Un eveniment, o idee și o invitație pentru viitor

(Din Detroit, de la Florian)

….spre slava Domnului cantam cantarea !

…vei numi zidurile tale “Mantuire” si portile tale” Lauda ! “ Isaia 60:18

O Adunare in jurul cantarilor lui N Moldoveanu, este un fel de intoarcere la izvoarele mostenirii noastre emotionale, sau un fel de desfundare a fantanilor care au fost inabusite de tarana…   Isaac ” a sapat dinnou fantanile de apa pe care le sapase tatal sau Avraam pe care le astupasera si le umplusera cu tarana filistenii….”

Melodiile si poezia cantarilor fratelui Niculita Moldoveanu, trezesc uimirea si inchinarea in fata Harului, stimuleaza sfintirea, inobileaza simtirea, inaripeaza imaginatia, vindeca nadejdea, mângaie asteptarea. Lauda la fratia sa, este necontenita, nemarginita, cu bucurie, cu ganduri de iubire pline, este dis de dimineata, este la amiz si la culcare, este din adancul meu, din inima cu credinta, cu intelepciune, cu ardoare, in cuvinte simple, cu nestirbita bucurie… Cântarea de lauda nu este doar o stare o atitudine, ci este o slujba, o jertfa a buzelor, o mireasma pe altarul tamierii din inima credinciosului.

Drumul poetilor si a compozitorilor spre sufletul noastru, trece prin emotia si imaginatia noastra, stimulate de frumusetea imaginilor care le creeaza poeziea si pe care le „scalda” armonia sunetelor. Iata de ce cantatul mecanic, ca si

ascultarea fara imaginatie este un exercitiu „desert” o ofensa la adresa Creatorului, frumosului si al bucuriei.

Ne-am adunat, la Bethesda Romanian Penticostal of Troy, 150 si 200 de persoane, iubitori de cantare, crestina. De la cantarile Pasarica mica mica ce tot canti pe ramurica? ori De-as avea in mana o Ghitara, cantari pentru copii si pana la cantarea corului mixt „Golgota Golgota” (cu accente de muzica bizantina-Doru Radu) executata cu simt si caldura de corul Bisericii locale Bethesda Penticostal Church, trecand apoi prin doina „Ce dor frumos ce rai ne leaga”( v.C.Ioanid) … „doinita” cu o culoare calda de bariton (Oliver Netza) si pana la Cu suliti lungi, cu sabii grele ( Romelia Lupas, a cantat cu sinsibilitate si profesionalism pe versurile lui C. Ioanid:)

„Pe drumul trist Te-au plans truditii
Si-au ras cei mandri si bigoti.
Iar Tu urcai scaldat in sange
s-aduci iertarea pentru toti

Te-ai asezat cu brate-ntinse
Sa aperi un pamant pierdut
Caci numai Tu stiai ca-n lume
N-avem alt pret, n-avem alt scut”

Au cantat grupuri, solisti si comun, cu frumusetea si bucurie fiecaruia, care nu pot fi pomeniti aici si nu pot fi uitati in Cartea Aducerilor Aminte. Vorbirile au fost scurte si articulate .

Fratii si surorile veniti din Kitchiner, Canada, repteau o cantare cand am intrat…   m-am asezat…. mi-au dat lacrimile… cantarea suna atat de simplu si maret:

„Isuse Numele tau scump

mi-e dragoste si odihnire,

Si lantutri de-ntunerec rump

cand caut in El adapostire”

Intalnirea noastra s-a incheiat cu maestrul Mirce Cure care a cantat impreuna cu grupul de prtasie , baptist-penticostal „de vineri seara” din aria noastra, pe o singura voce cu entuziasmul si simplitatea care au inspirat .

Sa fiu gasit in slujba Ta Isuse todeauna

Sa fiu gasit mai credincios

In tot ce-mi dai Tu mie

Sa fac lucraea Ta frumos

Precum iti place Tie

Intalnirile acestea care se numesc la noi:

„Spre slava Domnului cantam cantarea…” nu vor sa fie un omagiu adus omului ci mai degraba un pretext de a Inalta si Lauda indurarile Harului, asa cum a fost dorinta fratiei sale Niculita Moldoveanu.

Inainte de moarte cu cateva zile, fratia sa a spus: eu nu am fost si nu sant decat o conducta de care Domnul s-a folosit sa isi transmita Harul, asa cum sunt de fapt toti credinciosii, problem noastra ramane , sa nu fim noi conducte sparte sau infundate si murdare,dar sa fim noi canducte curate care aduc o apa proaspata si invioratoare. (Florin Iovin)

Spre slava Domnului cantam cantarea…. ar putea fi un pretext pentru toti crestinii romani: Oastea Domnului si Ortodocsi, Penticostali, Baptisti, Adventisti, Crestini dupa Evanghelie, pentru toti aceia pe a caror ziduri scrie” Mantuire”, si pe a caror porti ar trebui sa scrie „Lauda” !   Florian Guler Troy, Mi. 4 mai 2015

PS.1 Multumim bisericii Penticostale Bethesda din Troy, Mi. pentru atentia si bucuria cu care ne-a primit „in ospetie”. Am fost asistati de fr. Romeo Pelle pastor cu consilierea la biserica Bethesda Romanian Penticostal si pastorii , Sorin Covaci si Stefan Ghinescu de la Romanian Baptist si Golgotha Romanian Baptist.

Cer iertare ca 30 % din programul propus nu s-a putut realiza din cauza timpului limitat care l-am avut in cele doua ore si jumatate.

PS.2 Cantarea crestina romaneasca nu trebuie sub nici o forma privita o concurenta a canatrilor evanghelicilor venite din America, Germania, Anglia sau Elvetia. Efortul celor care traduc si au tradus din limba engleza este bine apreciat ca si o imbogatire a mostenirii noastre duhovnicesti. Cantarea tradusa da un anumit sens de universalitate si de apartenenta la acelasi Izvor de Har in lumea muzicii crestine, melodia in definitiv este un limbaj international.

Imi amintesc ca Nelu Pribac (cantaret de opera), a spus odata ca: muzica populara romaneasca este cea mai apropiata ca si expresie si culoare, de muzica evreiasca a psalmilor si a plangerilor. Cel putin din acest punct de vedere, intersul mai tinerilor cantareti ar trebui indreptat si spre muzica crestina romaneasca cu texte de calitate. fgCategories: Amintiri, Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: