Dezbaterile dezrădăcinaților (doar pentru emigranți !)

Postul În linie dreaptă despre criza morală din România, preluat de pe excelentul site: ,,În linie dreaptă“, a stârnit și reacții dureroase. Era de așteptat. Iată un fragment de dialog pe care-l scot de la ,,comentarii“ și vi-l supun atenției:

Mario-Madrid  – Înscris în 2014/03/15 la 3:56 am

Din pacate, așa zisa democrație occidentala, cu lipsa de valori adevarate, cu ,,egalitatea si drepturile conferite tuturor=pura utopie”, nu convinge … Prosperitate pentru o mana de hoti si vise desarte pentru restul care iau bataie daca tipa in strada dupa drepturi la fal ca in tarile,,comuniste” sau conduce de dictatori .  Pura propaganda pentru a conduce si prosti multimea crédula… ”Sclavitudine Democratica”… Comunism=Ateism??? Democratie=La fel sau mai rau..

În tarile oprimate, crestini devotati sunt un procent mult mai mare ca in orice alta tara ,,condusa democratic” unde crestinismul a ajuns,,un show ieftin”, o caricatura a ceea ce artrebui sa fie cu adevarat si ce a fost in vremuri de persecutie in tarile,,comuniste”. De ce sa nu vorbim despre ,, În linie dreaptă – despre criza morală din America” care este mult mai grava si adanca ….

+++++++++++

barzilaiendan
roboam.com
danbranzai@yahoo.com

Înscris în 2014/03/15 la 10:22 am | In reply to Mario-Madrid.

.
Dragă Mario-Madrid, Probabil că ești acum prin Spania. Mesajul tău a reușit să mă întristeze. Ai tonul pe care-l au și noii veniți în America, în primii ani după sosire. Eu m-am ,,specializat“ timp de 31 de ani în asistența socială, psihologică și spirituală acordată noilor veniți. M-aș bucura să-mi fii pe aproape ca să te pot ajuta și pe tine. Vreau să încerc să o fac dela distanță. Să le luăm pe rând:

1. Analizate din punct de vedere creștin, TOATE țările se află în ,,criză morală“. Numai Dumnezeu și numai în perimetrul Bisericii ne scoate din această criză. Spune și tu: dacă nici Duhul Sfânt nu reușește să facă ușor din noi, creștinii, ,,noua societatea lui Dumnezeu“ (cum o definea Stott în Anglia), la ce să ne așteptăm din partea lumii ?

2. Coborând cu un nivel mai jos și aplicând la nivel social analiza noastră, trebuie să spunem că natura umană este aceeași peste tot, cu bunele și relele ei. Ții minte gluma: ,,În societatea capitalistă este exploatarea omului de câtre om. În cea comunistă este invers!“ Trebuie totuși să remarcăm că NU TOATE țările sunt la fel de degenerate. De aceea este o mișcare de emigrare a oamenilor dinspre UNELE țări spre alte ANUMITE țări. Acest aparat de măsură, care evaluează bunăstarea, este destul de corect și trebuie luat în seamă. (Ai auzit de cineva care dorește să se mute în Mongolia ?)

3. Coborând și mai mult analiza noastră dela nivelul social la nivelul personal, trebuie să observăm că nu toți oamenii au aceeași capacitate de a se realiza singuri, de a lupta, de a REUȘI. Nu există o regulă generală a reușitelor. Unii se ,,descurcă“ într-o țară săracă, în timp ce alții se ÎNEACĂ la mal într-o țară bogată. Unii au ,,America lor“ în România, iar alții trăiesc în mizerie în America propriu-zisă. Nu te grăbi să generalizezi. Lumea nu este întotdeauna așa cum o vedem noi. Fiecare purtăm ochelarii propriilor noastre experiențe.

4. Indiscutabil, există un fenomen de RESPINGERE al unei societăți față de noii veniți, văzuți în multe cazuri ca musafiri nepoftiți la petrecere. Un comic rus a radiografiat perfect acest fenomen și l-a ilustrat printr-o glumă:

,,Tatăl meu a venit foarte greu în America, dar îndată ce i s-a pus la aeroport viza pe pașaport s-a întors spre cei care veneau după el la rând și le-a strigat disprețuitor: ,,Mai încet bă, ce dați buzna în ȚARA MEA!“

Noii veniți sunt identificați cu ,,dușmanii“ care dau buzna să ia slujbele altora. Toate tarele unei societăți sunt puse comod și nedrept pe seama vinovăției acestor ,,auslanderi“.

5. Revenind la reacția ta, este ușor să observi în ea nemulțumirea celui ce vine încărcat cu vise și se întâlnește numai cu porți închise. Reacția unui astfel de om este melancolia după țara de unde a plecat și sensibilitatea față de cei care o critică. Într-un fel foarte concret și corect, țara de baștină va rămâne pururi cuibul cald în acre am crescut și refugiul în care ne putem întoarce oricând ne este greu în altă parte.

6. Reacția ta este deci normală, dar insuficientă. Când vorbim despre criza morală dintr-o anumită țară (în cazul nostru, România) nu ne ajută cu nimic faptul că există crize morale și în alte părți. Dacă este pe moarte și capra vecinului nu înseamnă că trebuie să stăm indiferenți față de boala caprei din ograda noastră.

Articolul care te-a nemulțumit a fost o analiză a României. Nu există posibilitate de tratament decât dacă analizele sunt corecte și medicul este priceput. Îmi vei spune că toți suntem medici pricepuți când este vorba de bolile altora și ai, în parte, dreptate.

Acum câteva minute, m-a întrerupt din scris telefonul unui prieten care este în spital după niște analize care au depistat cancer în trupul lui. Crezi că ar fi fost mai fericit dacă i-aș fi spus că sunt ,,o mulțime“ de oameni cu cancer în America sau aiurea, în vreo altă țară de pe fața pământului ? Nu. Pe el îl interesează acum numai și numai analizele făcute de doctori asupra organismului lui, rezultatele lor și tratamentul cel mai bun pentru vindecare. Și pentru el și pentru noi, scopul final este și rămâne întotdeauna VINDECAREA, iar ea nu poate surveni în absența unor analize corecte de specialitate.

7. Ce te sfătuiesc să faci, în virtutea experienței acumulate de mine în cei peste 30 de ani petrecuți în slujirea emigranților români din America ?

În primul rând, să nu renunți la dragostea ta față de România și să fii în continuare sensibil la criticile care i se aduc. Este normal și dacă vrem să rămânem normali trebuie să nu ne luptăm cu normalul.

În al doilea rând, te sfătuiesc să încerci să vezi realitatea și prin ochii celor care fac aceste critici. S-ar putea să descoperi lucruri noi, lucruri care s-ar merita aplicate pentru vindecarea bolilor din România. Iar aceasta este un ajutor invaluabil !

Se plătesc milioane de dolari pentru invitarea unor ,,specialiști“ care să ,,critice“ companiile și să ofere metode de îmbunătățire a productivității și producției unei întreprienderi. Există astfel de ,,specialiști“ care pot pune o întreagă țară pe picioare. După ce și-a terminat treaba în Brazilia, un astfel de specialist internațional a fost angajat de Polonia pentru tranziționarea țării de la socialism spre capitalism. Primul lucru pe care l-a făcut acest om după angajare a fost să încheie un pact cu sindicatul Solidaritatea și apoi să propună acest pact tuturor cetățenilor într-o emisiune televizată. Condiția pusă de el ? Nicio grevă pentru o anumită perioadă de timp, nicio exprimare a nemulțumirii pe durata trecerii prin tranziția propusă de el.

Dacă ne gândim de ce a pus această condiție vom înțelege o realitate dublă: oamenii vor avea de ce să se plăngă, (o vor descoperi repede), specialistul știa deja foarte bine prin ce crize vor trebui să treacă.

Tranziția de la foarte rău spre foarte bine trebuie să treacă mai întâi prin faze intermediare:

– foarte rău,
– destul de rău,
– rău,
– nu chiar așa de rău,
– așa și așa,
– binișor,
– mai bine,
– bine,
– neașteptatat de bine … și numai apoi …
– foarte bine.

Din observațiile mele, acestea sunt și fazele prin care au fost nevoiți să treacă cei mai mulți din emigranții acre au venit cu mâinile goale în America, iar acum au case de milioane de dolari, mașini de ultimul tip, haine de nu le mai încape dulapul, mâncare de nu-i mai ține cureaua și concedii în Caraibe sau insulele Hawaii.

Sigur, există și țări care nu au capacitatea de schimbare necesară progresului. Asemenea lor, există și oameni care nu au această capacitate. Ei se vor mulțumi să găsească întotdeauna scuze acolo unde alții găsesc oportunități. (De regulă cei care n-au reușit să fie buni creștini în comunism, sunt aceiași care nu vor reuși să fie buni creștini nici în capitalism. Altfel, ne-am ruga împreună pentru … persecuție!)

Să-ți dau un exemplu. Socrul meu era foarte îngrijorat la Arad de evoluția ginerelui său din Detroit care-și dăduse demisia dintr-o poziție foarte bun și bănoasă ca angajat al uneia dintre cele mai mari companii americane pentru a se lansa într-o afacere ,,pe cont propriu“. Socrul meu și-a exprimat această nemulțumire în fața unui evreu-emisar al ginerelui care tocmai venise în vizită prin România. Îngrijorarea socrului meu se materializase în întrebarea: ,,Nu este un risc să facă ceea ce a făcut el ? Ar fi putut foarte bine să stea angajat acolo până la anii de pensie !“

,,Domnule, i-a răspuns evreul, este un risc și să te naști! (Expresia a rămas de atunci una din expresiile mele favorite) Există două feluri de oameni în lume. Unii care se îneacă și cu colacul de gât, iar alții care sunt ca dopul de plută, îi poți ține apăsați cu degetul la fundul apei, dar cum iei degetul de pe ei, țușt, se ridică imediat sus. Ginerele tău este ca dopul de plută. Nu-ți face griji pentru el. Fă-ți griji pentru dumneata, că te văd ca unul cu colacul de gât.“

În al treilea rând, te sfătuiesc să cauți locul în care te vrea Dumnezeu și să te apucii repede de treabă. Dumnezeu nu ne poate binecuvânta decât în locul în care ne-a pregătit binecuvântarea!

Un prieten al meu de aici, din California, are o deviză pentru viață:

,,Ca să împlinesc voia și planurile Lui, Dumnezeu în va scoate înainte, la locul potrivit și la timpul potrivit, oamenii potriviți cu resursele potrivite“.

Nu te mulțumi să vezi doar ușile închise. Ele trebuie să rămână așa pentru a te forța să intrii doar pe ușa hotărâtă să ți se deschidă ție. Nu fii pretențios la început. Fii însă optimist. Niciun milion n-a fost făcut dintr-o dată. Trebuie să te apuci să pui deoparte deocamdată doar primii dolari (sau euro). Fii harnic! Toți patronii sunt într-o căutare febrilă după astfel de oameni. Și încă ceva, fii prietenos. Nu sta încruntat. Cei din jur au nevoie de zâmbetul și de încurajările tale. Și ei sunt … tot ca tine.

În speranța că ți-am fost de folos, unul care iubește România și … America și le dorește (chiar și utopic) ieșite cât mai sănătos din actualele crizele morale, al tău

Daniel BranzaiCategories: Amintiri, Raspunsuri la intrebari

2 replies

  1. Vai, vai, ce mi-ar place să vin la o săptămână profetică pe-acolo. Deocamdată nu am invitații, dar continui să sper. Aseară, la Bethel a fost ,,Moise – un prooroc ca mine“.
    În privința articolului de mai sus: conține multe lecții învățate pe propria piele. Se pare că, de regulă, ceea ce pornește din inimă ajunge la inimă. Mulțumesc pentru prietenie.

  2. IMI PLACE ENORM DE MULT, PACAT CA NU L-AM SCRIS EU, DANIEL DRAGA FII BINECUVINTAT TE ASTEPT IN FLORIDA LA UN STUDIU “PROFETIC ” PE CARE L-AS INTITULA “BRIZA PROFETICA ” LA EA ACASA IN FLORIDA. GBY.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: