După despărțirea de Mihela și Nelu Cintean

Claudiu Vâlcu ne-a făcut o surpriză. La sugestia soției lui ne-a recitat o poezie care i s-a părut ei că se potrivește de minune cu ocazia plecării la Domnul a lui Mihaela și Nelu Cintean.

,,Creștinul se naște muritor și moare nemuritor!“

(din volumul ,,Cântați Domnului o cântare nouă“ scos de familia Cintean)

Când am să mor, voi trece iute,
Ușor ca ploile de vară;
Un nor, un tunet, poate două
Și-apoi frumosul soare iară.

La moartea mea nu vă-ntristați
Și vamă nu plătiți durerii.
,,Hristos a înviat!“ cântați,
Având nădejdea revederii.

Pe catafalc e-un cort de moarte,
Dar cel din raclă nu sunt eu;
E doar pământul ce-o să poarte
O vreme încă, chipul meu …“

Mi-este foarte greu să scriu ceva de la serviciile de despărțire de Mihaela și Nelu. Au fost oameni de excepție, cărora Domnul le-a rezervat statutul de unicat.

N-am mai participat niciodată la o înmormântare dublă. Dumnezeu le-a făcut harul să plece amândoi odată, mână în mână, ca doi îndrăgostiți care L-au slujit împreună.

N-am mai auzit ca cineva să aibă parte de două priveghiuri ținute pe două continente diferite, unul la Curtici, casa de suflet a familiei Cintean și celălalt la Sacramento, casa lor de domiciliu.

Nelu a mai plecat odată de lângă copii, într-o țară mai bună și apoi i-a ateptat cu dor în America. Cristi și Alin sunt deci obișnuiți să-l știe departe, așteptăndu-i … la ,,mai bine“. De data asta, socotind că a suferit destul la prima despărțire, Dumnezeu a găsit cu cale că-i mai bine s-o ia și pe Mihaela împreună cu Nelu.

+++

Poza de mai sus nu este o unor oameni cruzi. Peștele s-a dat singur ca jertfă, la o undiță pe care n-o veghea nimeni. Noi doar l-am scos din apă, Nelu cu mulineta, eu cu minciocul. După câte știu, a fost singurul pește pe care l-a prins vreodată Nelu Cintean.

+++

Pentru familie și prieteni redau aici cuvintele calde din partea lui Doru Aninoiu, Nelu Gug și Liviu Țiplea.

+++

Doru Aninoiu, păstor Sacramento

Scumpii mei,

Cu mahnire in suflet si regret pt imposibilitatea de a participa la acest dureros eveniment prin intermediul Fr pastor Claudiu Valcu doresc sa transmit din partea Fam. noastre și a bisericii Betel, condoleante și mângâiere in acest ceas de profunda încercare pt fii, nurorile, nepoții, familia lărgită și întregă frățietate.

Cu toții am fost zguduiti de trecerea fulgerătoare la Domnul a Fr Nelu și-a sorei Mihaela.

Știm însă ca Cerul e mai bogat chiar dacă noi suntem mai săraci odată cu trecerea lor.

Au fost slujitorii bisericii Harul, dar prin anvergura lucrării desfășurate, prin inima deschisă in care toți am încăput,blândețea lor,prin felul lor unic de a te înțelege in cele mai stringente clipe, Fr Nelu și sora Mihaela au fost ai noștrii, ai tuturor.

Dragostea, Disponibilitatea, dăruirea și Duhul înalt ce la caracterizat lasă in urma un gol imens in economia lucrării din Sacramento.

Inedit pt bisericile din diaspora este trecerea împreuna cu soția a unui Fr pastor in condițiile cunoscute.

De asemenea de mai bine de treizeci de ani de la debutul lucrării baptiste printre romanii din Sacramento este primul pastor care a slujit pe aceste meleaguri și care pleacă acasă la Domnul.

Rămân in urma întrebări ne elucidate, procese de conștiința și perplexitate.

Profetul Ieremia in cap 12:1 prima parte a versetului întâi reclama aceleași sentimente:

”Tu ești prea drept Doamne ca sa mă cert cu tine, vreau totuși sa te întreb asupra orânduirile Tale”

Fără a pretinde ca am avea vreunul răspuns la dificilele întrebări existențiale, vreau doar sa amintesc faptul ca oamenii marcanți din filele istoriei binecuvântate au avut si ei momente de cumpăna in care nu au înțeles epistemologia vieții, de ce se întâmpla cea ce se întâmpla.

Încercatul Iov, patriarhii, psalmistii, profeții,chiar și cel mai mare om născut din femeie, Ioan au ridicat întrebări dificile evidențiind propriile zbateri sufletești.

A fi creștin de fapt nu înseamnă a fi scutit de durere sau a înțelege tot cea ce se întâmpla.

Profetul Ieremia nu contesta dreptatea Lui Dumnezeu dar nici nu pretinde ca înțelege pe deplin sensul evenimentelor.

Uitam adesea că Pe crucea dintre cruci, chiar Fiul Omului ridica cea mai dificila întrebare exprimata vreodată de aceasta parte a Eternității.

,,Dumnezeul meu, Dumnezeul meu pt ce mai părăsit”?

Ca om, devenind păcat pt noi a experimentat aceasta separare care a născut cea mai profunda întrebare rostita vreodată sub cer.

Ca fiu, Cuvantul ne spune ca Dumnezeu era in Hristos, in acele ceasuri astrale împăcând lumea cu Sine.

Atunci când suntem îndurerați, întristați, singuri și decepționați, atunci cand îl căutam pe Dumnezeu in afara conjuncturilor noastre El nu este acolo.

El plânge împreuna cu cei ce plâng, poarta poverile noastre perene, este înlăuntrul nostru, este cu noi pt ca locuiește in noi prin Duhul Sau cel Sfânt.

In încheiere m-a rog ca Acest Isus cu care sau întâlnit Fr Nelu și sora Mihaela, ca Dumnezeul pe care ei l-au slujit cu atâta abnegație sa rămână in sufletele dumneavoastră răscolite de durere și sa transforme prelungitele întrebări ,,De Ce” in binecuvântate clarificări ,,Spre Ce”.

Vă îndemn in acest ceas târziu sa fotografiați cu privirea acest tablou și sa spune-ți nepoților si tinerei generații ca au avut bunici scumpi, sfinți,credincioși, oameni de care lui Dumnezeu nu-i este rușine sa se numească Dumnezeul lor și le-a pregătit o cetate care are temelii veșnice.

Plângem plecarea lor prematura și păstram o frumoasa aducere aminte a clipelor de cer petrecute împreuna in valea plângerii.

La revedere Fr Nelu

La revedere sora Mihaela

Cu aleasa prețuire și nestinsa amintire

Fr Aninoiu Doru

+++

Nelu Gug, fost păstor Sacramento, în prezent păstor în Nashville, TN.

Indoliata familie, scumpi frati si surori din Sacramento,

Chiar daca nu putem in mod fizic, suntem alaturi de voi in duhul, in aceste momente de grea incercare.

Ne intorceam din Romania si in timpul escalei in Toronto, Canada, mesajele au inceput sa curga si impreuna cu ele si lacrimile din ochi mei si a sotiei la vestea-soc, ca aceasta deosebita familie Nelu si Mihaela  Cintean si-au luat zborul spre Vesnicie prin acel  tragic accident. Printre lacrimi am intrebat “Doamne de ce ? De ce el si nu eu ? De ce in acest mod ?” Intrebari fara raspuns.

L-am cunoscut prin anii 1991 cind a aparut pentru prima data in Sacramento, in conjuncturi nu prea placute. In citeva intilniri avute atunci, seninatatea fetei lui, zimbetul care-l caracteriza si transparenta pe care o manifesta dincolo de vorbe, m-a determinat sa imi lipesc sufletul de acest om a lui Dumnezeu si “lipiceala” creata atunci de Duhul Domnului a statornicit prietenia noastra peste ani si circumstante. Trebuie sa recunosc ca, uneori, impartasind experiente de lucrare din cele doua Biserici, il provocam insistent: “Frate Nelu, veniti la noi as avea mare nevoie de un colaborator ca tine !” El imi spunea zimbitor: “Asa cum Domnul te-a asezat pe tine acolo, m-a pus pe mine aici ! Nu putem fi unde ne-ar place, ci unde trebuie !” Atunci nu l-am prea inteles, acum insa, privind retrospectiv inteleg ca dincolo de  sentimentele, micimea noastra, de orizontul nostru limitat, Dumnezeu isi are caile si planurile Lui marete cu fiecare din noi. Nu-i e dat oricui sa aibe in jurul lui un colaborator in slujire, care prefera mereu locul al 2-lea. Fratele Claudiu intelege exact ce spun.

Exista un cuvint in Scripturi redat sub forma unei intrebari adresate de imparatul David intregului popor la moartea unui mare general in Israel:  “Nu stiti ca o capetenie, un om mare, a cazut azi in Israel ?”

Poate “mic” in ochii unora, Nelu Cintean a fost un om mare in ochii lui Dumnezeu, un slujitor preaiubit si scump. Si am convingerea ca in spatele acestei slujiri de invidiat a stat sustinerea si credinciosia sorei Mihaela.  Cristy si Alin, puteti fi mindrii si multumitori lui Dumnezeu ca ati avut asemenea  parinti minunati care sigur vor ramine modele sfinte si exemple de urmat pentru voi, pentru copiii vostri, cit si pentru noi toti. De-acum incolo Cerul  va insemna ceva mai mult pentru voi, va fi mai scump, mai de dorit, stiind ca acolo va asteapta parintii care v-au crescut.

Da, o  piedere enorma pentru Pamint, dar un mare cistig pentru Ceruri. Dincolo de tragicul accident, care a curmat brusc viata si slujirea lor – ce favoare deosebita, ca o incununare a slujirii lor, ce primire glorioasa in Slava !  “Scumpa este inaintea Domnului moartea celor iubiti de El.”  Psalmul 116:15

Ne rugam ca Domnul sa intareasca si sa mingiie pe cei indoliati, sa cerceteze intr-un mod deosebit fratietatea si comunitatea romana din Sacramento, sa ne ajute pe toti sa ne pregatim temeinic in vederea intilnirii cu Domnul. Fie ca celebrarea plecarii lor in Slava, sa fie ocazia intoarcerii multor nemintuiti la Domnul.

nelu & any gug

Sent from my iPhone

+++

Liviu Țiplea, păstor Los Angeles

Draga Cristi, draga Alin, scumpa familie indurerata, iubiti frati si surori,

 

In numele bisericii Betania din Los Angeles si al meu personal, primiti cele mai sincere condoleante, impreuna cu rugaciunea noastra pentru un har special in aceasta vreme de nevoie. Suntem si noi zguduiti si intristati de plecarea neasteptata in vesnicie a lui Nelu si Mihaela Cintean, familie atat de mult indragita in comunitatea de credinciosi romani. Pentru noi, plecarea acestei familii dragi a fost printr-un accident, dar pentru Dumnezeu nimic nu este accidental. Daca nici un fir de par din capul nostru nu cade fara voia Domnului, cu atat mai mult plecarea in vesnicie a lui Nelu si Mihaela Cintean a fost hotarata de Domnul in bunatatea si intelepciunea Lui.

Cinva a spus: “E nevoie de un minut sa gasesti o persoana speciala, o ora s-o apreciezi, o zi sa o iubesti, dar e nevoie de o viata intreaga s-o uiti.” Pentru mine nici o viata intreaga nu poate sterge memoria lui Nelu si Mihaela Cintean.

L-am cunoscut pe Nelu Cintean in 1984 in Romania, pe cand participam impreuna la studii biblice in secret. De atunci am legat o prietenie care a continuat pana la plecarea lui in vesnicie. Am cunoscut framanatarea lui Nelu aici in America, in timp ce-si astepta sotia si copiii si m-am bucurat mult atunci cand mi-a dat vestea ca, in final, familia lui este din nou intregita. Stiu cat de mult si-a iubit copiii, nurorile, si in mod special nepotii. Stiu cat de mult a iubit-o pe Mihaela, de care a fost nedespartit si asa cum imi spunea Alin, au fost nedespartiti aici pe pamant si Domul a stiut ca nu vor rezista sa mai fie separati, de aceea i-a luat impreuna acasa.

Viata lui Nelu si Mihaela Cintean a dovedit cu adevarat ca ei au fost ucenicii Domnului; incercarile prin care au trecut au confirmat lucrul acesta si acum se bucura sa primeasca cununa neprihanirii promisa tuturor credinciosilor care isi incheie cu bine alergarea.

Multumim lui Dumnezeu pentru Nelu si Mihaela Cintean, pentru mireasma lui Hristos raspandita prin viata lor intre noi, pentru exemplul frumos demn de urmat.

Pentru familia indurerata si pentru noi cei care am mai ramas pe pamant, moartea continua sa fie un dusman teribil. Da, boldul mortii a fost infrant de Domnul Isus prin moartea si invierea Lui, dar moartea inca nu a fost nimicita. Ea va fi nimicita la a doua venire a Domnului Isus. “De aceea, preaiubitii mei frati” – ne spune apostolul Pavel – “fiti tari, neclintiti, sporiti totdeauna in lucrul Domnului, caci stiti ca osteneala voastra in Domnul nu este zadarnica” (1 Cor 15:58).

Dumnezeu sa mangaie inimile indurerate si sa intareasca nadejdea noastra in Domul Isus, Cel ce este viu in vecii vecilor.

Liviu Tiplea

Pastor

Biserica Baptista Beania

Los Angeles

Advertisements


Categories: Uncategorized

1 reply

Trackbacks

  1. După despărțirea de Mihela și Nelu Cintean – CrestinTotal.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: