Hawaii 2 – Cum au apărut cele cinci insule din Hawaii?

Arhipelagul hawaiian, cuprinzând 137 de insule, insulițe și atoli, se întinde pe o distanță de 2.450 km peste Tropicul Cancerului, asemenea unui șirag de perle inegale. Coordonatele geografice pornesc de la 28,5° latitudine nordică în dreptul Insulei Kure până la 19° latitudine nordică în dreptul Insulei Hawaii. Cele opt insule principale se află la tropice și au aceeași latitudine ca Ciudad de Mexico, Havana și Hong Kong. Capitala statului Hawaii, Honolulu, de pe Insula Oahu, este singurul oraș mare din stat.

Tropicalul Hawaii este de obicei călduros, cu o temperatură medie cuprinsă între 23 si 29 °C. Vânturile răcoroase bat din parte de nord-est a oceanului cam 300 de zile pe an, iar umiditatea este moderată. Zonele aflate sub vânt (sud și vest) tind să fie uscate, în timp ce ploaia, prezentă în zonele de nord și est, păstrează aceste ținuturi verzi și luxuriante. În Hawaii sunt două sezoane: uscat (din mai până în octombrie) și ploios (din noiembrie în aprilie). Inundațiile sunt frecvente în lunile octombrie și noiembrie. Din august până în noiembrie nu este doar cald, ci și mult mai înăbușitor. Lipsa vânturilor puternice care să marcheze tranziția de la vară la sezonul ploios explică parțial acest fapt. În plus, în ultimii treizeci de ani, temperaturile din Hawaii au crescut, în special pe timpul nopții. Vremea pe insule este oricum, numai plictisitoare nu. Acum poți sta la soare, iar în momentul următor te poți trezi ud până la piele. Zilele călduroase pot deveni reci în timpul nopții.

Primii coloniști

Primii coloniști care au ajuns în Hawaii au fost polinezienii din Insulele Marchize,în jurul anilor 300 d.Hr.Polinezienii au fost exploratori calificați. Într-o perioadă în care bărcile lumii occidentale abia ieșeau în larg,polinezienii parcurgeau distanțe lungi peste oceane.Acești oameni locuiau în Insulele Hawaii și erau numiți “menahune”.

Aceștia au fost urmați de coloniștii din Tahiti,care au ajuns în Hawaii în jurul anului 1300 d.Hr.Aceștia au cucerit cea mai mare parte a terenurilor ocupate de polinezieni și i-a determinat să se întoarcă în interiorul insulelor.Cuceritorii au adus cu ei credințele în zei și semizei,și au introdus sistemul kapu(tabu). Sub dominația lor cultura hawaiiană a înflorit timp de secole,până când întregul arhipelag Hawaii a fost unit într-un singur regat de către Kamehameha în 1791.

Potrivit arheologilor,acești coloniști s-au stabilit inițial în sudul insulei Mari din Hawaii,după care s-au mutat spre nord. De îndată ce au pus stăpânire pe noi insule,au construit case și temple. Au plantat copaci cum ar fi bananieri,cocotieri și arbori de pâine.Ei și-au adus haine și animale pentru a-și forma un mod de a trăi.

Sub stăpânirea coloniștilor din Tahiti, Hawaiiul a fost împărțit în mici regate, fiecare dintre ele fiind conduse de un rege. Societatea antică hawaiiană a avut o ierarhie socială strictă,cu regele în vârful piramidei sociale. Regatul a fost împărțit în zone mai mici,fiecare condusă de un șef. Sub șefi erau preoții meșteșugari care s-au specializat în vrăji și meserii ca și canoe.La cea mai mică treaptă a scării sociale se aflau “kauwas” sau “îndepărtații” care erau tratați ca sclavi.

Pe lângă sistemul de clasă socială,alte caracteristici ale societății hawaiiene antice au fost sistemul kapu,sistemul mandatului terenurilor și economia de subzistență. Sistemul kapu sau tabu avea menirea de a evidenția importanța religiei în viața hawaiienilor antici. Fiecare aspect al vieții lor a fost guvernat de un set de tabu-uri care includea interdicția bărbaților și femeilor de a lua masa împreună.

La data de 8 ianuarie 1778, căpitanul James Cook, exploratorul britanic renumit pentru expediția sa în care a descoperit Pasajul de Nord-Vest dintre Asia și Alaska, a ajuns pe Insulele Hawaii. El a numit ,,Arhipelagul Sandwich“, în onoarea celui de al IV-lea Earl de Sandwich, care a fost unul din sponsorii călătoriei, ca Cel dintâi Lord al Amiralității. Acest nume a fost folosit până în 1840, când numele insulei mari, ,,Hawaii“,  a început sădenumească generic întreg arhipelagul (Hawaiian: Mokupuni o Hawai‘i).

Această descoperire a căpitanului James Cook a deschis porțile Insulelor Hawaii pentru exploratorii europeni și americani și pentru coloniști.

Până la sfârșitul secolului 18,politica instituită în Hawaii constă într-un număr mare de regate conduse de șefi care erau constant în război unii cu alții.Istoria Insulelor Hawaii a luat o întorsătură semnificativă atunci când în 1791,Kahala,născut Kamehameha,a unit facțiunile din Insula Mare aflate în conflict.Având Insula Mare din Hawaii sub conducere,Kamehameha s-a mutat aici pentru a cuceri insulele derivate.

În 1810,Kamehameha a unit toate insulele hawaiiene într-un singur regat.Kamehameha a fost succedat de fiul său Liholiho(Kamehameha II).Sub conducerea lui Liholiho,la insistența Reginei Kaahumanu,soția favorită a regelui Kamehameha,vechiul sistem kapu a fost abolit.

Sosirea misionarilor

În timpul domniei lui Liholiho,în 1809, au ajuns în Hawaii misionari ai grupării congrenaționalistă din  New England, Statele Unite.  A fost o perioadă în care hawaiieni au scăpat de sistemul kapu și au respins cele mai multe dintre convingerile lor religioase. Noile relații sociale au fost modelate de creștinismul care s-a împământenit în toate insulele. Cei mai mari șefi care au îmbrățișat noua credință au fost urmați la scurt timp de toată populația. Misionarii au adus cu ei concepte occidentale și beneficiile medicinei occidentale.

În 1840,Kamehameha al III-lea a promulgat constituția pentru Insulele Hawaii,care a transformat guvernarea Insulelor Hawaii,de la monarhie absolută la monarhie legislativă. Acest lucru a dus la formarea unei ramuri legislative, unei ramuri judiciare și unei ramuri executive care au împărțit responsabilitățile de guvernare.

Anexarea de către S.U.A. și suveranitatea statală

Odată cu sosirea misionarilor, influența occidentală a devenit mai puternică. Imigrările și relațiile economice su continuat să aibă loc între Hawaii și alte națiuni ale lumii occidentale.Până la începutul secolului al 19-lea,oamenii de afaceri din țările occidentale au câștigat acțiuni considerabile asupra economiei din Hawaii.Aceștia doreau ca Insulele Hawaii sã fie anexate de către S.U.A. Între timp,familia regală a pierdut mult din puterea pe care o avea înainte.

În 1893, Regina Liliuokalani a familiei regale a vrut să promulge o noua constituție, care ar fi restabilit puterea monarhiei. Comitetul de Securitate al insulei, format dintr-un grup de oameni de afaceri euro-americani ale căror scop era să anexeze Insulele Hawaii Statelor Unite ale Americii, au zădărnicit eforturile reginei.

În final, printr-o lovitura de stat pașnică, dar controversată, monarhia din Hawaii a fost eliminată și arhipelagul a devenit un teritoriu al Statelor Unite în 1898. După ani de zile sub tutela Statelor Unite, Insulele Hawaii și-au dobândit suveranitatea când au fost primite ca al 50-lea stat al Statelor Unite (21 august 1959).

Numărul baștinașilor a fost decimat de contactul cu lumea exterioară. Se estimează că în doar o sută de ani de la sosirea exploratorului britanic, James Cook, în anul 1778, 90% din populația nativă hawaiiană a fost răpunsă de boli aduse de colonizatori și față de care nu dezvoltaseră nicio imunitate, având în vedere secolele de izolare. În 1892, ultimul an al națiunii hawaiiene autentice, nativii din Hawaii erau în număr de 40.000.

Astăzi, mai puțin de un procent din populație este 100% hawaiian, dar cei care au rădăcini hawaiiene reprezintă grupul etnic cu cea mai mare creștere de pe insulă. Indiferent de originile lor, cei mai mulți se identifică din punct de vedere cultural cu moștenirea hawaiiană. Ei sunt mândri să fie keiki o ka aina, adică ,,copii ai pământului“.

Populația totală a statului în 2010: 1,360,301

Densitatea populației statului Hawaii

Structura rasială în conformitate cu recensământul din 2010:

 • 24.7% Albi (336,600)
 • 1.6% Negri (21,424)
 • 0.3% Americani Nativi (4,164)
 • 38.6% Asiatici (525,078)
 • 10.0% Hawaieni Nativi sau locuitori ai Insulelor Pacificului (135,422)
 • 23.6% Două sau mai multe rase (320,629)
 • 0.7% Altă rasă (16,985)
 • 8.9% Spanioli sau latino-americani (de orice rasă) (120,842)

Povestea lui Liliuokalani, singura regină a insulelor Hawaii

Liliuokalani, pe numele său adevărat Lydia Kamakaeha, a fost prima şi ultima regină Hawaii-ului, înainte ca insula să fie anexată Statelor Unite în 1898, scrie Daily Mail.

În 1862, Liliuokalani s-a căsătorit cu un oficial din guvernul hawaiian, John Owen Dominis, fiul unui căpitan de navă din Boston. Mariajul lor nu a fost unul foarte fericit şi circulau zvonuri de infidelitate. Cei doi au trăit împreună cu mama lui John, în Washington Palace, actuala reşedinţă a guvernatorului din Hawaii.

În 1874, fratele lui Liliuokalani, David Kalakaua, a fost ales rege, dar când el a murit în 1891, Liliuokalani a devenit regină, fiind prima femeie care a ocupat vreodată tronul Hawaii-ului. Din acel moment, a fost numită Regina Liliuokalani.

Membri ai comunităţii native din Hawaii au încercat s-o convingă pe noua regină să voteze o Constituţie care să le redea acestora drepturi şi libertăţi. Mişcării i s-a opus o grupare de oameni de afaceri şi politicieni, numită ”Comitetul anexării”, care considera că anexarea insulei de către Statele Unite ar fi benefică pentru Hawaii. SUA era ţara în care Hawaii importa majoritatea produselor agricole.

Liliuokalani a refuzat anexarea statului Hawaii de către SUA şi în 1893 a fost obligată să abdice. A fost supusă unui proces public şi, ulterior, un tribunal militar a condamnat-o la cinci ani de închisoare. Nu a fost încarcerată, dar a fost închisă într-un dormitor din reşedinţa Iolani Palace, unde accesul vizitatorilor era interzis. Aici a citit, a croşetat şi a compus poezii. A scris aproximativ 165 de cântece, cel mai cunoscut fiind ”’The queen’s prayer”(”Rugăciunea unei regine”).

După ce a fost eliberată din Iolani Palace, regina a mai rămas în arest la domiciliu pentru încă cinci luni, de data asta în Washington Palace. În 1896, statul Hawaii a graţiat-o şi a repus-o în drepturile civile. Pe 12 iulie 1898, Republica Hawaii a fost anexată oficial Statelor Unite.

Regina a trăit în reşedinţa Washington Palace până la moartea ei, din 1917. Avea pe atunci 79 de ani. Singura ei dorinţă a fost aceea ca toate proprietăţile şi posesiunile sale să fie vândute şi cu banii strânşi să fie creată ”Queen Liliuokalani Children’s Trust”, o organizaţie care îi ajută pe copiii indigeni şi orfani. Organizaţia mai există şi astăzi.

În 1993, la 100 de ani de la detronarea reginei Liliuokalani, preşedintele SUA, Bill Clinton, a semnat o rezoluţie prin care guvernul american îşi cerea scuze faţă de poporul hawaiian pentru incidentele petrecute în urmă cu un secol.

Razboi in Hawaii

In tittlurile ziarelor ”Honolulu Star bulletin” era scris ”RAZBOI”, in editia speciala. Valurile de bombardiere venind dinspre sud-vest, au brazdat cerul innorat al diminetii, azvarlindu-si proiectilele in orasul care se odihnea in linistea duminicala. La inceput multi au crezut, auzind artileria aeriana, ca Marina Americana efectua manevre militare. Nu puteau crede ca ar ataca cineva Hawaii. Atacul a survenit in patru valuri, incepand cu ora 7:55 dimineata. Cele 360 de bombardiere japoneze, lansate din transportoare, au devastat flora americana din pacific ancorata la Pearl Harbor, lasand in urma 2.323 de morti, inclusiv civili. Intreg teritoriul insulelor Hawaii a fost plasat sub lege martiala pe toata durata razboiului. Tinerii americani de origine japoneza care in naivitatea lor, se oferisera voluntari pentru a-si servi patria, au fost respinsi de catre armata.

(sursa: gandul.info)

Hawaii islands, volcanoes and earthquakes

Dacă puteți trece cu vederea arogantul limbaj al ateilor care vorbesc despre milioanele de ani necesari pentru a explica apariția vieții pe pământ, documentarul de mai jos este plin de informații foarte interesante.

 

3-D perspective view of the southeastern Hawaiian Islands, with the white summits of Mauna Loa (4,170 m or 13,680 ft high) and Mauna Kea (4,206 m or 13,799 ft high). The islands are the tops of massive volcanoes, the bulk of which lie below the sea surface. Ocean depths are colored from violet (5,750 m or 18,860 ft deep northeast of Maui) and indigo to light gray (shallowest). Historical lava flows are shown in red, erupting from the summits and rift zones of Mauna Loa, Kilauea, and Hualalai volcanoes on Hawaiʻi.

The Hawaiian Islands are the exposed peaks of a great undersea mountain range known as the Hawaiian-Emperor seamount chain, formed by volcanic activity over a hotspotin the Earth’s mantle. The islands are about 1,860 miles (3,000 km) from the nearest continent.

Island Nickname Area Population
(as of 2010)
Density Highest point Elevation
Hawaiʻi[7] The Big Island 4,028.0 sq mi (10,432.5 km2) 185,079 45.948/sq mi (17.7407/km2) Mauna Kea 13,796 ft (4,205 m)
Maui[8] The Valley Isle 727.2 sq mi (1,883.4 km2) 144,444 198.630/sq mi (76.692/km2) Haleakalā 10,023 ft (3,055 m)
Oʻahu[9] The Gathering Place 596.7 sq mi (1,545.4 km2) 953,207 1,597.46/sq mi (616.78/km2) Mount Kaʻala 4,003 ft (1,220 m)
Kauaʻi[10] The Garden Isle 552.3 sq mi (1,430.5 km2) 66,921 121.168/sq mi (46.783/km2) Kawaikini 5,243 ft (1,598 m)
Molokaʻi[11] The Friendly Isle 260.0 sq mi (673.4 km2) 7,345 28.250/sq mi (10.9074/km2) Kamakou 4,961 ft (1,512 m)
Lānaʻi[12] The Pineapple Isle 140.5 sq mi (363.9 km2) 3,135 22.313/sq mi (8.615/km2) Lānaʻihale 3,366 ft (1,026 m)
Niʻihau[13] The Forbidden Isle 69.5 sq mi (180.0 km2) 170 2.45/sq mi (0.944/km2) Mount Pānīʻau 1,250 ft (381 m)
Kahoʻolawe[14] The Target Isle 44.6 sq mi (115.5 km2) 0 0 Puʻu Moaulanui 1,483 ft (452 m)

 Categories: Uncategorized

3 replies

 1. Este incantator sa avem parte de asemenea informatii si acestea nu puteau venii decat de la cineva indragostit de ceea ce a creat Dumnezeu. Citesc acest post in asteptarea intrarii la Requiemul de Foure. Seamana foarte mult cu o opera prezentata publicului. Domnul sa va dea odiha sa in acest holiday . Astept cu nerabdare continuarea si poate imi starniti pofta de a naviga spre acolo.
  Cu toata aprecierea Ilie -Perth

Trackbacks

 1. Hello world! | Jurnale de drum Daniel Branzai
 2. Motivație | Jurnale de drum Daniel Branzai

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: