Liber pentru circulația moldovenilor!

Moment istoric pentru Moldova!

Iurie Leancă salută decizia Parlamentului European: Este o dovadă a sprijinului fără precedent din partea UE

Articol de PUBLIKA.MD, publicat in data de 27-02-2014, ora 13:23

Foto: publika.md

Foto: publika.md

Votul de astăzi in cadrul Parlamentului European cu privire la abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni este demonstraţia unui spirjin fără precedent din partea structurilor Uniunii Europene. Declaraţii în acest sens a făcut purtătoruld e cuvânt al premierului Iurie Leancă, Liliana Viţu, la Publika TV.

Ea a adugat că susţinerea s-a manifestat pe parcursul ultimilor ani şi a fost importantă pentru parcursul european al societăţii moldoveneşti. Purtătorul de cuvânt a spus că prim-ministrul consideră că cetăţenii  vor putea merge fără vize în UE din luna iunie.

Este meritul oamenilor care au spijinit parcursul european şi au făcut eforturi deloc uşoare pentru a se apropia de modul european de a fi şi a gândi”, a remarcat purtătorul de cuvânt al premierului.

În conformitate cu procedurile UE, votul de astăzi urmează a fi confirmat de Consiliul Uniunii Europene, pe parcursul lunii aprilie. Decizia urmează să intre în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

_____

Liber în UE! Parlamentul European a abolit astăzi, 27 februarie, regimul de vize pentru cetăţenii Moldovei. Astfel, moldovenii deţinători ai paşapoartelor biometrice, vor putea călători liber în spaţiul Schengen, cel mai probabil, din luna iulie. 

Parlamentul European a votat în favoarea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii ţării noastre cu 460 de voturi pentru, 40 împotrivă şi 10 abţineri.

Proiectul a fost avizat de Comisia pentru Libertăţi Civile şi Justiţie a Parlamentului European, pe 12 februarie.

Decizia finală privind regimul liberalizat de vize va fi luată de Consiliul Uniunii Europene, în luna aprilie. Ulterior, aceasta va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Iar la 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.

Moldovenii care deţin paşapoarte biometrice vor putea să călătorească liber în spaţiul Schengen, timp de 90 de zile, într-o perioadă de şase luni. Cu toate acestea, măsura nu prevede dreptul moldovenilor de a munci în ţările UE.

Comisia Europeană a propus abolirea vizelor pentru cetăţenii moldoveni pe 27 noiembrie 2013. Iniţiativa se bazează pe rezultatele celui de-al cincilea Raport de Progres al Comisiei, care a confirmat că ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile în vederea liberalizării regimului de vize.

_____

Valeriu Ghilețchi

Desi sunt departe de casa, la fel ca Dl Prim-ministru salut si ma bucur foarte mult de decizia istorica luata azi de Parlamentul European…

______

E vorba de vize turistice, pe trei luni, dar acelaşi tip de viza a fost folosit şi de români când au plecat la muncă, odată cu apropierea de Uniunea Europeană.

Moldova va avea probleme financiare. Dincolo de Prut este o economie care depinde prea mult de remiteri, adică de banii trimişi de moldovenii plecaţi la muncă în străinătate. Remiterile sunt echivalentul a 25% din produsul intern brut. Serviciile reprezintă două treimi din PIB, ca în ţările dezvoltate.

E vorba practic de sectoare întreţinute cu bani de afară. Şi marea problema este că cea mai mare parte vin din Rusia.

Datele Băncii Centrale a Moldovei arată că din remiterile de aproape 1,2 miliarde de euro de anul trecut, 800 de milioane au ca origine Federaţia Rusă. Adică 68% din total.

Recent, Biroul de Imigraţie al Rusiei a dat interdicţie de pătrundere pe teritoriul ţării pentru 21.500 de molodveni, iar alţii 290.000 sunt incluşi într-o aşa-numită grupă de risc.

Oficial, în jur de 700.000 de moldoveni muncesc peste graniţă. Practic, Moscova taie accesul pe piaţa forţei sale de muncă.

Majoritatea moldovenilor plecaţi în Vest au paşapoarte româneşti. Le-au obţinut cei care demostrau că sunt descendenţii unor cetăţeni ai româniei interbelice. Însă sunt foatre mulţi oameni dincolo de Prut care nu au pașapoarte româneşti, etnici ruşi printre ei, care se pot trezi că nu mai pot munci în Rusia, acolo unde şi-au câştigat pâinea ani de zile. Era o destinaţie favorită şi pentru că nu existau baraje lingvistice. Vizele pentru Uniunea Europeană pot deschide piaţa muncii pentru aceşti oameni, chiar dacă ar munci la negru.

(Comentariu Business Club)Categories: Articole de interes general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: