Un alt punct de vedere cu privire la cazul pastorului Daniel Branzai

(materialul următor a fost trimis de președintele RBA către ziarul Infocrestin)

Probabil ca in lipsa altor nouatati de scandal, pe unele bloguri a fost republicat cu adaosuri si interpretari personale un eveniment trist peterecut in 2011, cand pastorul Daniel Brazai a fost trimis in judecata de un membru al bisericii Betel.

Doresc in modul cel mai decent sa reafirm faptele si concluziile trase inca din anul 2011.

 • Biserica Betel este cea care cunoaste cel mai bine pastorul si membrii ei, comportamentul lor, caracterul lor si detaliile incidentului in discutie. Cunoscand toate acestea, biserica a respins acuzatiile aduse pastorului, si a exclus din membralitatea bisericii pe cei care au cauzat o asa mare durere. Decizia celor care cunosc indeaproape detaliile si persoanele in cauza este aceptata si de Asociatia Baptista din SUA si Canada. Faptul ca Biserica Betel nu a cautat sa publice toate amanuntele si istoria acestui conflict este un act laudabil, care trebuia urmat de cei care au cauzat atata tulburare. Este regretabil ca aceasta decenta nu si-a gasit ecou nici dupa trei ani.

 • Pastorii din conducerea Asociatie, la aceea vreme, au urmarit indeaproape tot acest conflic, au cautat rezolvarea Bibilca a lui si au tras urmatoarele concluzii:
 • o Acuzatiile impotriva pastorului Daniel Branzei au fost vadit exagerate, si a constituit, in acelasi timp o incercare dusa la extrema de a-l inlatura din slujba de pastor al bisericii Betel, si de a implica biserica Betel intr-un process public de durata. Prin mila lui Dumnezeu si prin atitudinea pastorului Daniel Branzei nici prima nici a doua intentie nu s-a materializat.
 • o Avocatul acuzarii a refuzat sa sustina teza violentei corporale. El a luat nota si de acuzatiile celor pe care ii reprezenta, dar si de sutele de scrisorii venite din partea celor ce cunosteau caracterul pastorului Daniel Branzei.
 • o Pastorul Daniel Brazai, impotriva sfatului propriului sau avocat, a refuzat sa accepte un proces de durata care sa implice membrii bisericii si care sa pateze marturia bisericii Betel in comunitate. In consecinta, a aceptat in curtea de judecata acuzatia „tulburarii ordinii publice in serviciul de Paste”. Acesta era singurul mod in care biserica sa nu fie implicata. Liderii Asociatiei Baptiste la aceea vreme, oameni cu experienta si integritate care au urmarit tot procesul au vazut si notat aceste realitati. Asociatia Baptista accepta marturia lor verbala si in scris.

Stim bine ca este asa de usor sa arunci cu noroi si sa patezi viata si numele unui om, si este asa dificil sa repari o nedreptate fara sa cauzezi alte rani si alte polemici intr-o lume insetata dupa scandal. Proverble lui Solomon spun ca „un nume bun este mai de pret decat aurul si argintul” tocmai din pricina ca este asa de greu sa-l castigi si asa de usor sa fie distrus. Publicatiile de scandal au nevoie de foc proaspat indiferent de sursa de unde provine. Si tot ele au nevoie de oameni insetatii dupa scandal, de cei care vor sa raspunda cu lovitura la lovitura intr-o spirala crescanda a durerii, absurditatii si mizeriei.

Sfatuiesc cu toata dragostea si hotararea pe fratii nostrii din orice confesiune sa nu se implice in polemici si scandaluri in care nu sunt parte nici din problema nici din solutie, dar care cauzeaza rani si intunerec peste cei de acum si peste cei care vin dupa noi. Prin Duhul lui Dumnezeu va indemn sa cautati ce este curat si drept, si sa puneti sub ochii vostrii ceea ce ati dori pentru copiii vostrii sa vada si sa citeasca.

Dumnezeu sa va binecuvinteze!

Eusebiu Rusu

Asociatia Baptista Romana din SUA si CanadaCategories: Articole de interes general

7 replies

 1. Erata: “Ei nu se fac peste noapte.” Pacat ca nu exista optiunea editarii ulterioare a textului, ca la FB.

 2. Frate Daniel, ma uimiti. Din nou! 🙂 Eu am stiut din contacte nemijlocite? Nu cred. Totusi, acum ca ati spus asa, ma faceti chiar sa banuiesc ca as cunoaste persoanele in cauza (?).

  Ursache Petru, ah, cit de mult susin ce spuneti! Da, mai credem TOT ce spune Biblia? Dar Pavel spune acolo ca e nevoie de oameni intelepti sa judece intre frate si frate. Pentru ca mai spune Biblia in Proverbe ca “un frate nedreptatit e mai greu de cistigat decit o cetate intarita”.
  Da, sa ne rugam pentru oameni cu adevarat intelepti in biserici. Eu nu se fac peste noapte.

 3. Cind problemele bisericilor cit si despre anumiti lideri se vor rezolva doar in cadrul bisericilor locale? Asa dupa cum stim cu toti, Biblia ne invata cum sa procedam in rezolvarea problemelor conflictuale in Mat.18:15-20. Mai credem adevarul ca sfintii vor judeca lumea? 1Cort.6:2 Cum pot sfintii sa dea in judecata pe alti sfinti? Este o mare plama data Evangheliei sa pui lucrurile slabe ale bisericilor pe facebook. Dumnezeu sa binecuvinteze pe fr.Daniel care a suportat suferinta si pe fr.Sebi, pentru raspunsul oferit la o problema din 2011.

 4. Doamne, tu draga Dan, violent??? Crede-ma am ras, si acuma am un zambet pe buze cand scriu, mi te imaginam un niscai Chuck Norris, stiu ca aceasta gluma poate e deplasata, dar nu m-am putut abtine. Un om respectos si cu credinta in Domnul ca tine, pe care multi tineri il au ca si model, dar lasa Psalmul 37:5 sa lucreze pentru tine, credema ca merge :).

  Domnul fie cu tine!

  P.S. Iar daca glumita cu Chuck Norris e deplasata, atunci iarta-ma……

 5. Dragă Mircea Tu ai avantajul că știai mare parte din astea din contact nemijlocit.

 6. Inteleapta concluzie. Slava Domnului pentru oamenii maturi si intelepti din Betel si RBA care au stiut cum sa gestioneze problema in asa fel incit implicatiile negative sa fie minime. Domnul sa aiba mila si de ceilalti si sa-i conduca spre pocainta. Domnul sa-si inmulteasca harul, frate Daniel, atit fata de dvs, cit si fata de bieserica.

Trackbacks

 1. Un alt punct de vedere cu privire la cazul pastorului Daniel Branzai | NapocaNews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: