Pe asta n-am știut-o! – Dinte albastru și creștinism

Germania: Un copil a descoperit o comoară din epoca regelui danez Harald I Dinte Albastru, care a dat numele standardului Bluetooth

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 16 aprilie 2018, 13:32 Actualitate | Internaţional
Harald I
Harald I
Foto: Wikimedia Commons

Un copil de 13 ani și un arheolog amator au descoperit pe insula germană Rügen o comoară „unică” care ar fi putut să-i aparțină regelui Harald Dinte Albastru, care a introdus creștinismul în Danemarca și a unificat această țară, și al cărui nume a devenit celebru în toată lumea prin tehnologia de comunicare Bluetooth, scrie AFP.

Comoara este formată din sute de piese, perle, un ciocan al lui Thor, broșe și inele, arată agenția germană Dpa, care îl citează pe arheologul amator René Schön și biroul regional de arheologie.

Schön și elevul Luca Malaschnitschenko au descoperit o piesă din comoară în ianuarie, cu ajutorul unui detector de metale, pe un câmp din localitatea Schaprode situată pe insula Rügen din marea Baltică. Autoritățile locale au dezgropat comoara în 14 și 15 aprilie.

Au fost scoase la lumină circa o sută de piese care par să dateze din perioada regatului Harald I (910-987), rege unificator care a respins credințele vikingilor și a lansat creștinarea Danemarcei. Au fost descoperite și piese mai vechi provenite din zone îndepărtate, precum un Dirham din Damasc transformat în bijuterie și datat 714.

Piesele cele mai recente datează din anii 980, ceea ce lasă să se creadă că această comoară ar fi putut să fie ascunsă de anturajul lui Harald I care, după ce a pierdut o bătălie împotriva propriului său fiu, în 986, a fugit spre Pomerania unde a murit un an mai târziu, potrivit literaturii din secolul X, explică Dpa.

„Avem aici o descoperire rară, când o descoperire pare să aibă legătură cu surse istorice”, explică arheologul șef al landului german Mecklenburg – Pomerania Inferioară, Detlef Jantzen, care adaugă: “comoara din Schaprode este o descoperire unică în felul său”.

Bijuterii datând din aceeași epocă aui mai fost descoperite în această regiune, pe insula Hiddensee, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Harald Dinte Albastru este o figură istorică importantă în spațiul nordic. În onoarea sa a fost denumită tehnologia Bluetooth, celebrul standard wireless.

Simbolul Bluetooth este o combinație între cele doua litere runice care reprezintă inițialele regelui Harald.Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: