Citirea zilnică – Iov – Chemarea

Mă întrebați care este cartea preferată din toate cele pe care le-am scris? Sunt două: Iov-Chemarea harului și Eclesiastul-Chremarea veșniciei. Prima este un compendiu de teologie, iar a doua este un compendiu de filosofie. Sunt, amândouă, probabil cela mai complexe cărți ale Bibliei.

Un ,,compendiu“ este ,,Un compendiu este o lucrare științifică, de obicei destul de vastă, care cuprinde informații despre o arie bine delimitată a cunoașterii. Compendiile se referă în mod obișnuit doar la una din ramurile unei științe mai vaste, iar conținutul lor este în același timp concis și destul de cuprinzător pentru a oferi o imagine de ansamblu. Din ce în ce mai des termenul de compendiu tinde să fie înlocuit cu tratat. Însă, spre deosebire de tratat, compendiul nu își propune să epuizeze subiectul, nici să fie original, uneori el doar sintetizând și întegrând mai multe lucrări anterioare.“

Iov contabilizează și ilustrează patru categorii ale religiilor lumii, toate bazate pe principiul dreptății: religiile bazate pe experiențe personale subiective, religiile bazate pe experiențele colective cumulate ale generațiilor, religiile bazate pe principiile dreptății. Tuturor acestora, Iov le opune principiul harului divin în relațiile directe dintre Dumnezeu și fiecare om.

Pentru cei ce călătoriți cu noi prin Biblie anul acesta, am ajuns împreună la cartea patriarhului Iov. Iată deci o scurtă prezentare și un comentariu bun pe care-l puteți parcurge:

Iov – scurtă prezentare

Comentariu homiletic – Iov Chemarea Harului

 Categories: Uncategorized

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: