Demonstratie incredibila de curaj in Ucraina: In mars in fata gloantelor rusilor (Foto si Video)

Demonstratie incredibila de curaj in Ucraina: In mars in fata gloantelor rusilor (Foto si Video)

Baza militara aeriana Belbek a fost, in ultimele doua zile, locul unde s-au dat incredibile dovezi de curaj.

Considerata de multi observatori ai situatiei dinUcraina drept punctul de unde ar fi putut incepe razboiul pentru regiunea autonoma ucraineana Crimeea, baza Belbek a fost ocupata de trupele pro-ruse la inceputul acestei saptamani.

Trupele au cerut imediat celor aproximativ 300 de soldati ucraineni sa depuna armele si sa schimbe taberele.

Ucrainenii au refuzat.

Marti dimineata a avut loc punctul culminant al tensiunilor. Incolonati, dis-de-dimineata, soldatii ucraineni s-au indreptat spre baza.

Razboi la granita cu Romania: Ce urmeaza dupa expirarea ultimatumului?

Intonand imnul ucrainean, cei 300 de oameni, condusi de comandantul Iuli Mamciuk, si-au propus sa ajunga la locurile lor de munca. Duceau cu ei un steag al Ucrainei si unul rosu, al pilotilor de lupta care s-au batut cu nazistii in 1941 si au pazit conferinta de la Yalta.

Rusii aflati in baza au tras imediat cateva focuri de avertisment, peste capul ucrainenilor neinarmati. Acestia nici nu s-au clintit si au continuat sa marsaluiasca spre locurile de munca.

Pe Youtube, gruparea de activisti ucraineni EuroMaidan a postat inregistrarea momentului cand soldatii ucraineni de la Belbek, neinarmati si incolonati, cantand imnul Ucrainei, au continuat sa se indrepte hotarat spre baza.

Rusii i-au amenintat ca vor trage in plin daca nu se opresc. Nu s-au oprit. De pe margine ii priveau cu mandrie si emotie sotiile, venite sa faca scut uman, la nevoie.

Corespondentul Time, Simon Schuster, a relatat pe Twitter cum s-au desfasurat apoi lucrurile. Atitudinea neclintita a ucrainenilor a reusit sa dezamorseze temporar situatia. Rusii au cedat, dupa o discutie tensionata intre comandantul ucrainean, Iuli Mamciuk, si ofiterul rus care a ocupat baza Belbek.

Razboi la granita Romaniei: Crimeea, sub ocupatie rusa. John Kerry merge la Kiev

Zece soldati ucraineni si-au reocupat posturile in baza ocupata, iar comandantul lor a cerut rusilor sa pazeasca baza in comun. Rusii au promis ca in decurs de doua ore vor primi ordine in acest sens de la Moscova.

La baza militara aeriana de la Belbek situatia tensionata a continuat cateva ore bune. Au aparut la fata locului trupele de auto-aparare din Crimeea. Reporterii occidentali aflati la fata locului au relatat ca si grupuri de cetateni pro-rusi din Crimeea au venit la baza, pentru a-i evacua pe ucraineni.

Razboi la granita cu Romania: Ce urmeaza dupa expirarea ultimatumului?

In cele din urma, spre amiaza, soldatii ucraineni au parasit baza, incolonati. Gestul lor de curaj a facut insa inconjurul lumii.

*De aiciCategories: Uncategorized

2 replies

Trackbacks

  1. Demonstratie incredibila de curaj în Ucraina: În mars în fața gloantelor rușilor (Foto si Video) | Revista ARMONIA - Saltmin Media

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: