Traian Ungureanu – Jocul continuă

,,Răsturnarea scării de valori este cel mai sigur semn de decadență a unei societăți!“ – M.M.

 Ianuarie 10, 2018

Valorile sînt o treabă grea. O treabă și nu – cum se spune de obicei – o problemă sau o chestiune. Diferența e mare. Cînd sînt o problemă sau o chestiune, valorile au un aer serios iar comentatorii le discută ca pe odoarele din altar. Cînd sînt o „treabă” și țin de ce fac oamenii de fapt, valorile sînt cu totul altceva: o febră schimbătoare și foarte puțin respectabilă.

Așa de pildă, unul din cele mai recente calcule valorice după care 1 Coutinho = 0,35 Leonardo. Sau, invers, 1 Leonardo = 2,8 Coutinho. Rata de schimb a fost fixată după încheierea celor mai mari tranzacții directe ale ultimelor 12 luni. Cineva, nu se știe cine dar se crede că un miliardar arab, a cumpărat o pictură redescoperită a lui Leonardo da Vinci cu 450 de milioane de dolari. Apoi, acum cîteva zile, clubul Liverpool l-a vîndut pe Philippe Coutinho clubului Barcelona, pentru 160 de milioane. De aici rata de schimb și raportul valoric. Un fotbalist brazilian e cam a treia parte dintr-o pictură de geniu încheiată de Da Vinci la 1500. Prin urmare, tabloul lui Leonardo a ajuns pînă la noi cu valoarea a trei jucători de rangul lui Coutinho. Dacă îi adunăm pe Coutinho, Bale și Neymar, trecem de valoarea unui Leonardo. Cine vrea să se dumirească ajunge amețit la întrebarea: ce e mai valoros – fotbalul sau pictura, cutare jucător sau ditamai pictorul, celebritatea globală sau patrimoniul clasic?

Răspunsul cel mai onest trimite la constatarea că fotbalul și, în genere, celebritatea modernă s-au scumpit extraordinar. Problema nu e prețul fabulos al picturii lui Leonardo, pentru că, în principiu, cu Leonardo intrăm în zona valorilor inestimabile. Problema e ascensiunea nebună a valorii acordate vedetelor populare, fie că vorbim de fotbal, muzică pop sau film. Nimic nu mai pare prea mult, dacă e vorba de o celebritate care atinge o audiență globală: milioane și zeci de milioane de dolari trec drept cotă de preț normală pentru un star după care se înebunesc zeci de mii de oameni pe un stadion sau pentru un actor care domină ultimul film american de succes universal. Deplasarea valorilor e evidentă. Distracția, amuzamentul și plăcerile populare sînt cea mai mare valoare posibilă pentru toate societățile lumii în care trăim. Cultura populară a cîștigat tot, e principala cultură a lumii și își plătește vîrfurile cu sume aiuritoare. Nu ne aflăm pentru prima oară în această situație. Antichitatea greco-romană și apoi lumea bizantină prețuiau deasemenea eroii poulari, de la actori la luptători și atleți. Răsplata materială era, totuși, modestă. Marele cîștig erau faima și respectul.

Ce se întîmplă azi sau, mai precis, a început să se întîmple după 1920, odată cu victoria culturii populare, e, de fapt, o premieră. Un exces în premieră. Banii și bogăția orbesc, dar nu sînt singurul efect important al schimbării aduse de supremația culturii de masă. La fel de însemnată e deplasarea de accent și valoare spre persoană și personal. Noua celebritate ține mereu de un nume. E o chestiune persoanlă, cu biografie și nenumărate detalii de viață individuală. În consecință, prețul și valoarea principiilor anonime scade sau dispare. În cultura globală a modernității, competiția sportivă și succesul artistic nu mai legitimează comepetiția și măiestria ci persoana individuală transformată în obiect de cult. Epoca idolilor nu admite excepții. Idolatrizarea e la fel de prezentă, deși mai puin înțeleasă, și în alte sectoare ale vieții publice.

Cine n-a observat încă are tot timpul să o facă. Epoca modernă și mai ales ultimele cîteva decenii au șters diferențele de percepție și comportament între sport, arte și politică. Altfel spus, politica e un soi de fotbal cu galerie, dar fără minge. Cel mai adesea, însă, politica înlocuiește, pur și simplu, show-ul tv sau concertele rock. Politicieni locali, naționali sau internaționali mizează pe tehnici și teme de show tv sau organizează așa numite ieșiri publice pentru a repeta fidel rutina unui rock star.

Pînă la un punct totul e de înțeles. Politica presupune charisma, iar charisma se activează și produce efecte doar în public. Un lider politic nu poate fi izolat, iar eminența nu presupune, în cazul politicii, o viață de cabinet. Și aici, însă, problema nu e neapărat ieșirea în lume. Figura politicianului de mare popularitate și a demagogului prizat de mase enorme nu e o noutate. Grecia și Roma au făcut politică de mase ca la carte.

Problema e deplasarea spre idolatrie personală. Apariția politicienilor cu experiență media și tv nu mai surprinde, deși uităm prea ușor că Ronald Reagan a lăsat filmul pentru a face o carieră administrativă și politică serioasă, înainte de a candida la președinția Statelor Unite. Vremurile în care un candidat sau chiar un Președinte vor ataca funcția politică direct din sistemul de entertainment și fără experiență politică sau de conducere nu e departe. Destui comentatori americani au acceptat fără probleme sugestia după care Oprah Winfrey ar putea fi un candidat sau Președinte absolut normal. Pînă și în cazul politicienilor cu o enormă experiență parlamentară sau executivă procesul e același. De cîțiva ani, Angela Merkel e mai puțin citată cu funcția de Cancelar și mai mult cu formula de autoritate-celebritate Lider al Europei sau Conducător al Lumii Libere. Alți lideri politici europeni sau americani sînt cunoscuți, în primul rînd, pentru atribute sau camapnii personale și nu pentru valori, programe sau convingeri. Macron e însoțit de efigia tinereții, iar May e identificată ca femeie încăpățînată.

Cînd nu sînt personalizați acut, mulți lideri europeni caută să adopte comportamente care frizează celebritatea sau măcar notorietatea. Primii Miniștrii apar pe bicicletă în trafic sau merg la meci unde au grijă să fie văzuți în compania marilor fotbaliști. Miniștrii fac emisiuni tv acasă, unde imită cutare bucătar celebru. Președinții se lasă surpinși în jeans sau geci de piele, ascultînd rapperi faimoși în căși. Politicienii tind să parafrazeze costumația, ticurile și preocupările celebrităților, știind că asta aduce exact celebritate, adică un statut care face neinteresantă sau uitată politica reală. Aparițiile strict regizate ale lui Vladimir Putin pe patinoar, la vînătoare sau pescuit țintesc imaginea campionului și, prin asta, accesul la celebritatea personală care face miezul culturii globale contemporane.

Evident, și politicienii sînt oameni, dar arta indiscreției planificate e un pic altceva. Politicienii care își aranjază interviuri și reportaje în care lasă să le scape detalii de viață personală lucrează cu unul din motoarele principale ale celebrității. E vorba de curiozitatea răsplătită cu amănunte picante din care un public larg rămîne cu iluzia că sportivii, artiștii sau politicienii sînt, în fond, exact ca toată lumea. Mai exact spus, identificarea care produce celebritate prin transfer.

Omul de rînd va diviniza un erou mai ales dacă află că eroul nu e cu nimic deosebit de omul de rînd. Jocul care stoarce din idolatrie ultimul strop de avantaj de imagine a atins, deja, cote stridente. Mulți căutători de celebritate nici măcar nu se mai străduie să ascundă regia. Totul se face la vedere. Cele mai grosolan trucate băi de mulțime sau destăinuiri ale politicienilor produc, fără greș, efectul dorit. Lumea publică a vremurilor în care trăim s-a apropiat periculos de mult de confuzia cu propria imagine. Substanța și conținutul nu mai contează. Mase enorme, confiscate de sport, film sau dominate politic, sînt absolut mulțumite să trăiască din și cu imaginea idolilor care rămîn cu o singură obligație: să continue jocul.Categories: Articole de interes general

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: