Scandalul actual al separării copiilor de părinți, de către autoritățile americane, la granița cu Mexicul, a dat prilejul înființării unui alt cor imens de jeluitori pe ton ridicat, care cheamă la luptă împotriva inumanului regim Trump, dovedit, în sfârșit, ca fascist pentru presa de stânga. Sunt difuzate imagini cu copii mici plângând, așa cum erau văzute și la momentul de vârf al valului migrator venit peste Europa din Magreb și Orientul Mijlociu nu cu multă vreme în urmă.

Copiii migranților ilegali în SUA, într-un centru din McAllen, Texas, 17 iunie, 2018. (foto: U.S. Customs and Border Protection’s Rio Grande Valley Sector via AP)

E adevărat că, dacă trecerea graniței s-a făcut fraudulos, copiii sunt despărțiți de părinți pe durata anchetei care stabilește dacă familiile de imigranți pot fi sau nu primite în Statele Unite, dacă părinți vor fi sau nu pedepsiți pentru trecerea ilegală a frontierei. Situația e, fără discuție, neplăcută și copiii sunt supuși unor presiuni psihice deloc ușoare, dar dacă părinții aleg să fie deportați după încercarea de trecere ilegală a graniței, ei nu sunt despărțiți de copii. Doar dacă aleg să ceară azil, după ce au trecut ilegal granița, vor fi separați pentru o vreme. Autoritățile americane nu au de gând, în niciun caz, să dezbine familiile pentru o perioadă lungă, din contră, se dorește ca situația fiecărui imigrant să fie cât mai repede posibil rezolvată. De altfel, copiii celor care sunt la graniță pentru a solicita, fără nicio încălcare a legii americane, azil în Statele Unite, nu sunt luați de lângă părinți. Chiar așa fiind, o lume întreagă are acum un motiv în plus să urască mai tare administrația Trump. De altfel, această lege a fost în vigoare și în timpul Administrației Obama.

Copii migranților ilegali în SUA separați de părinți în timpul Administrației Obama, la centrul Nogales din Arizona, 18 iunie 2014. fofo: AP Photo/Ross D. Franklin. sursa

La polul celălalt în preferințele „progresiste” e statul norvegian, cu instituția de protecție a copiilor „Barnevernet”, care pune în practică modelul de gândire al noii stângi europene. Care stânga nouă funcționează exact după reperele celei vechi. În cazul discutat aici, statul poate dispune de viața copiilor, peste voia părinților măcar în ceea ce privește siguranța, educația și, din cât se pare, în curând, alimentația…

Instituția Barnevernet e cunoscută mai bine la noi în țară începând de la cazul Bodnariu, când cei cinci copii ai familiei au fost luați pentru acuzația inițială că părinții le-ar fi aplicat pedepse corporale, apoi s-a lămurit că funcționarii statului norvegian erau, de fapt, îngrijorați de educația creștină pe care copiii o primeau în familie. Firește, pentru a fi protejat de această educație nepotrivită, Barnevernet a luat familiei Bodnariu și copilul în vârstă de trei luni…  În efectul unei decizii a statului norvegian, părinții Bodnariu au primit, până la urmă, dreptul de a-și vedea copilul de trei luni de două ori pe săptămâna, pentru două ore, la fel, băieții, dar nu au primit permisiunea să își viziteze cele două fete. La intervenția statului român și sub presiunea internațională, într-un târziu, cei cinci copii au fost eliberați și dați înapoi familiei Bodnariu.

Alt caz Barnevernet, care a ajuns în atenția presei, a fost al familiei Løland, care și-a pierdut copilul pentru că mama, Aimee Løland, a fost diagnosticată cu tulburări psihice minore, iar tatăl, Arne Løland, în vârstă de 69 de ani, a fost considerat prea bătrân pentru a putea crește un copil… Deși diagnosticul mamei a fost ulterior infirmat, Barnevernet a refuzat să reevalueze cazul.

Un băiat de 12 ani, care a lipsit de la școală după ce a fost amenințat de colegi, iar părinții au vrut să îl pregătească acasă, opțiune legal acceptabilă, a fost arestat cu brutalitate și luat de lângă familiede trei angajați Barnevernet și șase agenți de poliție, veniți în trei mașini de intervenție…

Au fost și alte situații, când copiii au fost luați de Barnevernet imediat după naștere.
În ultimii ani, statul norvegian, cunoscut ca lider mondial în ceea ce privește protecția drepturilor omului și protecția socială, a luat/răpit câteva mii de copii din familiile lor, care au fost duși în centre speciale, unde au rămas ani de zile, timp în care părinții s-au judecat sau se judecă încă pentru dreptul de a-și vedea copiii și, dacă au noroc, să îi ia înapoi.

Așa fiind, marile trusturi de presă nu au rulat zi și noapte știri despre soarta îngrozitoare a copiilor din Norvegia, luați de stat cu forța, iar liderii de opinie ai stângii nu au vărsat lacrimi publice sensibilizați de soarta familiilor destrămate abuziv. Din contră… Oamenii aceștia ar vrea că imigranții să poată intra în orice țară din lumea civilizată, unde, până la urmă, copiii tot ar trebui luați de lângă familiile lor care sigur nu corespund criteriilor imaginate de stânga.

Închipuiți-vă, acum, că familiile de imigranți mexicani ar pica pe mâna statului norvegian, după ce și-au pus copiii în pericol trecând periculos granița și comițând și o faptă ilegală.

ACP