Căușeni – mon amour

„Dacă ne vom strădui să respectăm legile și să mergem cu toții într-un pas, va fi foarte bine…”

La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă, Valentina Ursu și interlocutorii ei de la Căușeni și Calfa despre felul în care înțeleg oamenii perspectiva și șansele integrării europene.

  • La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă și Valentina Ursu
Valentina Ursu 21.06.2014

Uniunea Europeană acordă celei mai sărace țări din Europa, cu cei 3,5 milioane de locuitori ai săi, o atenție sporită, ca o consecință a crizei din Ucraina, țara vecină, și a conflictului de acolo care durează  de ceva timp cu Federația Rusă. Din 28 aprilie moldovenii nu mai au nevoie de vize pentru a călători în spațiul Schengen, fiind posibil un sejur de până la 90 de zile. Dar oare poate fi privită eurointegrarea ca parte a interesului național al țării? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână. 
Săptămâna viitoare Chișinăul urmează să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Deputații comuniști au propus în plenul Parlamentului revizuirea textului Acordului de Asociere cu UE și organizarea unor noi negocieri cu participarea reprezentanților Chișinăului, Tiraspolului, Federației Ruse și ai Uniunii Europene. Vladimir Voronin a spus că interesele Moldovei nu sunt respectate, iar pe el îl doare

inima de Moldova și nu de ceea ce a scris Bruxelles-ul. Guvernarea crede însă cu tot dinadinsul că se va putea negocia un viitor european împreună cu regiunea separatistă transnistreană și că nu va supăra Moscova.

La Căușeni am căutat să aflu ce cred localnicii despre primirea lor în casa comună europeană. 

– „Opţiunea noastră e de integrare europeană şi nişte legături strânse cu Federaţia Rusă ar fi foarte bine.”

– „Relaţiile strânse cu Rusia nu fac nici trei copeici.”

– „Eu am crescut, am trăit cu Rusia, am trăit într-o ţară mare. Eu cred că aceasta a fost o mândrie.”

Europa Liberă: Ce înseamnă UE?

– „Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Uniune Europeană ştiţi ce înseamnă?

– „Ea vor să ajute popoarele tare sărace, dar noi suntem dați cu ruşii… Noi, mai ales cei de la ţară, suntem toți întunecaţi…”

Europa Liberă: De ce trebuie să meargă Moldova în UE?

– „Merităm şi noi o altă viaţă. Eu aşa cred.”

Europa Liberă: O merităm ca să ne-o ofere UE sau ca noi să ne-o creăm?

– „Noi trebuie să lucrăm mai mult, că putem. Avem mult potenţial, dar nu ne putem promova, fiindcă nu ne ajunge îndrăzneală.”

– „Vrem ca Moldova să ajungă în Uniunea Europeană. Tineretul de azi este mai dezghețat decât cel care a trăit cu ruşii…”

Europa Liberă: Cei care sunt de vârsta dumneavoastră?

La Căușeni...La Căușeni…

– „Da. Tineretul de azi ne va scoate din mocirla aceasta.”

– „De ce tineretul? Dovediţi, de pildă, şi dumneavoastră că nu aţi trăit degeaba. Daţi un imbold ca tineretul să vă ajute să ajungeţi în Uniunea Europeană, nu aşteptaţi de-a gata.”

– „Ce poate face guvernarea? Să fie coeziune, un climat de linişte în societate, ca fiecare să-şi vadă de calea sa şi pas cu pas să înaintăm. Nu trebuie să aşteptăm miracole că va veni cineva să ne facă.”

Europa Liberă: Moldova în UE cu sau fără Transnistria?

– „Pas cu pas vom merge împreună cu Transnistria.”

Europa Liberă: Moldova are nevoie de Uniunea Europeană?

– „Ar trebui să ne integrăm, să tindem spre Europa. Probabil, am prelua din experienţa statelor europene şi am tinde către ceva mai bun, mai frumos, mai civilizat.”

Europa Liberă: În general, este preocupată lumea de aici, de la ţară, de integrarea europeană sau are alte probleme?

– „Au dorinţa ca ţara să se integreze în Uniune Europeană, dar în funcție de diferiţi oameni. Eu cred că în primul rând ar fi nişte schimbări în mentalitatea omului, în gândirea lui că într-adevăr trebuie făcută o schimbare pentru ca ţara să prospere.”

Europa Liberă: Schimbarea aceasta în ce ar consta?

– „În îmbunătăţirea nivelului de trai al omului.”

La Căușeni...La Căușeni…

Europa Liberă: Ce înţelege lumea prin integrarea europeană a Moldovei?

– „Integrarea europeană poate ar fi şi dorită pentru populaţie, toţi se uită cu interes peste hotare, urmăresc viaţa care există în Europa, nivelul de trai, speră că vor fi mai aproape de Europa, măcar ceva va fi aruncat şi peste Prut, la noi.”

Europa Liberă: „Ceva” ce ar însemna?

– „Nişte năzuinţe, nişte tendinţe şi poate mai repede vom ieşi din groapa în care ne aflăm.”

Europa Liberă: Lumea înţelege ce înseamnă integrare, care sunt avantajele, dezavantajele?

– „O parte a populaţiei înţelege, altă parte este slab informată. În presă prea puţin se vorbeşte despre integrare. Şi dacă la oraş poate au nişte idei mai clare despre acest proces, în localităţile rurale nimeni nu duce această muncă…”

Europa Liberă: Ce ar trebui să se vorbească?

– „Ar trebui lumea să fie informată, guvernarea să mai iasă din birouri, să organizeze nişte întâlniri şi atunci s-ar forma o opinie publică… Nu este secret că o parte a populaţiei, mai ales cei de vârsta a treia, încă tânjesc după fosta Uniune Sovietică. Deci, nu vine nimeni să le arătă o altă viaţă.”

Europa Liberă: Când auziţi mesajul conducerii că Moldova merge pe calea integrării europene ce înţelegeţi?

– „Atât s-a obişnuit lumea cu ele că acum trec pe lângă urechile oamenilor şi nu le mai iau în seamă.”

Europa Liberă: Când vin băştinaşi de ai dumneavoastră, care muncesc peste hotare, ce spun despre traiul de acolo şi realităţile de aici?

– „Celor care au plecat la muncă, după mai mulţi bani, pe care nu-i posibil să-i faci aici, le dau dreptate. Dar, în acelaşi timp, trebuie serios de gândit cum să facem aceşti bani aici, în ţară. Chiar şi banii aduşi de acolo nu totdeauna lucrează în folosul societăţii noastre. Banii trimişi de peste hotare, în fond, sunt folosiţi la construit case, garduri, în gospodării. Plecând peste hotare, văzând viaţa de acolo, văzând cum se implementează proiectele, de ce nu se duc oameni pregătiţi, care să aducă ceva nou? Dar se duc să-şi caute de lucru şi, de obicei, lucrează ca slujbaşi, ca oameni de mâna a treia. Şi deşi aduc aceşti bani, totuşi, ei nu sunt investiţi în economia Moldovei, la deschidere de întreprinderi.”

Europa Liberă: Mulţi dintre ei spun că există foarte multe bariere şi de aceea nici nu iniţiază afaceri.

– „Unde te duci, unde întrebi, trebuie să plăteşti, să mituieşti chiar şi slujbaşi de stat, care primesc salariu şi este de datoria lor să lămurească omului ce să facă, dar ei aşteaptă, îi poartă special pe cetățean ca să scoată ceva. Nu-i spun direct în faţă, dar dau de înţeles şi până la urmă omul care este mai insistent ori plăteşte şi întreprinde ceva, ori se lasă a lehamete şi nu mai întreprinde nimic.”

***

Oamenii și-ar dori noi locuri de muncă, o mai bună îngrijire medicală și o luptă puternică împotriva sărăciei și corupției. Este și părerea unui funcționar public de la Căușeni, Dumitru Afanasii, șeful Secției construcții, gospodărie comunală și drumuri care explică la microfonul Europei Libere cum înțelege el această apropiere a Moldovei de UE.

Dumitru Afanasii: „Înțelegem să fie bine, să ne învățăm a trăi și a lucra ca ei, a respecta legile.”

Europa Liberă: Deocamdată lucrul acesta nu se întâmplă în Moldova?

Dumitru Afanasii: „Se întâmplă, s-a început foarte bine, dar trebuie să mergem înainte, nu cumva să ne oprim.”

Europa Liberă: Și, totuși, societatea e divizată când e vorba de opțiunea țării: cu Estul, cu Vestul… De ce? 

Dumitru Afanasii: „Pentru că unii oameni mai socot că va veni cineva cu datul, dar nu va veni nimeni să dea nimic, singur trebuie să gătești, mămăliga să ți-o fierbi, să ți-o pui pe masă… Și dacă vrei, o împarți și cu altcineva, dacă nu – nu. Acesta e scopul: să mâncăm singuri, să neCategories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: