Hawaii – Hanalei, nume de alint

Fiecare loc își are secretele lui. Astăzi am descoperit o taină a celor care scriu ghiduri turistice despre Kauai: partea nordică a insulei este incomparabil mai frumoasă decât celelalte!

A fost foarte bine că am început explorarea acestei insule cu partea vestică. Aproape aridă, coasta de vest și de sud vest a fost aleasă ca loc de activitate pentru cei ce se feresc de ploaie: o stație astronomică, un centru NASA și o bază militară.

Ca să fiu în nota teoriilor conspiraționale, cred că mai toate cărțile pentru turiști au fost scrise de oameni care locuiesc pe coasta nordică și nu vor să primească musafiri. Sau poate că bogații alintați de pe coasta de nord i-au plătit pe astfel de oameni ca să-i țină pe turiști departe de partea lor de paradis. Oricum, pe noi nu ne mai pot păcăli. De mâine ne facem veacul pe acolo … Ne vor primi? Democrația americană a avut grijă și de aceasta. Lângă cele mai exclusiviste zone ale bogătașilor am văzut amplasate intenționat ,,camp“-uri pentru cei ce fac turism cu corturile.

Astăzi, profitând că Marius și Sarah s-au odihnit după eforturile de ieri, am luat-o pe Daniela și ne-am dus să explorăm zona de vest și de nord a insulei.

Pe hartă, la nord de zona unde am fost cazați se întinde zona băștinașilor. Este o convenție nescrisă ca turiștii să nu-i deranjeze prea mult și să nu se oprească prin orășelele lor. Chiar și limita de viteză de pe șoseaua principală (singura care ocolește insula) a crescut spre 40, 50 de mile pe oră. Este un fel politicos de a ne spune: ,,Treceți repede și nu vă opriți!“ Bineînțeles că am făcut-o cu plăcere. Îmi era chiar dor să merg cu puțină viteză.

Dincolo de zona băștinașilor, pe coasta de nord a insulei se găsește o zonă în care climatul tropical îmbină vegetația de junglă cu un relief furat parcă din Elveția. Ca o confirmare a acestei încrucișări, brazi și palmieri locuiesc paradoxal unii lângă alții, strânși de liane impresionante și susținuți de un tufăriș în care se amestecă cele mai exotice plante de la tropice.

Mi-a părut rău că nu am filmat din mașină tot traseul … Nu m-am gândit că va fi așa de frumos. M-am dus pe Youtube și am văzut că au făcut-o alții, fermecați ca și noi de ceea ce au văzut. Au filmat însă mai mult șoseaua, așa că au lăsat la o parte ceea ce este mai fumos … (puteți să vizionați filmulețul la: https://www.youtube.com/watch?v=bg8iiJh0LsI – veți descoperi și smecheria menținerii unor podețe cu sens unic, peste care se trece în ordinea unor politețuri prestabilite, șase, șapte mașini pe sens. Bineînțeles că la așa cheltuieli cu șosele terminate parcă azi dimineață și cu bogați care ar fi putut plăti oricând lățirea podurilor, existența podețelor este un mister, dacă nu luăm în considerație intenția despre care am mai amintit, aceea de a spune turiștior: ,,Luați-o mai încet. Sunteți în vacanță“. Pe marginea șoselei am întâlnit și o altă motivație pentru limitarea vitezei:

FullSizeRender

Eu vă sfătuiesc însă să vizionați acest videoclip pe care l-a făcut cineva mai priceput. Veți vedea și o cascadă de peste 800 de metrii, veți vedea kilometrii de plajă, turiști, iar turiști și … omniprezentele găini și cocoși, veritabile mascote ale insulei.

Nu trebuie să vă mai spun că numele localităților din Kauai sunt aproape imposibil de pronunțat și reținut. Încercați să spuneți repede ,,Humuhumunukunukuapua’a“ sau urmăriți aventura acestor californieni:

Am descoperit însă un nume dulce ca turta dulce, un nume de alint ca o adiere de vânt pe o floare, un nume pe care i l-aș pune celei de a treia fete a noastre (care însă nu va mai veni). Vi-l sugerez și vouă, chiar dacă nu mă veți lua ca naș … Se pronunță ușor și este imposibil de uitat: ,,Hanalei“ … Hanalei … spuneți și voi împreună cu mine: … Hanalei …

Puteți învăța câte ceva despre localitatea cu acest nume aici.

De când sunt în Kauai, m-am învățat să spun politicos: ,,Mahalo“. Nu mi-a fost greu să țin minte pentru că l-am asociat imediat cu un cuvânt românesc familiar ,,mahala“ (diferență de o singură literă). Mahalo înseamnă ,,mulțumesc“, iar mahala … știți și voi singuri ce înseamnă mahala.

 Categories: Uncategorized

2 replies

Trackbacks

  1. Hello world! | Jurnale de drum Daniel Branzai
  2. Motivație | Jurnale de drum Daniel Branzai

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: