O explicație despre Rick Warren

Frate Daniel,

Toata aprecierea pentru lucrurile bine facute, dar ce parere aveti de afirmatile pastorului Rick Warren cu privire la papa si catolicism? Este ingrijorator ca un pastor evanghelic recunoscut international poate sa faca astfel de afirmatii, fata de care formatorii de opinie din cadrul evanghelic nu prea am vazut sa ia atitudine. De ce? Dumnevoastra ne recomandati site-ul bisericii pastorite de el, dar oare nu trebuie sa trageti si un semnal de alarma cu privire la afirmatiile nebiblice facute de acest renumit pastor si la erezile care le pate genera o astfel de pozitie?
Va doresc binecuvantari alese din partea Domnului.

T.D.

+++++

Dragul meu de departe

Rick Warren este un american tipic. Doar americanii îl pot înțelege în esența lui umană și în manifestările lui.

1. În America, maxima socială de bază este ,,Live and let live“, trăiește și lasă-i și pe ceilalți să trăiască. Oameni necăjiți din toate colțurile lumi, oameni persecutați pentru că erau ,,altfel“ decât majoritatea de acolo, au venit în USA ca să experimenteze ,,libertatea“. O ilustrație? Deși este inacceptabilă pentru majoritatea americanilor, homosexualitatea este motiv de viză de intrare în USA pentru că acești oameni sunt persecutați în țările lor de obârșie.

2. Scandalosul ,,Este papa al meu“ spus de Rick Warren este o adaptare a unei formule americane. Este un idiom al limbii sociale de aici. Dacă ești de acord cu mine ești ,,omul meu“, my man, my guy. Expresia se poate aplica la orice ,,my policeman“, ,,my president“, etc. Când Rick a spus ,,my pope“ americanii au înțeles ce a vrut să spună și nimeni nu s-a scandalizat. S-au deranjat doar cei care sunt afară din contextul american. Rick a spus că se poate asocia și cu papa de la Roma, dacă papa stă lângă valorile Bibliei despre familie. Felul acesta de vorbire m-a scandalizat și pe mine cu ani în urmă când l-am auzit pe Billy Graham vorbind astfel despre Robert Schuller de la Catedrala de Cristal … care era pentru mine un eretic.

3. Rick este pastor baptist în Southern Baptist Convention. În biserica lor s-au botezat cam 40.000 de persoane, foarte mulți veniți de la catolici. Faptele vorbesc mult mai tare decât criticile sterile ale celor care sau n-au înțeles o expresie sau sunt invidioși și răutăcioși. Încă puțin și prin lucrarea de la Saddleback se vor converti mai mulți oameni decât … te las pe tine să continui fraza.

4. Rick Warren a fost și va fi un păstor și o persoană controversată. Eu am ajuns la el dus de fratele Vasile Taloș. Aproape că nu l-am putut asculta prima dată pentru că am văzut că purta pantofi fără șosete la amvon … Saddleback s-a ,,adaptat“ la cartierul de bogați în care există, oferindu-le celor ,,condamnați“ să poarte zilnic la servici costume la patru ace, un cadru relaxat în care să se simtă ,,ca acasă“. Nici el și nici ei n-au cum să-L impresioneze pe Dumnezeu cu vestimentația ,,corporalistă“. Sfatul lui pe care îl dă celor care vin la conferințele anuale de la Saddleback este ilustrativ pentru ideea de om controversat:

,,Nu ne imitați! Ieri nu am fost ca astăzi și mâine s-ar putea să nu mai fim ca acum. Am scris o carte despre o metodă de structurare a bisericii pe scopuri, pe principii, nu pe forme. Am fi putut scrie o sută de astfel de cărți despre o sută de metode greșite! Le-am încercat pe toate! Încercați și voi să vedeți ce se potrivește cu locul și societatea în care v-a așezat Dumnezeu. Nu schimbăm Evanghelia, nu lepădăm Adevărul, dar schimbăm și adaptăm metoda la realitatea noastră zilnică.

5. Rick are pasiunea unei viziuni mondiale. Poate că este prea locom aici. Biserica lor este activă misionar din Vietnam în Africa și din Japonia în Rusia. Serviciile lor de studiu și închinare se transmit prin satelit în Brazilia, Moscova, etc. Din cauza acestei pasiuni s-a asociat și cu cine n-a trebuit. Se va corecta. S-a mai corectat. Dumnezeu l-a mai corectat și altă dată. Eu prefer însă un om care încearcă pentru că vrea mai mult, decât pe cei care nu încearcă nimic de teamă să nu greșească.

6. Rick Warren nu seamănă cu Daniel Branzai. Probabil că ar fi trebuit să mă nasc în America pentru a putea fi, măcar în parte, ca el. Rick face parte dintr-un lanț neîntrerupt de cinci generați de păstori din Southern Baptist, dar și-a scos titulatura denominațională din firmă ca să poată chema la adunare pe oricine. Dintr-un punct de vedere, Rick este unul din ,,copiii teribili“ ai baptiștilor americani. Câtă vreme Southern Baptist, din care fac parte și majoritatea bisericilor baptiste române din America, nu-l declară ,,eretic“ și nu-l sancționează, nu cred că este cazul că oameni care nu-l cunosc personal, ci doar din frânturi auzite și răs-interpretate să se pronunțe așa de categoric ca unii din România.

Există vreo deosebire între un ou de rață și unul de mierlă? Există. Există asemănări între ele? Există. Pe amândouă le-a creat Dumnezeu și amândouă își împlinesc destinul deosebindu-se …

Judecați și voi: Toți ,,preferații“ mei dintre păstorii și predicatorii din America nu seamănă doi cu doi sau măcar unul cu altul … Fiecare dintre ei ar putea scrie o carte despre ,,greșelile“ celorlalți. N-o fac însă, pentru că știu ei înșiși ceva ce alții n-au aflat încă. La fel este și cu teologii care au murit și cărora le citesc cărțile: catolici, ortodocși, anglicani, metodiști, baptiști, … Nu știu pe câți dintre ei i-aș lăsa să predice la noi în biserica din Anaheim.

Nu cred că pot fi acuzat că iau partea ereticilor. Mă muncește însă un proverb învățat în vremea când îmi făceam practica pe la Piatra Neamț: ,,Până când se află că nu toți urecheații sunt măgari, până și iepurii umblă potcoviți !“

 

P.S. – M-a durut mai ales afirmația unuia care-l critica pe Rick Warren fără să uite să precizeze că nu și-a pierdut vremea să citească ,,niciuna din cărțile lui eretice“.  Eu am tradus din ele. Rick a ,,descoperit“ că, de două mii de ani, Dumnezeu cheamă prin Biserică oameni la mântuire, că apoi aceștia sunt integrați într-o biserică locală, că acolo sunt maturizați prin învățătură și ajutați să-și descopere darul și chemarea specifică pentru lucrare, ca să se ducă apoi în lume și să-i evanghelizeze în sfera lor de activitate pe alți oameni care să fie chemați la mântuire, că apoi aceștia sunt integrați într-o biserică locală, că acolo sunt maturizați prin învățătură și ajutați să-și descopere darul și chemarea specifică pentru lucrare, ș.a.m.d. Aceasta este ,,eretica“ lui Biserică condusă de scopuri subordonate acestei strategii !

Conflictul este mai mult între mentalități. Cineva spunea pe drept cuvânt că : mișcarea creștină a început în Israel ca o părtășie, s-a mutat în Europa și a devenit o filosofie, iar apoi a trecut oceanul în America unde a devenit o ,,afacere“. Americanul gândește în termeni de ,,management“. Așa face la servici, așa face la școală, așa face acasă, așa face la sport, etc. Pentru europeni, creștinismul este preferabil o ,,taină“ imposibil de manipulat prin ,,tehnici“ de management, el trebuind să fie experimentat ,,existențial“ într-un climat de incertitudine și transcendență. Pentru evrei, același creștinism este atașamentul individual și colectiv față de o Persoană care este cu noi mereu și pe care o sărbătorim împreună.

Iartă-mă dacă am fost prea lung în acest răspuns al meu. Sper ca, măcar în parte, să-ți folosească.

Poți citi și:

 1. Baptists warn Vatican conference of dangers to marriage …

  Two prominent Southern Baptists, Russell Moore and Rick Warren, blasted the sexual revolution at a Vatican conference, saying it is destroying the institution of …

http://www.ted.com/talks/rick_warren_on_a_life_of_purpose

Rick Warren

 • Richard Duane “Rick” Warren is an American evangelical Christian pastor and author. He is the founder and senior pastor of Saddleback Church, an evangelical megachurch in Lake Forest, California, that is the eighth-largest church in the United States. He is also a bestselling author of many Christian books, including his guide to church ministry and evangelism, The Purpose Driven Church, which has spawned a series of conferences on Christian ministry and evangelism. He is perhaps best known for the subsequent devotional The Purpose Driven Life which has sold over 30 million copies, making Warren a New York Times bestselling author.
 • en.wikipedia.org · Text under CC-BY-SA license

Rick Warren’s Challenge to the SBC Pastors’ Conference

By Rick Warren
The following transcript is from Rick Warren’s message to the 2011 Southern Baptist Convention Pastor’s Conference in Phoenix, AZ as well as a streaming and downloadable mp3 file.Jump to the AudioYou can do three things with your life.  Three things that you can use your life.  You can waste it. You can spend it.  Or you can invest it.  The greatest use of your life is to invest it in that which will outlast it.  Now there are only two things that (more)Categories: Articole de interes general

23 replies

 1. Dragă frate Mișu
  Împărtășesc preocupare ta pentru pericolul NOM (Noua Ordine Mondială). Ea nu este însă decât precursoarea ordinii lui Antichrist în care ,,religia“ nu va avea nimic deaface cu creștinismul, nici catolic, nici protestant. Dumnealui nu apare decât după lepădarea de credință. Termenul nu înseamnă apostazia noastră deformatoare de doctrine, ci lepădarea a tot ce este creștinism !!! Va fi o cu totul altă religie, cu altă preoție, cu alt profet, etc.
  Iartă-mă dacă mi-am permis să spun părerea mea despre acest subiect. Poți șterge acest comentariu.

 2. In comentariul meu de mai sus, am atras atentia asupra unui fenomen(care poate lua amploare) , nu asupra persoanei(Rick Warren).

  Fenomenul, printre altele, este interesant şi merită observat. Lucrurile nu se vor opri aici… protestantismul şi catolicismul vor protagoniza spiritualitatea Noii Ordini Mondiale.

 3. Imi cer scuze, din teama de a nu posta un comentariu mai lung decat articolul gazdei, nu am reusit sa fiu prea explicit. Citatul din Steinhardt s-a voit a fi o paralela cu semnatura lui R. Warren alaturi de Vatican pentru o cauza – la uma urmei – nobila si placuta Domnului…
  Domnul sa va binecuvanteze!

 4. Nu văd unde există paralelism între Warren și diavol (pct.1). Zorobabel zidea pe puritatea națională a unui popor. Nu văd legătura cu situația noastră. Cerintius era gnostic. O colecție eterogenă de negații. Nu văd de ce am aduce-o în discuția noastră. Nu se poate răspunde la întrebarea: Care este melodia unei portocale ?

 5. 1- Steinhardt catre diavol, intr-un dialog imaginar: “Nu-mi pun semnatura alaturi de a ta nici pentru a recunoaste ca exista Dumnezeu.“ (N. Steinhardt – Jurnalul Fericirii)
  2- Zorobabel catre “vrajmasii lui Iuda”: “Nu se cuvine sa ziditi impreuna cu noi …” (Ezra 4:3)
  3- “Într-o zi Apostolul Ioan intrase într-o baie să se spele. Auzind însă că Cerint se afla înăuntru, fugi îndată de acolo, grăbindu-se spre uşă, întrucât nu răbda să se afle sub acelaşi acoperământ cu el, sfătuind şi pe ceilalţi care mai erau cu el şi zicând: Să ieşim de aici, nu cumva să se dărâme baia peste noi, întrucât Cerint, duşmanul adevărului, se află şi el aici înăuntru” (Eusebiu de Cezareea – Istoria Bisericeasca”
  Draga frate Daniel, nu ma mira faptul ca americanul Warren face tocmai invers fata de cei trei evrei sus-mentionati. Surpriza mea este ca evreul-american D. Branzei (aproape vindecat de “românism”) este din ce in ce mai american si din ce in ce mai putin evreu… 🙂

 6. ,,Mica mea apologie“ pentru frații mei baptiști din America lui Southern Baptist a atras reacții virulente împotriva lor. Ceea ce mă încurcă și mă întristează este însă altceva.

  Intenționat, am pus în articolul meu ,,fapte și documente“. Am sperat că toți cititorii mei vor remarca faptul că Rick Warren n-a fost singur la Vatican. Totuși, niciunul dintre critici nu l-a băgat în seamă pe celălalt care a făcut parte din aceeași delegație. Oare de ce?

  Încă o dată:

  VATICAN CITY (RNS)—Two prominent Southern Baptists, Russell Moore and Rick Warren, blasted the sexual revolution at a Vatican conference, saying it is destroying the institution of marriage.

  Moore, president of the Southern Baptist Convention’s Ethics & Religious Liberty Commission, said sexual liberation created “a culture obsessed with sex” that simply led to a “boredom of sex shorn of mystery.”

  Dacă am avea o ierarhie baptistă, în virtutea funcției ocupate, Moore ar fi mult mai responsabil decât Rick pentru prezența delegației lor la Vatican. Nimeni nu șoptește însă nimic despre aceasta. Nu se încadrează în ,,scenarita“ lor.

  Știam că există unii ,,mai catolici decât papa“. Descopăr acum cu naivă surprindere că sunt alții ,,mai baptiști decât baptiștii“. Câtă ironie! Mai ales că unii vin de la ,,creștini după evanghelie …“

  P.S. – Eu nu fac parte din Southern Baptist Convention.

 7. @barzilaiendan on December 15, 2014 at 2:45 pm
  “Și în cazul că n-ar fi o simplă coincidență de nume…”

  Nu e o nicio coincidență. Este chiar pastorul Rick Warren figurând pe acea listă..El a admis și singur, că este membru CFR .
  Iar despre păstorii americani membri în loje, sunt binevenite clarificările aduse de dvs.
  Interesantă “explicația”: dacă alți pastori au luat-o pe ulei cu masonereala, ce dacă ar face la fel și Rick Warren ?
  E american și așa procedează mulți pastori americani…wow!
  Ce bine că România nu e în America. Are deja un alt standard pentru lucrătorii creștini.

  Răscumpărarea Memoriei.

  Nu a constat numai în a afla care au fost acei pastori care au coabitat cu securiștii. Mai mult, ei au fost îndemnați și la pocăință. “Explicația” lor că la acea vreme statul român era fondat pe regulile sistemului securisto-comunist, iar păstorii nu au avut ce face, a fost respinsă
  (step by step, rejected).
  Acționând pe același principiu, este bine să-i știm și pe aceia care acum sunt membri în loje sau se așează, direct sau indirect, pe la masa rotundă a iluminaților pentru ca mai apoi să vină la biserică să ne predice. Un președinte, hai un om de afaceri…dar păstorii de biserici ce să caute în tovărășia masonilor? Ce căuta Iuda, ucenicul lui Isus, în tovărășia celor care urmăreu să-l prindă pe Isus ?
  Numai că astăzi prețul cu care vor fi ademeniți liderii mondiali ai creștinătății va fi net superior celor 30 de arginți: “cum ar fi să evanghelizezi toată lumea”.

  Pagubă și beneficiu.

  De pe urma viziunii pastorului Warren vor beneficia mulți catolici și musulmani care pot deveni chiar buni creștini.
  Insă, privind mai departe, francmasoneria este (și) braț catolic(ascuns) în sânul bisericii protestante. Foarte puțini știu asta.Un simplu membru al lojei nu are de unde să cunoască adevăratele lor intenții, căci doar… “dacă ești prost ei te
  folosesc”. Coabitarea scriitorilor creștini, a teologilor contemporani cu frățiile masonice va introduce treptat și spiritismul în biserică(taina fărădelegii a și început să lucreze) apoi, va veni și “măreața” zi când bisericile protestante chiar se vor reîntoarce înapoi “la mămica”,la “marea curtezană” din Apocalipsa, care îmbată locuitorii pământului cu vinul(doctrinele) desfrâului ei. Acest “megaunity” poate fi și unul din scopurile și viziunea lui Rick Warren. Trage speranțe că poate îi va da el niște sfaturi lui pope Francis care va face din “marea curtezană” a pământului o fată cuminte, acceptabilă… ha!
  (se vor face niște reforme e și timpul, să facă lumea wow!).

  Bisericile conservatoare.

  Bisericile cu o viziune conservatoare trebuie să dea dovadă fermitate. O fermitate înțeleaptă. Să evite pericolul de a se situa mereu în două extreme. Una ar fi demonizarea nedreaptă a celorlalte biserici mai liberale(cu un impact totuși îmbucurător în lumea musulmană) pentru ca mai apoi, să sfârșească încorporate ele însele, în același sistem al viziunii mondiale, prin neveghere.

  Ințelegem din Scripturi că Domnul iubește totuși Babilonul, El ne arată că dorește de fapt vindecarea lui :”am voit să vindecăm Babilonul…”

  “… dar nu s-a vindecat! Părăsiţi-l…”(Ier. 51:9).

  In momentul în care liderii creștinătății evanghelice vor închide ochii la învățături îndoielnice, va trebui începută acțiunea de distanțare pentru a evita încorporarea creștinilor sinceri în viziunea mondială a sistemului politico-religios. Dar sistemul are intenții bune, aparențe cristice. Iuda Il săruta pe Mântuitorul când îl vindea ? Deci încă se dădea ucenic de al Lui.

  Oricât de îngăduitoare și de pozitivă ar fi atitudinea pe care o vom avea, problema cea mai stringentă de dinaintea venirii Domnului Isus va fi totuși lucrarea mondială de înșelare creștinilor. Liderii controversați și jocul lor de-a pocăința, ba așa , ba așa… vor obosi vigilența creștinilor sinceri care, mai mereu ridiculizați, în cele din urmă vor tăcea.
  Fermitatea în creștinism este totuși legitimă, iar studiul atent al Bibliei ne poate ajuta să vedem despre cum lucrează politicul(împărații pământului) și religiosul(prorocul mincinos) pentru a-i pune pe toți pe o direcție(“și tot pământul se mira după fiară”), o viziune mondială deci.

  Unirea religiei cu politica din vremea împ. Constantin a adus și lucruri bune(ușurarea jugului sclaviei, libertate pentru creștini etc.). A apărut însă imediat și o evanghelie falsă oferită mulțimii, primită și de acei creștini cărora nu prea le-a plăcut să păstreze adevărul pur scriptural. Asta s-a întâmplat, și se va mai întâmpla încă o dată, dacă Biserica acceptă să fie prima doamnă a puterii politice lumești. Se diluează Cuvântul.

  Deci nimeni să nu îndrăznească astăzi să disprețuiască îngrijorarea sinceră a creștinilor cu privire la vremurile ce vor veni. Ingrijorarea lor este identică cu îngrijorarea apostolilor cu privire la învățătorii falși ce aveau să vină după plecarea lor.
  Domnul Isus a învățat pe ucenici,…că ar trebui să studiem atent cartea Daniel dacă vrem să discernem bine semnele care preced venirea Sa, pentru a evita să fim înșelați. Apostolul Petru ne îndeamnă și el să nu disprețuim profețiile despre care spune “bine faceți că luați aminte”.
  Cu toate astea, în cartea sa “Viața condusă de scopuri”, pastorul condus de scopuri Rick Warren, descurajează studiul și înțelegerea profețiilor din Biblie, pe motiv, că nu e nevoie să știm prea multe , nici cum va apărea antihristul .

  Folosește o afirmație a Mântuitorului(“nu e treaba voastră să știți soroacele”)o pune într-un alt context, recomandând tipul creștinului contemporan activ în acțiunea de evanghelizare, cu mintea diluată de scopurile înalte ale unei viziuni globale.Nivel de maturitate creștin admis: doar cât să poată elogia lipsa șosetelor din papucii temerarului Rick Warren.
  wow ! bau-bau.

  Nu este evident ?… că pe lângă evanghelizarea lumii, Rick Warren urmărește și încorporarea câtor mai mulți creștini la scopurile sale și al celor de la Counseil Foreign Relationes ?… Creștinii vor fi îndemnați cu “explicații” să accepte compromisuri sub presiunea scopurilor frumoase și nobile pe care o autoritate “globală” le va iniția, va soluționa, va legifera chiar și în biserică. Nu acum, ci la vremea potrivită, pentru că sistemul de guvernare religie-politică e deja format, în așteptare.

  E încurajator și principiul susținut de el că accelerarea procesului de evanghelizare al națiunilor va grăbi venirea Domnului. Mai întâi, va veni însă antihristul pentru a înșela pe mulți și apoi Mântuitorul, în slavă, pentru a-l nimici.

  In concluzie, toate acestea nu reflectă decât un stadiu incipient al bătăliei subtile, dusă pe terenul minții noastre, un loc la care diavolul vrea să aibă acces pentru că adevărata bătălie se dă pentru închinare.

 8. Și eu mulțumesc pentru îngăduință. Până la Reformă, Dumnezeu și-a avut copiii grupați în bisericile ortodoxe și catolice. Acolo au fost foarte mulți creștini adevărați, altfel Dumnezeu ar fi condus altfel istoria. Credem împreună că Dumnezeu nu greșește.

 9. Intrebarea este curată și naivă: nici un membru al unei asemenea societăți nu recunoaște ,,secretul“. Fiți liniștit însă în privința mea.

 10. “unu din patru păstori baptiști din Southern Baptist sunt membri în societăți sau loje.”

  nu va suparati, dar nu ma lasa inima sa nu va intreb: si dumneavoastra faceti parte din asemenea societati secrete?

Trackbacks

 1. O explicație despre Rick Warren sau despre masonereala pastorilor americani. Antihristul încearcă clanța de la ușa bisericii tale. | misucroitor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: