia Bisericii Buna-Vestire, s-a născut la l5 Mai 1905 după stilul vechi, adică la 28 Mai 1905, după stil nou, moştenind numele tatălui, şi care se va face cunoscut drept Vasile V. Moisescu. 

View original post 4,783 more wordsCategories: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: