Avem prea multe de apărat ca să ne permitem să pierdem

Radu Vancu mai 30, 2018 Reactie rapida, Societate/Life
13 comentarii 1,296 Vizualizari

E limpede pentru orice om de bună credință: prin decizia de azi, Curtea Constituțională a României urmărește să schimbe natura funcției prezidențiale. Rapida reacție jubilatorie a lui Călin Popescu-Tăriceanu, prin care acest domn cândva liberal spunea că președintele are doar o funcție de reprezentare solemnă, confirmă adevărata intenție a CCR: nu atât aceea de schimbare a doamnei Kovesi, cât cea de alterare a desenului Constituției.

Însă Constituția nu e proprietatea CCR. Ea nu poate fi schimbată decât prin referendum. Votată de câteva milioane de cetățeni, ea nu poate fi modificată atunci când alți șase cetățeni hotărăsc că lor le-ar plăcea mai degrabă o republică în care președintele are doar o funcție de reprezentare. Singurele moduri prin care Constituția poate fi modificată sunt cele prevăzute tot în Constituție, la articolul 150: la inițiativa președintelui, sau a unui sfert din numărul deputaților ori al senatorilor, sau de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot.

Oricât de ciudat ar putea să li se pară judecătorilor CCR, totuși 6 judecători nu înseamnă 500.000 de cetățeni. Fie ei cu sau fără drept de vot. Bineînțeles, ei ar putea emite chiar mâine (sau, de ce nu, chiar azi) o decizie prin care să stipuleze că 6 judecători CCR reprezintă, din punct de vedere legal, echivalentul a 500.000 de cetățeni cu drept de vot. Ar fi însă o aberație & o enormitate evidente. Cu nimic mai prejos decât aberația & enormitatea deciziei de azi.

În fața unei rele credințe atât de stupefiante, în fața unui abuz atât de incalificabil, nu ne rămâne decât o singură opțiune: să ne apărăm Constituția și Republica în stradă.

Sper că președintele o va apăra, de asemenea. Că partidele de opoziție vor lăsa calculele de procente electorale, vor abandona rivalitățile reciproce – și măcar acum, în al treisprezecelea ceas, vor face front comun în fața acestui asalt asupra Constituției. Că instituțiile europene, la rândul lor, vor înțelege miza luptei – și ne vor ajuta să ne păstrăm Republica și Constituția în Europa.

Reaua credință a acestor oameni e înmărmuritoare. Dacă am fi avut Rege, decizia de azi (prin care, repet, se încearcă schimbarea ordinii constituționale) ar fi echivalat cu urcarea lui abuzivă într-un tren & scoaterea lui afară din țară. Dacă am fi avut Armata Roșie în țară, în locul americanilor de la Deveselu, decizia de azi ar fi echivalat cu scoaterea partidelor istorice în afara legii.

Chiar și în condițiile de acum, decizia de azi înseamnă suspendarea arbitrară a Constituției. Nu putem accepta asta indiferenți.

Ne vedem în stradă. Și, oricât de greu pare de crezut asta acum, îi vom opri. A părut greu de crezut că vom putea să oprim OUG13 – ei bine, am oprit-o. A părut greu de crezut că vom rezista la o gherilă de un an și jumătate – ei bine, am rezistat. Îi vom învinge și de data asta.

Pentru că 6 e mai mic decât 500.000. Pentru că Parlamentul e mult mai mic decât orice piață din România. Pentru că meschinăria lor e mult mai neputincioasă decât buna noastră credință.

În stradă, așadar. Fiindcă numai acolo putem să ne apărăm și Constituția, și drumul spre Europa, și copiii noștri.

Avem prea multe de apărat ca să ne permitem să pierdem.Categories: Articole de interes general

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: