Surpriza unui cor de gipsies din România !!!

Eduard Teodorescu, pe care-l cunosc de când eram pe la Pașcani, iubește muzica și-i iubește pe oameni. Vreți o dovadă? Iat-o:

corul romilor din Boldesti

               Quo Vadis Gypsy Choir

     To God be the Glory-USA Tour 2016

 

Weekend-ul 5-7 august 2016, “la famillia radu-guler” a facut o clatorie in Pennsilvania, de peste 8 ore de condus, ca sa intalneasca un prieten din tinerete, dupa aproape 35 de ani de la ultima vedere.

Eduard Teodorescu si fica Ligia, fac un turneu in USA impreuna cu un cor format din tineri rromi, crestini dupa Evanghelie, a carui dirijor este. E. Teodorescu, cu sange romanesc – nemtesc si un bunic cu nume evreiesc, care a catnat la operea din Bucurest la inceputul secolului trecut. Eduard a infiintat misiunea Quo Vadis Music – dedicata formarii corurilor de muzica clasica crestina- asa a fiintat si Corul romilor de la Boldesti.

Quo Vadis Music, impreuna cu doua misiuni crestine americane, Precious Life, si My Brother’s Keeper, incearca sa adune fonduri pentru construirea primei clinici pentru rromi din Romania.

Membrii corului, tineri elevi de liceu si studenti cu pielea maslinie, poarta nume cu sonoritate romaneasca de la Ancuta si Raluca la nume mai exotice ca si Luiza ori Monalisa. (Monalisa este studenta in ultimul an la Medicina si visul ei este sa ajute” la construirea unei clinici unde saracii sa nu trebuiasca sa plateasca”) Fetele din cor ca si toti tinerii de pretutindeni au preocupari si pasiuni asmenatoare: muzica, arhitectura, fotografia, caltoria, si chiar gatitul.

Ele doresc sa poata lucra intre oameni si sa traiasca viata crestina ca si model.

Baietii poarta nume sonore de eroii istoriilor biblice: Filip, Ioan, Moise, Iosif si Andrei,( un elev de liceu caruia ii place sa picteze si viseaza sa junga doctor “ca sa schimb imaginea romanilor despre etnia romilor”.) Baietii mai marii sunt aprope totii studenti la inginerie.   Basul, Remus Balan, pensionat in urma unui accident, putin desfigurat doreste sa aibe seansa sa vorbeasca oamneilor despre cum l-a intalnit pe Domnul Cristos. Aron joaca fotbal, este sudent la Drept si vrea “sa ajung procuror ca sa ajut la scaderea criminalitatii intre rromi.”

         Corul canta un concert de o ora, muzica clasica crestina dar si gospel, in limbile romana, engleza, germana si italiana. La fiecare concert li s-a cerut sa cnate Corul Robilor (G. Verdi) in italiana. Concertu se incheie cu Aleluia, de Handel.

In concertul (la care am fost si noi) de la Mount Joy, Cross Roads Church, s-a cantat, “Doamne buzele mele”( Gavriil Muzicescu), apoi corul (ne dirijat), a cantat in limba rroma o canatre unde vocile barbatesti conduceau melodia iar fetele faceau armonia batand din palme ritmul vioi specific,( si cu ele toata sala). Mi se parea ca am vazut o eliberarea si o regasire de sine in ochii si vocile lor, dupa solicitarea vocala si executia exceptionala a cantarilor clasice. Aceasta schimbare de “gama” si melodie a surprins audienta cu effect.

Repertoriu lor este foarte solicitant si cu toate acestea ei au trebuit in dumineca din 7 aug 2016, sa cante 5 concerte de cate ora in doua biserici diferite.

Scriu aceste lucruri ca sa subliniez ca adunarea fondurilor in America nu este nicidecum o serbare campeneasca.

Am lacrimat cand am aflat ca unul dintre baieti a fost intrebat daca i-a placut America si a raspuns: “ in doua saptamani am vazut doar semafoare si drumuri”

Ei au zilnic concerte in regiunea Lancaster PA si niciodata doar un concert, ( Noi i-am vizitat in singura zi cand aveau un concert doar, sambata 6 aug. dar i-am adus de la 100 Km departare pentru concertul din acea zi)

Quo Vadis – Corul Romilor din Boldesti, probail ca face istorie in lumea corurilor crestine romanesti. Ei vor canta 3 cantari joi 11 aug. 2016, la Brooklyn Tabernacle, New York, celebra Biserica pastorita de Jim Cymbala. (Corul de la Brooklyn Tabernacle are 280 depersoane, ( a inceput cu 9) coristii sant aprope toti amatori, fara nici o instruire muzicala, au castigat 6 premii “Grammy Awards” in America. )

Cat sunt de tainice cararile Dumnezeului nostru, poate ca tinerii acestia nu au auzit niciodata dspre Brooklin Tabernacle si nici despre celebritatea acestei Adunari nedominationale si supra etnice.

Traduc, aceasta seansa de a canta la Brooklyn Tabernacle, ca pe un sarut pe obrazul masliniu a fratilor nostrii, dispretuiti de multi in Romania. Ma duce gandul la Mos Ion Roata si Cuza Voda: “Du-te si spune ciocoiului ca pe obrazul pe care te-a scuipat el, te-a sarutat domnul tarii.”

Domnul Oprisan ,Pastorul de la Eben Ezer din Boldesti, a agreiat cu obsevatia mea : “Dumneavoastra ati venit in SUA la plug nu la plimbare in parc!”

Felicitari Eduard Teodorescu si corului Quo Vadis!

Va, mai imbratisam o data.        

Florian Guler, in numele tuturor.

 Categories: Amintiri, Articole de interes general

1 reply

Trackbacks

  1. Corul Quo Vadis (Rouă pentru Suflet, Boldeşti) în concert la Brooklyn Tabernacle New York, Pastor Jim Cymbala | agnus dei - english + romanian blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: