Pentru românii care votează în străinătate

Comunicat de presa

Pentru alegatorii romani care au domiciliul sau resedinta legal stabilite in strainatate, votul prin corespondenta va fi utilizat in premiera la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din 2016. Acest tip de vot reprezinta o alternativa echivalenta a votului la sectia de votare si se exercita prin intemediul serviciilor postale.

Primul pas pe care trebuie sa-l faca cetatenii romani care vor dori sa voteze prin corespondenta va fi inscrierea in registrul electoral. Inscrierea se face printr-o cerere scrisa care va trebui trimisa prin posta la Ambasada sau la Consulatul Romaniei. Cererea va cuprinde: numele si prenumele precum si numele avut inainte de casatorie sau a modificarii administrative a numelui; codul numeric personal; elementele de identificare a adresei de domiciliu/resedinta; codul postal; adresa de email; data; semnatura olografa a solicitantului. Inscrierea se poate face incepand cu 1 aprilie 2016 si pana la inceperea perioadei electorale.

Potrivit legii, perioada electorala incepe cu 90 de zile inaintea duminicii alegerilor. Cei luati in evidenta vor primi un plic preplatit care va fi trimis ulterior catre Biroul Electoral din Romania. In plicul interior va fi introdus buletinul de vot pe care va fi lipit autocolantul cu mentiunea VOTAT, pe optiunea de vot. Acesta impreuna cu certificatul de alegator datat si semnat olograf vor fi introduse in plicul exterior ce va fi sigilat si depus la orice oficiu postal sau in orice cutie postala – in regim gratuit. Pentru cazul in care se doreste expedierea plicului prin intermediul serviciilor private de curierat rapid, aceasta se face pe cheltuiala alegatorului.

Este importanta expedierea plicului in timp util, astfel incat sa fie livrat la BEC in Romania cu cel putin 3 zile inainte de data alegerilor.

Referitor la procedura votului prin corespondenta in strainatate, Autoritatea Electorala Permanenta a inceput o campanie de informare. Astfel, AEP a realizat si a publicat un clip pentru informarea cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care opteaza sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare din acest an. Clipul informativ poate fi vizionat pe pagina oficiala de Facebook a AEP, pe site-ul institutiei si pe canalul de Youtube, la urmatoarele adrese:

https://www.facebook.com/AutoritateaElectoralaPermanenta/?fref=ts

http://www.roaep.ro/prezentare/galerie-video/

https://www.youtube.com/watch?v=hDjB2uQz-wU&feature=youtu.be

Departamentul de comunicare 

Biroul Parlamentar al deputatului Mircea Lubanovici
Colegiul 3 – Diaspora

comunicat de presa 10 ian 2016Categories: Articole de interes general

3 replies

  1. Alegeți dintre două rele pe cel mai mic dintre ele. Preferințele sunt personale. În ce mă privește, mi-au luat cetățenia când am plecat din România …

  2. Da, sigur
    Ca sa aiba datele noastre si sa ne taxeze cand ne intoarcem acasa.
    https://barzilaiendan.com/2016/01/03/cati-au-plecat-din-romania-cat-trebuie-sa-plateasca-statului/
    Va amintiti nu? ne auto-denuntam

Trackbacks

  1. Pentru românii care votează în străinătate | Life Mission

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: