Vasile Taloș vorbește despre evenimentele actuale

Biserica Bunavestire BucureştiLike Page

Câteva gânduri din partea pastorului Vasile Alexandru Taloș:

“NOI NU SĂRIM ÎN FOC!

Duminică, după predică, un vechi prieten mi-a trimis acest email: ,,Am ascultat astazi cu lacrimi mesajul dvs. si va incurajez sa scrieti un text caruia sa-i dati drumul pe Internet!“ Apoi, Luni dimineața m-a sunat din nou. Nu m-am lăsat nici încurajat, nici înduplecat. Aseară m-a sunat fiul meu din străinătate: ,,Tati, să nu-i judeci pe tineri!“.

Claudiu este și el unul din milioanele de tineri care au plecat după mineriadă și nu s-au mai întors. Mi-am amintit că în Decembrie ’89, când avea doar 15 ani, am împărțit împreună coloanelor de demonstranți, toți cozonacii pregătiți de mamaia lui pentru Crăciun. Apoi în piața Universității, seară de seară, am cântat: Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, Până nu vom câștiga libertatea noastră.

Când am semnat declarația de la Timișoara, cel ce ținea evidența, m-a întrebat ce profesie am. Și când a aflat că sunt pastor, a exclamat: Ăsta da golan! M-au invitat în balcon și am rostit rugăciunea Tatăl Nostru. Abia am început, și toată piața Universității a îngenuncheat și a rostit cu voce tare rugăciunea. Simțeam că Dumnezeu era prezent acolo!

În această dimineață, soția m-a chemat să citesc emailul trimis de Claudiu.

<< Tati,
Am vrut sa iti scriu tati, impresiile mele calde, dar m-am luat cu ziua de lucru si nu am mai apucat sa scriu. La telefonul de dimineata am vrut doar sa ma asigur ca nu ai cazut in capcana de ai cataloga in vreun fel. Nu am multe minute la dispozitie, asa ca am sa scriu ce imi trece prin cap, ne-editat.

Duminica seara se predica din pilda fiului risipitor. Inainte de predica s-a facut un apel sa ne rugam pt. cei din Romania… si cam atat. Noi stam in bancile bisericii, in haine curate si ascultam, iar eu ma gandesc ca in drama de la Colectiv, a fost fiul risipior care nu a mai apucat sa se intoarca acasa la tata. Se intimpla, nu? Dar noi, ce facem? Ramanem mai departe, in bancile noastre, in haine curate, si mereu ascultam programe frumoase.

Am cautat cantecul lor, sa vad daca sunt satanisti. Este muzica rock, probabil heavy metal, sau vreo alta sub-genre. Am fost curios sa gasesc lirica acestui cantec. Versurile le gasesti aici: http://www.metrolyrics.com/the-day-we-die-lyrics-goodbye-to– gravity.html. Versul 2, o premonitie infricosatoare: “Another row jumping into the flame”. Ideea centrala: “We’re not numbers we’re free, we’re so alive/ And the day we give in is the day we die”. Doar un alt cantec al unei generatii pierdute si rebele, in lupta cu systemul. Muzica este un rock dur care nu mi-ar fi placut nici in anii de liceu, desi unele cantece pe care le ascultam nu erau departe ca stil. Si daca ar fi fost satanisti, ce era? Nu tot un fiu risipitor pe care tatal il asteapta sa se intorca acasa? Muzica, droguri, bautura… nimic de admirat… dar ma supara distanta dintre noi si ei, faptul ca nu ii putem aduce acasa pe unii ca ei. >>

Luni seara, o mulțime, tăcută și încremenită de durere, înconjura ca un arc încordat covorul imens de lumânări și flori, așternut pe locul unde atâția tineri și tinere s-au stins sufocați, în chinuri cumplite. Cu lumânări în mâini și rugăciuni în inimi, un grup de băieți și fete din biserica noastră a început să fredoneze un psalm de mângâiere: Ridica-voi ochii mei la ceruri de unde va veni ajutorul meu. Ajutorul meu de la Dumnezeu, Cel ce a făcut cerul și pământul. Deodată, tăcerea din jurul lor a devenit mai solemnă. S-a stins orice șoaptă, iar cei din jur s- au apropiat și mai mult, fredonând parcă în inimile lor cuvinte de speranță. Mișcată profund de acest mesaj, o doamnă îi îmbrățișa cu privirea și nu-și putea stăpâni lacrimile. După ce am depus lumânările, unii dintre noi ne-am retras discret. Iar tinerii noștri au simțit că în acea seară locul lor era aici, nu într-o sală plăcută de studiu biblic și socializare.

Când am aflat că, în noaptea de iad, Claudiu Petre și Andrei Rugină s-au întors în flăcările ucigătoare pentru a salva pe alții, am știut că Dumnezeu era prezent acolo, în inimile lor. Cine i-a îndemnat să se întoarcă? Cine aprinde în sufletul omului iubirea până la sacrificiul suprem? Instinctul egoist de supraviețuire? Vreun duh malefic? Dacă nu Dumnezeu, atunci cine? A fost mai evidentă dragostea lui Dumnezeu în spaima unui adolescent care împingea prin flăcări căruciorul cu rotile să-și salveze prietenul imobilizat, decât în predicile dogmatice și moralizatoare sau în liturghiile siropoase din catedrale, unde încercăm să-L închidem pe Dumnezeu. Uităm că Dumnezeu ajunge la oameni, acolo unde sunt ei, înainte să ajungem noi. Pentru că El îi iubește mai mult decât îi iubim noi.

Dragul meu Claudiu, ai dreptate când întrebi de ce stăm nepăsători. Pilda Fiului Risipitor este cea mai propovăduită pildă în bisericile noastre. Din păcate, am reținut doar un singur aspect: Fiul să se întoarcă acasă! Noi, doar să-l așteptăm. Dacă nu se întoarce, cu atât mai rău pentru el! Iar, dacă se întâmplă să se întoarcă, bisericile îl așteaptă cu indignarea sfântă a fratelui mai mare.

Ce s-ar fi întâmplat dacă înaintea fiului risipitor nu ar fi alergat tatăl, ci i-ar fi ieșit înainte fratele mai mare?

S-ar mai fi auzit din casă până departe, muzică, joc și bucurie?

Iov era cel mai drept și integru om de pe pământ în vremea lui. Fiii lui dădeau câte un party, cu mâncare și băutură, cel puțin de zece ori pe an. Dimineața, Iov se ducea la ei și îi chema la altarul arderii de tot, la rugăciune, sfințire și dedicare față de Dumnezeu. Iov nu spunea ”pentru că v-ați distrat azi nopate, nu mai vreau să știu de voi”!

Când am ascultat mărturia cutremurătoare a asistentei medicale despre adolescentul care întreba „Am să mai trăiesc?”, despre tânăra adusă pe brațe de un pompier, despre cei ce tremurau sub arsuri bătând în ușile ambulanțelor, m-am înfiorat la gândul că Dumnezeu ne cere: Căutați să mântuiți pe unii din ei, smulgându-i din foc! (Epistola Sobornicească a Sfântului Apostol Iuda, vers. 23).

Iar noi nu sărim în foc. Nici măcar nu venim pe aproape. Nu judec pe nimeni. Mă judec pe mine și caut să mă detașez de poziția pastorală, să acționez ca om, după îndemnul: Vegheați, fiți tari în credință, fiți oameni, întăriți-vă! (1 Corinteni 16:13).

Lumânările, și florile, și rugăciunea Tatăl Nostru rostită de mii de tineri, și furia stăpânită a unei generații abandonate, arată că sub poleiala distracției și răzvrătirii sunt suflete care doresc să fie mai mult decât cifre pe liste de profit. Unii creștini sunt preocupați să vadă doar ce face diavolul. Cred că un creștin autentic caută să vadă ce face Dumnezeu, și este gata să-L urmeze în foc. Ca să parafrazez un prooroc al Vechiului Testament, aș spune:

Mare este Dumnezeu dincolo de zidurile catedralelor! Mare este Dumnezeu dincolo de țarcul adunărilor ”închise”! (Maleahi 1:5)

Hristos dorește ca Biserica, în dimensiunea ei locală, să fie o comunitate a harului și mângâierii, o comunitate deschisă spre cei ce stau la răspântii de drumuri în viață, o comunitate de credință, speranță și iubire creștină.

Ascultă, Doamne! Iartă, Doamne! Ia aminte, Doamne! Lucrează și nu zăbovi! Deschide-ne ochii, și inima, și mâna spre cei în suferință! Izbăvește-ne de parohialismul nostru îngust și opac! Fă să înțelegem că o credință cât un bob de muștar deschide un ocean de har; și că un munte de cunoștință poate ascude o inimă cât un purice parazitar.

Ajută-ne să împărtășim cu smerenie și bucurie, pacea, iertarea și izbăvirea de anxietatea existențială, prin sângele vărsat pe cruce și prin învierea Ta glorioasă, Iisuse Hristoase! Ajută-ne să îndrăznim să sărim în foc!

Dumnezeul dragostei și al mângâierii să aline suferințele familiilor care au pierdut pe cei dragi și atingerea Lui milostivă să dăruiască viață, sănătate și speranță celor suferinzi!

Pastor Vasile Alexandru Taloș

(sursa foto: Digi24)

 Categories: Articole de interes general

6 replies

 1. Very personal and powerful message!

 2. Cred că o soluție care ar fi diminuat aceste regrete tardive,ar fi ca pocăiții să mergă la asemenea evenimente de distracții care,cu nici un chip nu sunt călăuzite de Dumnezeu,și să le ofere acelor oameni soluția adevăratei fericiri.

 3. Pe scurt, da, asa e cum a zis frate Talos “Unii creștini sunt preocupați să vadă doar ce face diavolul. Cred că un creștin autentic caută să vadă ce face Dumnezeu, și este gata să-L urmeze în foc.”

  Trebuie sa ne intereseze si ce face diavolul, evident, dar cu cat mai mult sa ne preocupe gandul “Ce vrei Tu, Doamne, sa faci? Ce va fi cu oamenii? Yeshua (Iisuse), tu ai venit sa mantui din coruptia firii, nu sa ignori, deci calauzeste-ne spre a vedea cum vezi tu, oamenii.”

  Maa bucur de mesajul / gandul fratelui si a fiului sau, caci intra-devar un om a lui Dumnezeu daca trebuie sa intre si-n foc, ca sa mantuie pe unii, o va face cu pretul vietii sale, precum a dovedit Hristos. (Amintiti-va de cei trei prieteni a lui Daniel, in Babilon, care au fost aruncati in cuptorul cu foc, dar Yeshua era cu ei, in foc…).

 4. Reblogged this on agnus dei – english + romanian blog and commented:
  RECOMANDAM sa DATI SHARE ca sa se CITEASCA acest articol de cat mai multi. Vasile Talos este pastor la Biserica Crestina Baptista Buna Vestire din Bucuresti.

  Un mic fragment din acest editorial IMPORTANT pe care va recomandam sa-l cititi in intregime:
  Când am ascultat mărturia cutremurătoare a asistentei medicale despre adolescentul care întreba „Am să mai trăiesc?”, despre tânăra adusă pe brațe de un pompier, despre cei ce tremurau sub arsuri bătând în ușile ambulanțelor, m-am înfiorat la gândul că Dumnezeu ne cere: Căutați să mântuiți pe unii din ei, smulgându-i din foc! (Epistola Sobornicească a Sfântului Apostol Iuda, vers. 23).
  Iar noi nu sărim în foc. Nici măcar nu venim pe aproape. Nu judec pe nimeni. Mă judec pe mine și caut să mă detașez de poziția pastorală, să acționez ca om, după îndemnul: Vegheați, fiți tari în credință, fiți oameni, întăriți-vă! (1 Corinteni 16:13).

  Lumânările, și florile, și rugăciunea Tatăl Nostru rostită de mii de tineri, și furia stăpânită a unei generații abandonate, arată că sub poleiala distracției și răzvrătirii sunt suflete care doresc să fie mai mult decât cifre pe liste de profit. Unii creștini sunt preocupați să vadă doar ce face diavolul. Cred că un creștin autentic caută să vadă ce face Dumnezeu, și este gata să-L urmeze în foc….

 5. Am șters câteva comentarii deplasate.
  Trebuie s o spunem răspicat: ,,TOȚI cei ce nu sunt născuți din nou pentru viața veșnică SUNT AI SATANEI, fac parte din împărăția lui și împlinesc poftele lui. M-a iritat întotdeauna distincția dintre cei ce sunt publici în poziția lor (sataniștii) și cei ce țin ascuns sau nu-și dau seama de acest lucru. Tot una! ,,Toți veți pieri la fel dacă nu vă veți pocăi!“
  Trec câteodată pe lngă o clădire care poartă semnul de biserică a satanei. Alteori pe ângă un stadion sau restaurant sau sală de dans sau casa de rugaciune. Nu sunt sigur care dintre acestea sunt ,,o sinagogă a Satanei“ ….

  Nu există unii mai pierduți decât alții. Iar noi am fost unii dintre ei. Și Dumnezeu l-a trimis pe Christos ca să moară pentru toți să să ne strămute din împărăția întunerecului (sataniști) în împărăția Fiului dragostei Lui !!!!

 6. Reblogged this on Mircea M M.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: