Lăsați-vă copiii să greșească

Interesantă teza acestui articol. Un fel de ,,Nu-i cocoloșiți!“

+++

Vrei sa cresti un copil care sa aiba succes in viata? Lasă-l sa greseasca si sa invete ce este esecul

ADAUGAT IN 20 FEBRUARIE 2017

Vrei sa cresti un copil care sa aiba succes in viata? Lasă-l sa greseasca si sa invete ce este esecul

Copil. Foto: sxc.hu

“Ce pot face pentru a ma asigura de faptul că copiii mei vor reuși în viață?” Deși poate părea contra-intuitiv, cel mai bun lucru pe care îl poti face este să ii lasi sa eșueze.

Cel putin aceasta este opinia Dr. Stephanie O’Leary, psiholog specializat in neuropsihologie, mama a doi copii si autor al cartii ”Parenting in the Real World: The Rules Have Changed”, scrie inc.com

De ce eșecul este bun pentru copii.

1. Experiența esecului il ajută pe copil să învețe să facă față diferitelor situatii de viata.

Zicala “practica te face perfect” se aplică pentru situatiile in care trebuie sa ai de-a face cu un eșec la fel de mult cum se aplică la sport si muzică. Parintele care este protector poate interfera cu abilitatea copilului de a exersa dezamăgirea. În timp ce rezultatul pe termen scurt este un copil ‘fericit’, mai multe zâmbete și mai puține lacrimi, consecința pe termen lung este lipsa de rezistență și abilități slabe de adaptare. Unul dintre cele mai grele, dar si importante momente din viata de parinte este acela in care trebuie sa tolerezi disconfortul temporar al copilului știind că este singura modalitate de a-l face sa isi construiasca abilitățile de adaptare necesare pentru a reuși în lumea reală.

2. Greutatile construiesc caracterul.

Atunci când copiii sunt protejati de dificultățile inampinate cand dau de un esec, ei cresc ca intr-o bula. Acest lucru îi împiedică să aiba experiențele de viață de care au nevoie pentru a interactiona cu colegii într-un mod autentic. De asemenea, interferează cu dezvoltarea empatiei și compasiunii, deoarece aceste sentimente ii

fac pe copii să se pună în locul altcuiva și sa se conecteze emotional la situația respectiva. Fără a avea o experiență a eșecului, este greu pentru copii să se puna in locul altor persoane care se luptă.

3. Cu cat esti mai mare atunci cand ai un esec pentru prima data, cu atât mai greu iti revii

Gândeste-te la asta – consecințele unei înfrângeri sau eșec la grădiniță sau la școală sunt mai putin cumplite decât consecințele pe parcursul anilor adolescenței. O nota mica de la un prim test de ortografie este mai ușor de gestionat decât un esec la un test în liceu. Vor exista cu siguranță lacrimi vărsate și ego-uri zdrobite indiferent de varsta, dar capacitatea de a face fata situatiei e mai naturala pentru copiii mai mici.

4. Esecul învață copilul să persevereze.

Părinții le place mult să-si vada copiii ca au succes fără efort. Acestea fiind spuse, puțini copii – sau oameni – sunt cei mai buni la tot ceea isi propun tot timpul. De acea trebuie sa lasi copilul sa se confrunte cu faptul că nu poate fi numărul unu tot timpul, astfel învață perseverenta. Provocarile insuflă nevoia de muncă grea și eforturi susținute și demonstrează că aceste trăsături sunt valoroase chiar si atunci cand nu ai premiul intai, nota cea mai mare sau medalia de aur. Copiii care au experimentat înfrângerea vor avea o capacitate de adaptare mai mare și vor fi mai dispuși să încerce sarcini și activități dificile, deoarece nu se tem de nereusita.

5. Daca iti salvezi copilul mereu, ii transmiti mesajul ca nu ai incredere in el.

Daca ii vei permite copilului să eșueze, în cele din urmă ii transmiti mesajul ca ai incredere in el ca e capabil și că poate gestiona orice rezultat, chiar și unul negativ. Păstreaza acest lucru în minte data viitoare când ești pe punctul de a-ti salva copilul de la înfrângere și fa o alegere curajoasa care, pe termen lung, il va ajuta pe copil sa aiba incredere in el.

Autor: A.T.

Advertisements


Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: