România (iar) la răscruce

Ce fel de religie au românii? Ortodoxă? Catolică? Protestantă? Neoprotestantă?

N-aș fi crezut acum câțiva ani că Rusia ne va subjuga nu prin comunism, ci prin ortodoxie!!! Se pare însă că așa este.

Materialul de mai jos explică marea dilemă a ortodoxiei românești: va fi ea suficient de elastică să se occidentalizeze sau va fi înghițită și subjugată idologic de Rusia ortodoxă?

Europa este catolic-protestantă, iar America este neoprotestantă. Cât de mult vor putea românii să se identifice cu aceste nuanțe religioase, fără să trădeze sfânta tradiție națională?

Dragos Paul Aligica: Războiului propagandistic rus împotriva BOR, formidabila miză geopolitică a poziției lui Papahagi

Dacă are dreptate strălucitul Paul Dragos Aligica (și cel mai adesea are), merită poate să citiți modesta mea cărticică despre creștinism, politică, România și Europa. Asta-i miza, pentru asta ne luptăm. (Adrian Papahagi)

Ne place sau nu, România e situată pe o linie de clivaj civilizațional și geopolitic. În perioada următoare, resurgența forțelor de la Răsărit va crea o presiune imensă asupra spațiului public românesc. Va fi un război propagandistic, ideologic și cultural fără precedent, purtat cu mijloace și tehnologii pe care istoria nu le-a cunoscut până acum. Principala țintă și locul unde va avea confruntarea ideologică majoră va fi religia; mai precis, Creștinismul, sau interpretarea sa ideologică. Și mai precis: Ortodoxia. Și mai precis: Biserica Ortodoxă Română, prin clerul și credincioșii săi. Pentru încă cel puțin o generație, România va bascula sau nu geopolitic, în funcție de locul unde se va așeza centrul de greutate și clivajul în strategia de a diviza BOR într-o ramura pro-ocidentală, care se identifică cu familia europeană, și o ramură anti-occidentală, care se identifică cu orice, dar nu cu tradiția europeană occidentală.

Dacă privim lucrurile în acestă lumină, înțelegem imediat care este formidabila miză geopolitică a poziției lui Papahagi. Dincolo și în plus de esența convingerilor religioase profunde ce o animă, această dimensiune politică este ceea ce stârnește interesul, admirația și susținerea unora ca mine, care privesc lucrurile, așa cum spuneam, nu cu ochiul teologic, ci cu cel politic. Papahagi și grupul de intelectuali cu care este asociat reprezintă în acest moment principala forță doctrinară care articulează defensiva în fața strategiei ce vizează factorul religios și ecleziasic ca instrument și câmp al războiului neconvențional, ideologic și informațional, cu mize geopolitice majore în Estul Europei. Linia de rezistență a acestui sector din frontul ideologic ține în acest moment de ei și de modul în care vor lucra cu Biserica. Iar întreaga linie a frontului, așa cum știm din teoria strategiei, este întotdeauna la fel de tare în ansamblul ei, pe cât de tare este cel mai vulnerabil sector al său.

 

Advertisements


Categories: Articole de interes general

2 replies

  1. Tocmai aceasta este problema! Va putea ortodoxia să se occidentalizeze?

  2. Ortodocsia e prezentă in toate instituţiile Statului ,săli de asteptare ,birouri.Pe pereţi sunt icoane cu diferiti sfinti unele făcătoare de minuni .Chiar si la Politie fostă Militie sunt icoane in birouri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: