Andrei Croitoru – Un răspuns fratelui Florin Ianovici despre încrederea lui Dumnezeu în omCategories: Uncategorized

3 replies

 1. Multumesc frate Daniel,pt.promptitudinea raspunsului. Lucrurile sunt foarte clare. Dumnezeu sa va binecuvinteze!

 2. Să-mi fie îngăduit să spun ce am găsit eu în Biblie în privința încrederii lui Dumnezeu în om:
  1. În relația cu ucenicii, i-a luat cu Sine, dar l-au dezamăgit în multe feluri
  2. La răstignire l-au părăsit toți
  3. După înviere le-a spus să nu plece din Ierusalim pentru că nu se putea încrede în ei așa cum erau.
  4. La Cincizecime a trimit în ei puterea prezenței Duhului Sfânt, ca să locuiască El în ei.
  5. De atunci, Duhul rodește, Duhul călăuzește, Duhul lucrază prin darurile duhuvnicești.
  6. Apostolul Pavel definește starea aceasta astfel: ,,De la El vine și voința și înfăptuirea.“
  7. În finalul istoriei, orizontul profetic cel mai îndepărtat, ne spune că ,,El va fi totul și în toți“, pentru că El umple toate lucrurile.
  .
  Teologia sistematică spune că ,,Dumnezeu este sursa, suportul și scopul tuturor lucrurilor“ sau, în text inspirat ,,din El, prin El și pentru El sunt toate lucrurile“.
  Există două versete rezumat care descriu dumnezeirea lucrării din univers. Iată-le:
  .
  Isaia 59:16 El vede că nu este niciun om şi Se miră că nimeni nu mijloceşte. Atunci braţul Lui Îi vine în ajutor şi neprihănirea Lui Îl sprijină.
  .
  Isaia 63:5 Mă uitam împrejur, şi nu era nimeni să M-ajute şi Mă îngrozeam, dar nu era cine să Mă sprijine; atunci braţul Meu Mi-a fost într-ajutor şi urgia mea M-a sprijinit!
  .
  Cel mai strălucit exemplar al creștinismului primar, apostolul Pavel a avut sentimentul totalei lui inadecvări și neputințe, în ce-l privește pe el lipsit de Dumnezeu, despărțit de El:
  .
  ,,O nenorocitul de mine, cine mă va izbăvi de acst trup de moarte.“
  ,,Știu bine că nimic bun nu locuiete în mine, adică în firea mea pământească“.
  ,,, adevărat și cu totul vrednic de primit este cuvntul care zice: ,,Chirstos Isua a venit în lume ca să-i mântuiască pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu.“
  .
  .Clarificare:
  .
  În relația lui Dumnezeu cu Israelul, în VT, poporul L-a dezamăgit total și întotdeauna. Tocmai de aceea, Israelul are nevoie de un ,,salvator“.
  .
  În relația cu creștinii din NT, Dumnezeu continuă să ne fie ,,salvator“, pentru că nu ne putem descurca singuri. Se numește parcă ,,totala depravare umană“.
  . M-ar mira foarte mult ca tocmai cineva care activează în mediul penticostal să susțină capacitatea și capabilitatea umană lipsită de Duhul Sfânt !!! Ar fi echivalentul unei eretice lepădări de credință.
  .
  Dacă Dumnezeu L-ar lua din noi pe cel ce este mai tare decât cel ce este în lume, s-ar alege preful de toate organizațiile bisericești și de fiecare dintre noi. Ne-ar face diavolul praf cât ai zice … pește.

  .
  Slavă lui Dumnezeu că trăim, stăm în picioare și lucrăm ,,din El, prin El și pentru El“, după un plan ,,făcut în El însuși înainte de întemeierea lumii“.
  .
  Va veni o vreme când ,,El va fi descoperit cu uimire în toți cei ce au crezut“. Să râmânem amândoi în El și să ne bucurăm că El rămâne pururi în fiecare dintre noi. Aleluia!
  .
  Mulțumesc încă o dată pentru intervenția ta în această fundamentală problemă.

  +++
  Am scris toate cele de mai sus pentru un nepriceput ca mine. Pentru cei cu maturitate duhovnicească ar fi fost suficient să-L citez pe Domnul Isus și să-L las pe El să ne spună de ce nu se încrede în noi: ,,Căci, despărțiți de Mine, nu puteți face nimic!“ (Ioan 15:5).
  Tot versetul sună așa: ,,Eu sunt Viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cine rămâne în Mine şi în cine rămân Eu aduce multă roadă, căci, despărţiţi de Mine, nu puteţi face nimic.“
  +++

  Iată și părerea apostolului Pavel, așa cum apare ea în finalul părții de teologie a mântuirii din epistola către Romani. El nu pomenește de ,,încredere“, ci de neascultarea necesară pentru ca sî primim harul indispensabil. Dumnezeu, spune Pavel, i-a închis pe toți oamenii în neascultare, ca să se poată îndura de toți:
  ,,După cum voi odinioară n-aţi ascultat de Dumnezeu şi după cum prin neascultarea lor aţi căpătat îndurare acum, tot aşa, ei, acum, n-au ascultat, pentru ca, prin îndurarea arătată vouă, să capete şi ei îndurare. Fiindcă Dumnezeu a închis pe toţi oamenii în neascultare, ca să aibă îndurare de toţi. O, adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui! Şi în adevăr, cine a cunoscut gândul Domnului? Sau cine a fost sfetnicul Lui? Cine I-a dat ceva întâi, ca să aibă de primit înapoi?” Din El, prin El şi pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.“ (Rom. 11:30-36).

 3. Frate Daniel,
  Pentru ca ne-ati prezentat 2 pdv diferite respectiv Andrei Croitoru si Florin Ianovici, cred ca era binevenita o scurta analiza facuta de dvs., ca persoana neutra, asupra problemei in dezbatere. Am convingerea ca dvs. sunteti in masura sa clarificati lucrurile conform scripturii. Va multumesc. Sper ca nu va cer prea mult. Daca am vazut acest video, doresc si solutia corecta pentru discernamant. Inca odata, multumiri si multa pace!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: