Adrian Papahagi: Cel mai vechi text cu caractere latine în limba română

Monitorul

După cum știe orice savant, nu însă și orice român, cel mai vechi text cu caractere latine în limba română este așa-numitul fragment Todorescu (Budapesta, Bibl. Naț. Széchény, RMK I.361b), adică patru file dintr-o cărțulie tipărită de sasul maghiarizat Kaspar Helth/Heltai Gáspár la Cluj, prin 1571-75, la comanda românilor calviniști din zona Banat-Hunedoara. Fragmentul conține mai multe imnuri protestante, traduse din maghiară.

Deci, frați români dreptcredincioși, începutul scrierii în limba română cu caractere latine nu este o emanație internă spontană, nici maturizarea conștiinței naționale, ci o contaminare occidentală, datorată maghiarilor și sașilor reformați. Sigur, putem detalia, nuanța și glosa, dar asta nu schimbă lucrurile.

Cunoașterea realității nu ne face însă mai puțin patrioți în anul jubiliar al Marii Uniri. A-ți iubi țara și a te bucura de succesul istoric al națiunii tale nu este incompatibil cu acceptarea istoriei, așa cum a fost ea, bună sau rea.

Așa că, frați români, unguri și sași, ortodocși, greco-catolici, catolici sau protestanți, istoria ne-a oferit destule ocazii de amărăciune și vrajbă, nedreptăți strigătoare la cer și revolte justificate, dar ne leagă același destin și mii de fire văzute și nevăzute. Să ne bucurăm deci că trăim în pace unii cu alții, în țara pe care toți o numim „acasă”, și că mărturisim cu toții același Dumnezeu.

Să lăudați pre Domnul toate nemzeturile!

Adrian PapahagiCategories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: